Τελευταία Νέα

Το απόλυτο αλαλούμ με τον ΦΠΑ 23% στα σχολεία

fpa frontistiria

Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα φροντιστήρια έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και ήταν ένα από τα σημεία της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Σήμερα επικράτησε το απόλυτο αλαλουμ. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και επανεξετάζεται  το μέτρο «με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: Το μέτρο της επιβολής 23% Φ.Π.Α στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Ωστόσο στη συνέχεια εξεδόθη νέα ανακοίνωση από την οποία απουσιάζει η συγκεκριμενη παράγραφος, προφανώς διότι είναι ένα θέμα το οποιο προϋποθέτει αφενός συνεννόηση με τους δανειστές και αφετέρου εκτιμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεν.

Ειδικότερα το ΚΥΣΟΙΠ στην πρώτη ανακοίνωση ανέφερε:

«1. Συγκροτείται επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων.
2. Το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
3. Το Υπουργείο Οικονομικών θα διερευνήσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τρόπους κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή.
4. Εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή».

Η νέα ανακοίνωση αναφέρει: 

«1. Εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
2. Εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Οικονομίας να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
3. Συζητήθηκαν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και  αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων)».

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η ελληνική πλευρά προβλέπει

  • Απαλλαγή για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
  • Εφαρμογή για δημοτικά, γυμνάσια, Λύκεια
  • ΦΠΑ από 0%-13% για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize