Τελευταία Νέα

Τα 10 πιο δύσκολα μέτρα στη λίστα με τα προαπαιτούμενα

alexis tsipras

Έναν “γολγοθά” με τα δέκα δυσκολότερα μέτρα έχει να ανέβει η κυβέρνηση έως τις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου 3. Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος των περίφημων 49, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ τα περισσότερα εκκρεμούν, καθώς συνεπάγονται δυσβάστακτο πολιτικό κόστος και αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς.

Μεταξύ άλλων αφορούν στο ασφαλιστικό, τους αγρότες, τους φαρμακοποιούς, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ συνιστούν μόνο την πρώτη “δόση” της αξιολόγησης, καθώς έως τις αρχές Νοεμβρίου πρέπει να εγκριθεί και να υλοποιηθεί και δεύτερο πακέτο μέτρων.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει τόσο οι δανειστές, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί την απόλυτη προτεραιτότητα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η συζήτηση για την απομείωση του δημοσίου χρέους, η οποία συνδέεται και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, οι δέκα πιο επώδυνες αλλαγές του Οκτωβρίου περιλαμβάνουν:

1. Την παραμονή στην εργασία τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένων(δημοσίου, ιδιωτικού τομέα και ελεύθερων επαγγελματιών) που θα μπορούσαν μέχρι σήμερα να συνταξιοδοτηθούν με 35 ή 37 χρόνια ασφάλισης.

2. Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες από τα 0,066 στα 0,2 ευρώ ανά λίτρο, ενώ από το 2016 θα εξισωθεί με το κοινής χρήσης πετρέλαιο κίνησης.

3. Δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς.

4. Κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης με βαρέα και ανθυγιεινά στο δημόσιο, γεγονός που επηρρεάζει περίπου 30.000 υπαλλήλους στην καθαριότητα, στα νεκροταφεία και στις υπηρεσίες ασφαλτόστρωσης.

5. Αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων με αύξηση του επιτοκίου στο 5%, μείωση του αριθμού των δόσεων και αποβολή από τη ρύθμιση όσων δεν πληρώνουν τα τρέχοντα.

6. Η πρόβλεψη να εκχωρούνται στο δημόσιο ανείσπρακτα ενοίκια καταργείται και οι ιδιοκτήτες θα φορολογούνται ακόμη και για μη εισπραχθέν εισόδημα.

7. Κατάργηση επιδοτούμενων τιμολογίων ρεύματος, π.χ. για αγρότες.

8. Έκδοση της υπουργικής απόφασης για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

9. Κατάργηση προβλέψεων νόμου Στρατούλη για συντάξεις υπερηλίκων του ΟΓΑ, συνταξιοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών που χρωστούν στα Ταμεία, αναστολή κατασχέσεων σε επιχειρήσεις που έχουν μπει σε ρύθμιση.

10. Συζητήσεις για την παραχώρηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σε ιδιώτες.

thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize