Τί θα γίνει με την κρητική σταφίδα;

Κρίσιμη για το μέλλον της κρητικής σταφίδας – ίσως κρισιμότερη από οποιαδήποτε άλλη χρονιά – είναι η φετινή, εξαιτίας της τεράστιας δυσκολίας που υπάρχει για τη σταφιδοποίηση στην Κρήτη, αφού τα σουλτανί σταφύλια είναι σε πολύ κακή κατάσταση στ’ αμπέλια, χτυπημένα από τις καιρικές συνθήκες.

Κανείς δεν αποκλείει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να δουλέψουν μονάδες μεταποίησης σταφίδας στο νησί μας με σταφίδα από την Κόρινθο, για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους στο εξωτερικό, ενώ η ΚΣΟΣ δηλώνει διατεθειμένη να απορροφήσει όση σταφίδα παραχθεί, με τιμές μάλιστα που θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, σε ποσοστό από 10 έως και 15%!

«Σταφίδα δεν ξέρουμε αν και πόση θα βγει. Η χρονιά είναι δύσκολη, αλλά εμείς δε θα αφήσουμε τον παραγωγό αβοήθητο αν αποφασίσει να βγάλει σταφίδα και να μας τη φέρει», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης. Μάλιστα, τονίζει ότι η απόφαση της ΚΣΟΣ να δώσει τις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου της στον κατεστραμμένο από τη φωτιά στο Τυμπάκι, μεγαλοεξαγωγέα σουλτανίνας Γιώργο Γιαννακάκη, ήταν μια απόφαση τιμής.

«Αν θέλαμε, θα μπορούσαμε να μην τηρούσαμε έντιμη στάση απέναντι στον εξαγωγέα. Και εμείς και η Ένωση Ηρακλείου να τον αφήναμε αβοήθητο. Και τότε ο κόσμος θα αναγκαζόταν να τρέξει στα οινοποιεία και να κάνει και σταφίδα, αφού δε θα μπορούσε να πουλήσει όλη την παραγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού. Τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης δε θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο, που θα ήταν ανέντιμο. Στηρίζουμε τον Γιώργο Γιαννακάκη και μαζί με αυτόν στηρίζουμε και τους αμπελουργούς, ως έχουμε υποχρέωση», τονίζει στη “Νέα Κρήτη” ο συνεταιριστής.

Στο ερώτημά μας τι γίνεται με την απλήρωτη από πέρυσι σταφίδα, ο Γιώργος Ξυλούρης ξεκαθαρίζει πως επρόκειτο για τελευταίες παραλαβές μη ποιοτικής σταφίδας, που δεν έχει πληρωθεί ακόμα από αγοραστές της υπόλοιπης Ελλάδας. Αλλά εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου αναμένεται να έχει πληρωθεί η ποσότητα αυτή και να δοθούν τα χρήματα στους παραγωγούς.
«Καμία όρεξη»

«Δυστυχώς, ο κόσμος δεν έχει καμία όρεξη να σταφιδοποιήσει. Πέρα από τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω καιρού, είναι και αυτό το θέμα. Πέρυσι η τιμή παραγωγού ξεκίνησε στο 1,30 ευρώ το κιλό το δυάρι και πολύ γρήγορα κατρακύλησε στο 1 ευρώ το κιλό», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς και σταφιδοπαραγωγός ο ίδιος Στάθης Φραγκιαδάκης.

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί ότι θα παραχθούν κάποιες ποσότητες, μας λέει ότι «προφανώς θα βγει κάποια σταφίδα, αλλά θα είναι λίγη»… Σύμφωνα με τον παλαίμαχο συνδικαλιστή, πρέπει να δοθεί μάχη για να ξαναβρεί το προϊόν το δρόμο του. «Και στην τοπική αγορά μπορούμε να πουλήσουμε. Αλλά χρειάζεται να γίνει προσπάθεια βήμα-βήμα.

Ωστόσο, για να προσπαθήσουμε να κάνουμε ενέργειες για τη σταφίδα, πρέπει να πιστέψουμε σε αυτό το προϊόν. Το πρόβλημά μας μπορεί να είναι αυτό. Ότι δεν έχουμε πιστέψει εμείς οι ίδιοι οι παραγωγοί», καταλήγει ο κ. Φραγκιαδάκης.
«Υπάρχει “φως”»

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος και διευθύνων σύμβουλος της Proactive Α.Ε. Νίκος Μπουνάκης τονίζει ότι, πέρα από τις δυσκολίες που υπάρχουν, είναι πολύ σημαντικό “όπλο” για τη σταφίδα μας η ένδειξη ΠΓΕ.

«Η κρητική σταφίδα έχει πλέον την κατάκτηση αυτή ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, που είναι ένα “όπλο” για να μπορέσουν να πετύχουμε στην αγορά όσο γίνεται μεγαλύτερες τιμές προς τον παραγωγό. Βέβαια, η χρονιά φέτος είναι δύσκολη. Δεν ξέρουμε τι ποσότητα θα παραχθεί. Αλλά το ΠΓΕ πρέπει να το εκμεταλλευτούμε με όλες μας τις δυνάμεις»…

Καταλήγοντας, ο Νίκος Μπουνάκης προτείνει τη δημιουργία φορέα, που να μπει μπροστά με στόχο την αξιοποίηση της διαφοροποίησης της κρητικής σουλτανίνας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη σταφίδα στον κόσμο.

Αυτή η διαφοροποίηση, εξάλλου, θα προστατεύσει το προϊόν μας από τη φτηνή σταφίδα των τρίτων χωρών. Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η διαφοροποίηση, αν λάβουμε υπόψη ότι, κατά πληροφορίες που υπάρχουν, πέρυσι στη δυτική Κρήτη ιδιώτες έφεραν σταφίδα από την Τουρκία, αλλά πούλησαν… “κρητική σουλτανίνα”… Και ο νοών νοείτω!
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Νέα Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς