Τελευταία Νέα

Τίθεται θέμα λειτουργίας – Καταρρέει ο μεγαλύτερος τραπεζικός γερμανικός όμιλος Deutsche Bank

Εικόνα κατάρρευσης δίνει ο μεγαλύτερος τραπεζικός γερμανικός όμιλος Deutsche Bank: Τα κέρδη της σχεδόν εξαλείφθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω της βουτιάς των εσόδων από συναλλαγές χαρτοφυλακίου και του κόστους (αποζημιώσεων) για τη μείωση των θέσεων εργασίας.
Τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank μειώθηκαν σε μόλις 18 εκατ. ευρώ από 796 εκατ. ευρώ πριν από ένα έτος, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. 
Η μετοχή της τράπεζας μειώθηκε κατά 2,5% στα 12,54 ευρώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ έχει κάνει βουτιά 44% από την αρχή του έτους.
Η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο της λογιστικής αξίας της (της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων), μία σχέση που είναι η χαμηλότερη μεταξύ των εννιά μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου.
Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας μειώθηκαν σε 7,39 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από 9,18 δισ. ευρώ, ενώ το σταθμισμένο με τον κίνδυνο ενεργητικό υποχώρησε 3,4% σε 402 δις ευρώ.
Ο λόγος κόστους προς έσοδα, που αποτελεί έναν δείκτη κερδοφορίας, αυξήθηκε στο 91% από 85% πριν από ένα έτος. Οι δαπάνες για την αναδιάρθρωση και τις αποζημιώσεις εκτοξεύθηκαν στα 207 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από 45 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η τράπεζα επιβαρύνθηκε λογιστικά και με το ποσό των 285 εκατ. ευρώ για μεταφορά δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με έκθεση αναλυτών της Barclays, η Deutsche Bank είναι ανάμεσα στις τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες (οι άλλες τρεις είναι η ιταλικές Unicredit, και MPS και η γαλλική BNP Paribas) που είναι με “σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα”, τόσο σοβαρά που ίσως να κληθούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, για να συνεχίσουν να έχουν άδεια λειτουργίας!
Η Deutsche Bank, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, θα υποχρεωθεί άμεσα να “κλείσει” άρον-άρον διακανονισμό με το Υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το πρόστιμο που θα πληρώσει εκεί για εξαπάτηση πελατών ενόσω πούλαγε παράγωγα υψηλού κινδύνου επί ακινήτων.
Η Τράπεζα έκανε προβλέψεις 120 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο εξάμηνο γι’ αυτό, αλλά αυτός δεν θα είναι, ίσως, και πολύ μικρός λογαριασμός, καθώς άλλες τράπεζες έκλεισαν διακανονισμό με ποσά 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια (4-5 δισ. ευρώ). Κάτι τέτοιο θα εξαφανίσει ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι των κεφαλαίων της!
Η διοίκηση της Deutsche πάσχισε να καθησυχάσει τους επενδυτές για την ικανότητα της τράπεζας να αυξήσει το επίπεδο των κεφαλαίων της και να καταβάλλει τοκομερίδια για συγκεκριμένα χρεόγραφά της.
Ο δείκτης κεφαλαίων της τράπεζας με βάση τις κοινές μετοχές (common equity Tier 1 ratio), που αποτελεί βασικό μέτρο της οικονομικής ευρωστίας της, αυξήθηκε στο 10,8% στο τέλος Ιουνίου από 10,7% πριν από τρεις μήνες, σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις που υπήρξαν σε έρευνα του Bloomberg. H τράπεζα δεν πέτυχε τον στόχο της να πουλήσει πακέτο μετοχών της 20% στην κινεζική τράπεζα Huaxia Bank στο δεύτερο τρίμηνο, το οποίο αποτελεί βασικό βήμα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης.
Η συναλλαγή αυτή θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο, ενισχύοντας κατά περίπου 40 μονάδες βάσης (0,4 της ποσοστιαίας μονάδας) τον δείκτη κεφαλαίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Κράιαν έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές, δηλώνοντας τον Μάιο σε επενδυτές ότι η εταιρεία κάνει πρόοδο με την αναδιάρθρωσή της και ότι είναι «πεπεισμένος ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτό τον μετασχηματισμό με τα κεφάλαιά μας». Ο ίδιος έγραψε σε επιστολή του, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ότι ενώ «εγέρθηκαν αμφιβολίες» για την οικονομική ισχύ της τράπεζας, αυτές ήταν «αδικαιολόγητες».
Η Deutsche προσπαθεί με τον νέο επικεφαλής της να διευθετήσει εκκρεμή νομικά ζητήματα. Η τράπεζας χρέωσε τον ισολογισμό της με 120 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο για δικαστικές δαπάνες και έχει αρχίσει συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για έναν ενδεχόμενο διακανονισμό κατηγοριών που βασίζονται στην έρευνα των εποπτικών Αρχών για τα ομόλογα της τράπεζας με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.
Με τις εποπτικές Αρχές να εντείνουν τον έλεγχό τους για τις πιο ριψοκίνδυνες αρμοδιότητες, η γερμανική τράπεζα αποσύρθηκε από ορισμένες δραστηριότητες έντασης κεφαλαίου στη μονάδα της των διεθνών αγορών. Τα έσοδα από ομόλογα και νομίσματα, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος, μειώθηκαν 19% σε 1,82 δις ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς