OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Φεστιβάλ Βερέκυνθος αγκαλιάζει τις παραδοσιακές τέχνες και τους δημιουργούς τους στα Χανιά

ΒΕΡΕΚΥΝΘΟΣ 2016: ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

 

Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ αγκαλιάζει και φέτος το καλοκαίρι τις παραδοσιακές τέχνες και τους δημιουργούς τους στα Χανιά, στο πρότυπο καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, από τις 7 – 10 Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016, που πραγματοποιείται για 2η χρονιά, στο ομώνυμο χωριό, βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων.

Στον σπάνιο αυτό οικισμό, εδώ και χρόνια μοναδικοί τεχνίτες, από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν κάτω από την ίδια στέγη δημιουργώντας το μοναδικό στην Ελλάδα καλλιτεχνικό χωριό «Βερέκυνθος» με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες πάντα με τη ζωή και τον πολιτισμό του κρητικού λαού. Ο μύθος λέει ότι στο βουνό Βερεκυνθος ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των παραδοσιακων τεχνών (Μεταλλουργίας, Κεραμικής, Υαλουργίας, Υφαντικής, επεξεργασίας δέρματος).

Επισκέψιμα εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, υαλουργίας, αρχιτεκτονικής, δερμάτινων ειδών, κατασκευής παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αγιογραφίας, ζωγραφικής, κατασκευής μάσκας, διακοσμητικών εφαρμογών, χειροποίητων ειδών γάμου και παραδοσιακών κρητικών μαχαιριών συνθέτουν την κοινότητα των ανθρώπων του Βερέκυνθου. Μοναδικοί τεχνίτες όλοι τους, έτοιμοι να μας γνωρίσουν την τέχνη τους αλλά και δείξουν μια  μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης που δημιουργούν.

Το φεστιβάλ Βερέκυνθος, ήρθε να αγκαλιάσει τις τέχνες, με ένα ιδιαίτερο και τόσο ταιριαστό τρόπο. Σπουδαίοι καλλιτέχνες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό πρόκειται να παρουσιάσουν στην μουσική σκηνή του Φεστιβάλ δέκα ιδιαίτερα μουσικά σχήματα, δύο χοροθεατρικές παραστάσεις και μια εξαιρετική παράσταση κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους. Με τους φιλόξενους κατοίκους του «Βερέκυνθου» να υποδέχονται τους επισκέπτες του χωριού – από νωρίς το απόγευμα – σε ανοιχτά εργαστήρια έτοιμοι να δείξουν την τέχνη αλλά και την τεχνική τους.

Το Φεστιβάλ έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Βερέκυνθος που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις του καλλιτεχνικού χωριού κ. Γιάννης Βλαβογιλάκης, απευθύνει ένα μεγάλο κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να επιστεφτεί και να γνωρίσει αυτό το σπάνιο οικισμό. «Ο Βερέκυνθος είναι ένα ξεχωριστό χωριό, που ένωσε τις τέχνες με τους δημιουργούς τους, αποδεικνύοντας ότι όλα είναι τέχνη στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων. Καλούμε τον κόσμο με αφορμή τις τέχνες, να γνωρίσει αυτό το ιδιαίτερο και πρότυπο έργο που λειτουργεί στα Χανιά και να απολαύσει το εξαιρετικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ξεχωριστό κάλεσμα απευθύνομε σε όσους αγαπούν ιδιαίτερα τις παραδοσιακές τέχνες, για να δουν από κοντά τα εργαστήρια μας και γιατί όχι να ενοικιάσουν κάποιο από αυτά! Ο Βερέκυνθος είναι η πιο ζωντανή απόδειξη του ότι η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων με ίσους όρους με ίσα δικαιώματα είναι κάτι πολύ σημαντικό και ότι κανείς δεν θα φτάσει μόνος του εκεί που μπορούν να φτάσουν οι πολλοί»!

Τον συντονισμό και την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Βερέκυνθος έχει ο κρητικός μουσικός Γιάννης Παπατζανής. Σε δήλωση του τονίζει: «Η δημιουργία ενός φεστιβάλ μέσα σε ένα τόσο σπάνιο χωριό, όπως είναι το καλλιτεχνικό χωριό του Βερέκυνθου, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Αυτό το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη αγκαλιά που κλείνει μέσα της τις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Συναυλίες από εξαιρετικούς μουσικούς, διαδραστικές παραστάσεις, σεμινάρια κίνησης και χορού, εργαστήρια μουσικών οργάνων, ζωγραφική, ακόμα και η παρατήρηση του έναστρου ουρανού της Κρήτης,  περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ».

Εργαστήρια – Δραστηριότητες

Οι επισκέπτες του τετραήμερου φεστιβάλ (7-8-9-10) Βερέκυνθος 2016 θα έχουν την δυνατότητα  να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής μαριονέτας, κατασκευής μαντούρας, ψωμιού, εργαστήριο κρουστών, υπαίθρια καμίνια κεραμικής, διαδραστικό εργαστήριο χορού σε εργαστηριακούς χώρους, ζωγραφική εξωτερικών χώρων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θα παρακολουθήσουν παραστάσεις μαριονέτας, σύγχρονου χορού, διαδραστική παράσταση Αργεντίνικου Τάνγκο, θεατρικού παιγνιδιού μια εικαστική εγκατάσταση εσωτερικού χώρου και να ταξιδέψουν στα αστέρια του ουρανού στα πλαίσια της Αστροπαρατήρησης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα

Όσοι βρεθούν στον Βερέκυνθο 7-8-9-10 Αυγούστου θα έχουν την τύχη να απολαύουν στην μουσική σκηνή του Φεστιβάλ – με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ -10 ιδιαίτερα μουσικά σχήματα, 2 χοροθεατρικές παραστάσεις και μια εξαιρετική παράσταση κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους . Συγκεκριμένα :

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η προφεστιβαλική βραδιά στον Βερέκυνθο ξεκινά με ένα Πραχτικό μάθημα γιά αληθινό ψωμί στις 6.00μ.μ., με την κυρία Μαλάμω Μυλογιαννάκη.
Στις 9.00μ.μ. Ασπασία Βασιλικάκη και Κοσμάς Λιλικάκης: Καμίνι – αντικείμενο ή αντικείμενο – καμίνι. Υπαίθριο ψήσιμο κεραμικών, στη στρογγυλή πλατεία.

Στις 9.00μ.μ. ο Λεωνίδας Μαριδάκης σε μία σόλο εμφάνιση, σε ένα ακουστικό πρόγραμμα με την κιθάρα του θα πάρει την σκυτάλη .
Στις 10.00μ.μ. ακολουθεί μιά διαδραστική παράσταση από τον Δημήτρη και την Φρύνη.
Θα συνεχίσουμε με μία Τάνγκο Μιλόγκα, με τον Δημήτρη στο ρόλο του Dj και χορό.
Η βραδιά θα κλείσει με ένα dj set με μουσικές από την μεσόγειο.

 

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6945793984
Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο Μαντούρας με τον Γιώργο Σκρέτη. Με πρώτη ύλη το καλάμι και μοναδικά εργαλεία το μαχαίρι και το καρφί θα μάθουμε να κατασκευάζουμε το αρχέγονο αυτό πνευστό μουσικό όργανο. Για πληροφορίες, τηλ. 6906 454790
Στις 6.00μ.μ. Θεατρικό παιχνίδι με την Κατερίνα Χελιουδάκη, γιά τα παιδιά που θα βρεθούν στο Βερέκυνθο.

Χοροθέατρο (ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)
Στις 8.00μ.μ. “Η Ομάδα Κινησιολογίας του Garaze…σε κίνηση” (Ρέθυμνο)
Πως είναι όταν τα σώματά συν-ταξιδεύουν και μοιράζονται τις αναζητήσεις τους;
Ο δομημένος αυτοσχεδιασμός και ή χορογραφική φόρμα που θα παρουσιάσει ή ομάδα κινησιολογίας προέκυψε, από την παρατήρηση των προσωπικών στοιχείων του κάθε ερμηνευτή αλλά και τις συναισθηματικές και εκφραστικές διαδράσεις της ομάδας.
Χορογραφική δομή: Σοφία Φαλιέρου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Στις 9.00μ.μ. Άκης Πιτσάνης με το «The lonely man project».
Ένα solo project που συνδυάζει ηχοχρώματα ανατολής και δύσης. Με βάση την ηλεκτρική κιθάρα και τη συνύπαρξη παραδοσιακών οργάνων, όπως το νέυ και η αχλαδόσχημη λύρα

Στις 10.00μ.μ. XYLOURIS WHITE.
Ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) εξαιρετικός λαουτίστας. Ο Jim White από την άλλη, χρόνια ντραμερ στους Dirty Three, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με Nick Cave, Warren Ellis, Will Oldham και PJ Harvey. Μουσικοί από διαφορετικά ηχητικά μετερίζια, συνδιαλέγονται και φέρνουν στο τραπέζι το δικό τους μουσικό φορτίο με το οποίο καθηλώνουν τον τελευταίο χρόνο το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Στις 12.00μ.μ. Donkey Hotties
Μιχάλης Παππάς- ηλ.κιθάρα
Παντελής Μπακογεώργος – μπάσο
Λυκούργος Βαθυλάκης-τύμπανα
Αλεξία Κατσανεβάκη-φωνή
Τέσσερις μουσικοί με διαφορετικές μουσικές καταβολές ενώνουν τις πορείες τους το 2016, με άξονα την αγάπη τους για τα μελωδικά φωνητικά της soul και τους έντονους ρυθμούς του funk. Ακολουθούν τη διαδρομή της soul και του funk στο χρόνο και εμπνέονται από τη διαφορετικότητα των σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών της.

 

Τρίτη 9 Αυγούστου

Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6945793984
Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά
Εμψυχώτρια : Ευαγγελία Καμπουράκη (κουκλοπαίχτρια – θεατροπαιδαγωγός)
Στο εργαστήριο θα κατασκευάσουμε τις δικές μας κούκλες με απλά υλικά και θα γίνουμε κουκλοπαίχτες βάζοντας τις σε μαγικούς κόσμους και φανταστικές περιπέτειες.
ηλικία συμμετεχόντων : 5+
αριθμός συμμετεχόντων: 20
τηλ επικοινωνίας/ κρατήσεις θέσεων :6973527725

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ (ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)

Στις 8.30 μ.μ. Παράσταση κουκλοθεάτρου
“Ο Σωτήρης ο Φακίρης”
Ο Σωτήρης ο φακίρης μετά από το μακρινό του ταξίδι ονειρεύεται ένα ζεστό πιάτο με φακές….
Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα γι αυτόν…
Όμως δε θα το βάλει κάτω…θα μπορέσει με τη μαγεία, αλλά και τη βοήθεια μας, να νικήσει όλα τα εμπόδια;
Μαγικά κόλπα, φίδια που χορεύουν, πολύ μουσική και κωμικές σκηνές που διαδέχονται η μία την άλλη…όταν η Ανατολή συναντά τη Δύση…
Η παράσταση παίζεται ήδη εδώ και τρία χρόνια σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους, κλ., ενώ έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ κούκλας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.30μ.μ. ‘ΜΕΛΤΕΜΙΑ”
Ράνια Ρωσοπούλου – Φλάουτο, Δανάη Κολέτσα – Βιολί, Ελευθερία Μπλαζάκη – Ακορντεόν, Νίνα Γαμπά – Μαντολίνο, Κυριάκος Ελευθεριάδης – Ούτι, Πάνος Σιάσιος -Κοντραμπάσο, Miloud Haidoud – Κρουστά.
Μελωδικοί άνεμοι από τη Μεσόγειο έως και τη Βορειοδυτική Ευρώπη αναμιγνύονται και αποκτούν μια ιδιαίτερη έκφραση. Ένα ταξίδι γεμάτο ρυθμούς και ηχοχρώματα Δύσης και Ανατολής με ούτι, βιολί, φλάουτο, ακορντεόν, μαντολίνο, κοντραμπάσο και κρουστά.

Στις 10.30μ.μ. Αχιλλεας Περσίδης quintet
Ήχοι δωματίου, βιωματικοί, πότε ονειροπόλοι κι άλλοτε τελετουργικοί, ήχοι της υπαίθρου και των μυστικών τόπων, μουσικοί δρόμοι φτιαγμένοι σαν πάνω σε ζωγραφική παλέτα οι συνθέσεις του κιθαρίστα Αχιλλέα Περσίδη ενσωματώνουν στοιχεία και επιρροές από την παλαιά γεωγραφική μουσική συνάφεια Πόλης, Κρήτης, Μεσογείου και την σύγχρονη αισθητική της οργανικής μουσικής. Αυτός μεταξύ άλλων είναι ο Αχιλλέας Περσίδης που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει μουσικά…

Στις 12.00μ.μ. Alan Dalon
Με swing διάθεση και ατμοσφαιρές διασκευές οι Alan Dalon αναλαμβάνουν να κλείσουν την Τρίτη βραδιά του Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016.
Οι Alan Dalon είναι :
Βαγγελιώ Φασουλάκη, φωνή
Σωτήρης Αλεξάκης, κιθάρα – φωνή
Νίκος Βέργος, κιθάρα.
Η κοινότητα “Lindy hop Chania” (Βασιλική Ντουντουλάκη Κώστας Κοκολάκης και οι μαθητές τους) θα χορέψουν στους ρυθμούς του swing.

 

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6945793984
Στις 6.00μ.μ. Σεμινάριο κρουστών με τον Γιάννη Παπατζανή.
Από τις 9.00μ.μ. Αστροπαρατήρηση γιά το κοινό με εξοπλισμό από τον Σύλλογο φίλων Αστρονομίας Κρήτης.


Χοροθέατρο (ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)

Στις 8.30μ.μ. “Alicante” dueto & “πρόσκληση για τσάι” ομαδικό
Το πρώτο dueto, είναι εμπνευσμένο από το ποίημα “Alicante” του Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ. Ενώ το δεύτερο, από την “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”. Η χορογραφική σύνθεση είναι της Σοφίας Φαλιέρου και των ερμηνευτριών.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.00μ.μ. Ταξιάρχης Γεωργούλης & Γιώργος Ψάλτης
Τραγούδια, οργανικοί σκοποί, τουρκόφωνα Zeybek θα αποτελέσουν το κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού. Παράλληλα το εν λόγω corpus θα πλαισιωθεί από μια σειρά τραγουδιών της Καππαδοκίας και της Μακεδονίας

Στις 10.00μ.μ. Ross Daly, Bασίλης Σταυρακάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά, Γιάννης Παπατζανής.
Ο Ross Daly έχει χαράξει την μουσική με τα απέραντα ταξίδια του στους πολιτισμούς της Μεσογείου και όχι μόνο. Δεξιοτέχνης, ανιχνευτής, δάσκαλος αλλά κυρίως παθιασμένος ακροατής των μουσικών του κόσμου. Ο Βασίλης Σταυρακάκης εμβληματικός ερμηνευτής. Οι Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά και Γιάννης Παπατζανής σταθεροί καλλιτεχνικοί συνοδηπόροι …

Στις 12.00μ.μ. Μαρία Φασουλάκη ‘Δυτικός άνεμος στο Ανατολικό παράθυρο’
Η Μαρία Φασουλάκη παρουσιάζει με τους Χάρη Βλαστάκη, Γιάννη Πολυχρονάκη και Παναγιώτη Καπιζιώνη τραγούδια που γεννήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο από επιρροές της Δύσης και της Ανατολής.

 

Τρίτη 9 & Τετάρτη 10 Αυγούστου 8.30μ.μ.: Στο εργαστήριο Νο 33 θα γίνει εικαστική εγκατάσταση – performance με τίτλο “το φλάουερ” από τον Δημήτρη Μακράκη.

 

Πληροφορίες: www.verekinthos.com

Δημήτρη Μακράκη, εικαστικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς