Τελευταία Νέα

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, επανέλαβε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ – «Πάγος» από Ντάισελμπλουμ για το χρέος

Μεταρρυθμίσεις για συντάξεις και τράπεζες ζητά η Λαγκάρντ

christine lagarde

Την πεποίθηση τού ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, επανέλαβε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμπλήρωσε πως η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Μιλώντας στο Περού, στην ετήσια γενική συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η θέση του Ταμείου για το χρέος δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο (όταν είχε δημοσιεύσει την τελευταία Έκθεση βιωσιμότητας).

Όπως είπε, το Ταμείο είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας. Επεσήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη: αφενός στην υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων (συνταξιοδοτικό και τράπεζες) και αφετέρου σε πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκεται ήδη στο Περού και αναμένεται να έχει επαφή με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το ΔΝΤ, στην ετήσια έκθεσή του World Economic Outlook, είχε αναφέρει πως δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς ο κίνδυνος για την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε ξανά να μετατραπεί σε εστία αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην έκθεση αυτή, το Ταμείο επισήμανε ότι οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί μετά τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης, αλλά προειδοποιούσε ότι, αν δημιουργηθεί και πάλι αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να προκληθούν πιέσεις στις αγορές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΔΝΤ φέρεται να πιέζει τους Ευρωπαίους προκειμένου να μειώσουν το ελληνικό χρέος, ενώ αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της.

efsyn.gr

Παρά τις πιέσεις από το ΔΝΤ

«Πάγος» από Ντάισελμπλουμ για το χρέος: Σε 15 χρόνια θα χρειαστεί παρέμβαση

geroun ntaiselbloum

Τότε θα καταγραφούν τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια λέει ο επικεφαλής του Eurogroup – Υποστηρίζει ότι υπάρχει συμφωνία η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους να φτάσει στο 15% του ΑΕΠ – Ανοιχτό το πότε και πώς θα γίνει η παρέμβαση

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αλλά οι συζητήσεις για το χρόνο και τον τρόπο που θα πρέπει αυτό να συμβεί, αν, δηλαδή, θα πρέπει να γίνει «μπροστά», αν θα πρέπει να γίνει εν ευθέτω χρόνω και αφού ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή ως ένα μείγμα των δύο αυτών προτάσεων, θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές συμπλήρωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους» είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο» συμπλήρωσε.

«Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής (σ.σ. της ελάφρυνσης του χρέους): ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή διαφορετικά σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε κατά μιας συμφωνίας για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους λέγοντας ότι αυτό ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση.

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν “κορυφές” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά» εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι άποψη του ΔΝΤ είναι ότι ενώ το να τεθεί το όριο του ύψους της εξυπηρέτησης του χρέους σε ετήσια βάση στο 15% του ΑΕΠ ήταν μια σταθερά που έχει λειτουργήσει για τις περισσότερες οικονομίες, η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους με τα ετήσια κόστη να περιορίζονται στο 10% του ΑΕΠ.

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους» δήλωσε στο Reuters ο Ντάισελμπλουμ για το συγεκριμένο θέμα.

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις λένε ότι το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του χρέους της Ελλάδα την ώρα που το ίδιο περιμένει να αποπληρωθεί πλήρως.

«Με τα 86 δισ. του ESM αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό. Τα αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM που είναι πολύ-πολύ φθηνότερα. ΈΝα μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων» εξηγεί ο επικεφαλής του Eurogroup.

Παρόλα αυτά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμα και χωρίς να δανείσει νέα χρήματα. «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

protothema.gr

lagarde deiselbloum (2) lagarde deiselbloum (1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize