Τελευταία Νέα

Το νερό – νεράκι και τα υδρόμετρα.. φαρμάκι! – Στερεύουν επικίνδυνα τα φράγματα της Κρήτης

Την ώρα που η λειψυδρία έχει αφήσει τα σημάδια της στο μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης, το Φράγμα Αποσελέμη, ξεκινά την ίδια στιγμή ο πόλεμος για το νερό, με την μαζική αφαίρεση υδρομέτρων για όσους τελικά δεν ανταποκριθούν στις υπέρογκες οφειλές τους προς την ΔΕΥΑΗ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η δημοτική επιχείρηση αποκαλύπτει ότι αναθέτει το έργο της αφαίρεσης υδρομέτρων σε εξωτερικό ιδιωτικό συνεργείο κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, το οποίο θα αναλάβει ενεργό ρόλο από την ερχόμενη Δευτέρα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της έλλειψης προσωπικού, με τα δράματα να είναι προ των πυλών με φόντο το πολυτιμότερο αγαθό.

Όσο για τις νεροκλοπές, το φαινόμενο λαμβάνει επίσης ανησυχητικές διαστάσεις.

Η στάθμη του νερού στο Φράγμα Αποσελέμη έχει κατέβει αισθητά, όπου έχει αναδυθεί το γραφικό χωριό το Σφεντύλι, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός των αρμοδίων στη περίπτωση που κριθεί να εξεύρουν εναλλακτικές πηγές για την υδροδότηση του Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Το Δήμο Ηρακλείου για το μεγάλο πρότζεκτ της αφαλάτωσης περιμένουν στο Δήμο Μαλεβιζίου, που παράλληλα κάνουν το δικό τους κουμάντο για να αποκτήσει όλη η επικράτεια του δήμου καθαρό, πόσιμο νερό από τον Αλμυρό ποταμό…

Εδώ και μία 2ετία το Γάζι και η ευρύτερη περιοχή της Ροδιάς παίρνουν πόσιμο νερό, σε μια ποσότητα 2.000 κυβικών ημερησίως, από τη μονάδα αφαλάτωσης. Ο Δήμος Μαλεβιζίου προωθεί τώρα τη δημιουργία και δεύτερης μικρής μονάδας αφαλάτωσης που θα παρέχει άλλα 3.000 κυβικά ημερησίως, καλύπτοντας σχεδόν εξολοκλήρου τις ανάγκες όλου του δήμου Μαλεβιζίου, που καθημερινά ανέρχονται περί στα 7.000 κυβικά…

Από ‘κει και πέρα, το μέγα ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας 25.000-30.000 κυβικών νερού ημερησίως, που είναι στα σκαριά εδώ και λίγα χρόνια.

Το πρότζεκτ είναι καθ’ όλα έτοιμο από πλευράς ωριμότητας, αφού υπάρχει εξασφαλισμένος χώρος και πλήρεις μελέτες για τη δημιουργία της μονάδας. Στο Δήμο Μαλεβιζίου, δημοτική Αρχή και Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης περιμένουν στο ακουστικό τους το “πράσινο φως” για συνεργασία από το Δήμο Ηρακλείου.

Για πολλούς, ο Δήμος Ηρακλείου, που αντιμετωπίζει, όπως αποδεικνύει το δύσκολο φετινό καλοκαίρι, πρόβλημα στο νερό και έχει γενικούς προβληματισμούς για το κομμάτι του Αποσελέμη, έχει ένα “χαρτί” δυνατό από πίσω, και δεν είναι άλλο από την αφαλάτωση στον Αλμυρό και τη συνεργασία με το γειτονικό Δήμο Μαλεβιζίου, που όσο περιμένει πάντως το Ηράκλειο για το μεγάλο πρότζεκτ της αφαλάτωσης, διαμορφώνει ταυτόχρονα τις συνθήκες για να λύσει μια και καλή το δικό του μέτωπο του νερού, μέσω της αφαλάτωσης που ήδη εδώ και μια 2ετία υδρεύει το Γάζι και άλλες περιοχές του δήμου.

Πόσιμο, ποιοτικό νερό

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη, ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, «η μονάδα αφαλάτωσης που εγκαινιάστηκε το 2014 έχει ήδη αξιοσημείωτες επιδόσεις. Καθημερινά, μέσω της μονάδας εξασφαλίζουμε πάνω από 2.000 κυβικά νερού. Μιλάμε για νερό πεντακάθαρο, πόσιμο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, το οποίο υδρεύει ένα πολύ μεγάλο μέρος του οικιστικού ιστού του Γαζίου. Επίσης, την περιοχή Ροδιάς-Παλαίκαστρου και προσεχώς, γιατί υπάρχει η μέριμνα και δρομολογείται, και την περιοχή της Αγίας Πελαγίας».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ρίξει το βάρος μας μαζί με τη ΔΕΥΑΜ στο να προχωρήσει, να υλοποιηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ και μια δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης δίπλα στην υφιστάμενη, που θα παρέχει άλλα 3.000 κυβικά πόσιμου νερού ημερησίως.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε, δεν παραμελούμε το μεγάλο πρότζεκτ, τη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, που θα μπορεί να δίνει από τον Αλμυρό ποταμό 25.000 κυβικά νερού την ημέρα», σημείωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, για να συμπληρώσει: «Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Το πρότζεκτ είναι καθ’ όλα έτοιμο. Έχουμε το οικόπεδο, έχουμε τις μελέτες. Αυτό που περιμένουμε είναι η απάντηση του Δήμου Ηρακλείου για συνεργασία. Διότι μιλάμε για μια μονάδα που θα ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες του δικού μας δήμου και θα λύσει πια το πρόβλημα του δήμου Ηρακλείου»…

 

Πρόσκληση-πρόκληση προέδρου ΔΕΥΑΜ

Πρόσκληση-πρόκληση προς το Δήμο Ηρακλείου για τη συνεργασία στο μέτωπο της αφαλάτωσης απηύθυνε με τη σειρά του, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Φίλιππος Σαββάκης.

«Νομίζω στο Δήμο Ηρακλείου θα πρέπει να δουν με μεγαλύτερη ζέση το θέμα της συνεργασίας στη μεγάλη μονάδα της αφαλάτωσης. Εδώ θέλω να πω μερικά πράγματα. Καταρχάς στον Αλμυρό δε μιλάμε για αφαλάτωση καν, όπως συμβαίνει σε άλλα νησιά, στην Κύπρο, στο Ισραήλ κ.τ.λ. Μιλάμε για καθαρισμό υφάλμυρου ή γλυκού σε μεγάλο βαθμό νερού!

Το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι αριθμοί. Μια μέση μονάδα αφαλάτωσης αποδίδει γύρω στα 450 κυβικά νερό στα 1.000 κυβικά νερού προς επεξεργασία. Εδώ τα 1.000 κυβικά από τον Αλμυρό μάς αποδίδουν το διπλάσιο, 800 κυβικά καθαρό, πόσιμο νερό. Γι’ αυτό ακριβώς και είναι πιο φθηνό το νερό. Το κόστος ανά κυβικό ανέρχεται στα 0,16 ευρώ, στο οποίο προστίθεται μετά το ενεργειακό κόστος, που ανέρχεται στα 0,7 ευρώ. Το κόστος, δηλαδή, του νερού για μας, για το δήμο, είναι 0,23 ευρώ το κυβικό, τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις είναι διπλάσιο ή υπερδιπλάσιο», ανέφερε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε το κουμάντο μας. Με τη νέα μονάδα αφαλάτωσης που δρομολογούμε, θα έχουμε πια κοντά στα 5.500 κυβικά καθαρού νερού ημερησίως, που θα επαρκούν για να καλύψουμε όλο τον αστικό ιστό. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει και στο Δήμο Ηρακλείου να δουν το φάκελο “Αλμυρός ποταμός”.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Υπάρχουν πολλές προοπτικές ακόμη και αποθήκευσης των νερών του Αλμυρού. “Κλειδί” για μας είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ, που θα ρίξει άρδην το κόστος της αφαλάτωσης»…

Νέα Κρήτη

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Μια κρεβατίνα δίνει ζωή στον ερημωμένο Ρίζικα του Αποδούλου Αμαρίου

Το παλιό πετρόχτιστο σπίτι στον ερημωμένο ρεθυμνιώτικο οικισμό «Ρίζικας» στο Αμάρι (βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή …

Ρέθυμνο – Πρόβλημα με μειωμένη υδροδότηση στην πόλη – Βλάβη στα αντλιοστάσια της λίμνης Κουρνά

Ενημερώνουμε τους δημότες ότι από έκτακτη βλάβη στα αντλιοστάσια της λίμνης «Κουρνά» , η τροφοδοσία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize