Σύνοδος Κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου

ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ» ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ «ΑΜΥΝΑ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου, τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, φέρεται να αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου, απέναντι στις πολιτικές λιτότητας και την εμμονή για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, των ηγετικών δυνάμεων της Ένωσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Ελληνα πρωθυπουργού είναι η Σύνοδος Κορυφής των 7 χωρών του νότου να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, πιθανότατα στις 9 του μήνα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να ενισχυθεί η μεταξύ τους συνεργασία, στο πλαίσιο διεργασιών που συντελούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των νέων συμμαχιών που θα διαμορφωθούν μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας.

Πρόθεση του Αλ. Τσίπρα είναι στη Σύνοδο να λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα του Ελληνα πρωθυπουργού θα είναι δίχως άλλο, κατ’ αρχάς η συμμετοχή και στη συνέχεια η συμπόρευση της Ισπανίας με το μέτωπο του νότου (αν αυτό επιτευχθεί), καθώς ο Μαρ. Ραχόι κινείται πολιτικά στον σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διατηρεί άριστες σχέσεις με το Βερολίνο. Ο κ. Ραχόι εφάρμοσε κατά γράμμα τα σταθεροποιητικά προγράμματα λιτότητας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα εκλογικά ποσοστά του κόμματός του, το οποίο αν και παραμένει πρώτο, έχει απολέσει ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής του δύναμης και εξ αιτίας της πολιτικής του αυτής αδυνατεί να βρει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η Ισπανία να βρίσκεται στα πρόθυρα πολιτικού αδιεξόδου και να οδεύει προς μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, επισημαίνουν ότι οι επαφές έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται και πως η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται «σε καλό δρόμο», ώστε να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής και σύντομα να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις, στις αρχές του επόμενου μήνα.

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Ελληνα πρωθυπουργού είναι η Σύνοδος να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ελλάδας, με καταρχήν στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την οικονομική στρατηγική κάθε χώρας, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα υπερβαίνουν τις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές και θα τονώσουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Ενας παράλληλος στόχος είναι η συνεργασία του ευρωπαϊκού Νότου και η υιοθέτηση εναλλακτικών πολιτικών να λειτουργήσει και ως αντίβαρο σε αντίστοιχες συλλογικές πρωτοβουλίες άλλων χωρών, όπως αυτών της «Βίζενγκραντ», οι οποίες άσκησαν έντονες πιέσεις στο θέμα του προσφυγικού και δημιούργησαν πρόσθετα βάρη στις δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Πριν από τη σύνοδο
Η Σύνοδος των επτά χωρών του Νότου, προγραμματίζεται να γίνει λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στην Μπρατισλάβα, όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το μέλλον της Ευρώπης, στον απόηχο και του Brexit, όπου και αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των στρατηγικών επιλογών της Ενωσης και πολλές χώρες αναμένεται να θέσουν το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να ανακοπεί η άνοδος τόσο των ακροδεξιών κομμάτων, όσο και των ευρωσκεπτικιστικών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ενωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι στις 25 Αυγούστου, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει σειρά κατ΄ ιδίαν συναντήσεων με επικεφαλής σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και αξιωματούχους της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να συζητήσει τόσο την πορεία του ελληνικού προγράμματος, όσο και την προοπτική διευθέτησης του χρέους.

Στην Αθήνα

Στόχος της πρωτοβουλίας του Ελληνα πρωθυπουργού είναι η Σύνοδος Κορυφής των επτά χωρών του νότου να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, πιθανότατα στις 9 του μήνα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να ενισχυθεί η μεταξύ τους συνεργασία, στο πλαίσιο διεργασιών που συντελούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των νέων συμμαχιών που θα διαμορφωθούν μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι επτά

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς