Τελευταία Νέα

Σφοδρές αναταράξεις με φόντο την επικείμενη φιλοξενία προσφύγων στο νησί

Συνεχίζονται οι σφοδρές αναταράξεις με φόντο την επικείμενη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη καθώς οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σύσσωμες οι τοπικές οργανώσεις του νησιού ζητούν ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και των δημάρχων.

Επείγουσα και διευρυμένη σύσκεψη για να ξεκαθαρίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη, ώστε να αποτρέψουν παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη Ειδωμένη ζητούν από τον Περιφερειάρχη, οι βουλευτές και οι οργανώσεις της Ν.Δ. Ήδη ο Σταύρος Αρναουτάκης φαίνεται θετικός απέναντι στη πρόταση.

Την επιστολή συνυπογράφουν όλα τα μέλη της πολιτικής επιτροπής που κατάγονται από την Κρήτη και οι ΝΟΔΕ των τεσσάρων νομών που ζητούν να «ανοίξουν τα χαρτιά», για το παρασκήνιο και το περιεχόμενο της σύσκεψης υπό το Γιάννη Μουζάλα.

«Δε θα δεχτούμε ερήμην αποφάσεις», δηλώνει στο neakriti.gr, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και αδιανόητη προχειρότητα  που κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. επανήλθε σήμερα στη σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς που μεσολάβησαν απαντώντας στις επικριτικές δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα για το φρόνημα των κρητικών και την ερμηνεία του για τη στάση τους στο προσφυγικό.

Τα βαριά σύννεφα του προβληματισμού και την αρνητική στάση των περισσότερων αυτοδιοικητικών για τη φιλοξενία προσφύγων αποτυπώθηκαν και στις συναντήσεις του Γιάννη Πλακιωτάκη με τους δημάρχους Σητείας και Ιεράπετρας.

Ο κ. Καλατζάκης ξεκαθάρισε μάλιστα πως η Ιεράπετρα αδυνατεί να σηκώσει άλλο βάρος, αφού ο λογαριασμός από την τελευταία μαζική άφιξη προσφύγων στη περιοχή παραμένει απλήρωτων.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης εξαπέλυσε και νέα πυρά για την κόντρα που έχει ξεσπάσει με το δήμαρχο Ηρακλείου διαψεύδοντας για μια ακόμη φορά όσα του καταλογίζουν τόσο ο Βασίλης Λαμπρινός, όσο και συνεργάτες του.

xania syskepseis prosfygiko kriti (4)

xania syskepseis prosfygiko kriti (5)

Κατηγορηματικό “όχι” και από τους παραγωγικούς φορείς

Ένα τεράστιο, ρητό και κατηγορηματικό όχι, εισέπραξαν βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ από τους παραγωγικούς φορείς των Χανίων για τη φιλοξενία προσφύγων στο νησί, οι οποίοι άφησαν αιχμές και για την ηχηρή απουσία κυβερνητικών βουλευτών που βρίσκονται στα Χανιά, δείχνοντας τους κυρίους Σταθάκη και Ξανθό.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, εξήγησε ότι υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών από πρόσφυγες, δεδομένου ότι στην Κρήτη σχεδιάζεται η ανοιχτή φιλοξενία τους, θα κυκλοφορούν δηλαδή ελεύθεροι για να μην γκετοποιηθούν, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το θέμα έχει θορυβήσει γερμανικά μέσα ενημέρωσης της ομογένειας, ενώ ήδη επικρατεί ανησυχία για ενίσχυση ακραίων κομματικών μορφωμάτων στο νησί. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, τόνισε από την πλευρά του, ότι ναι μεν οι πρόσφυγες θα βρεθούν στην Κρήτη μετά το πέρας της σεζόν, όμως τότε ουσιαστικά ξεκινούν οι κρατήσεις για τη νέα σεζόν, ζητώντας να τερματίσει τώρα η συζήτηση για φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη, αφού το νησί έχει ήδη βοηθήσει έμπρακτα στο εγχείρημα με προσφορά πάσης φύσεως υλικού και δε χρειάζεται να επιδεικνύει τα φιλόξενα αισθήματά του συνεχώς, μιας και είναι ήδη ευρέως γνωστά.

Εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι η έλλειψη οργάνωσης και χρονικών περιθωρίων θα οδηγήσει σε αντίστοιχο όλεθρο με των υπόλοιπων νησιών παρότι η Κρήτη είναι πολυπληθέστερη, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση για περιορισμό στους 2.000 του αριθμού των προσφύγων.

Μοιρασμένες οι εντυπώσεις των δημάρχων του νομού Χανίων, άλλοι πιο μετριοπαθείς και άλλοι πιο επικριτικοί με όλους ωστόσο να εκφράζουν επιφυλάξεις. Δεδομένου πάντως ότι οι δομές δε θα φιλοξενούν μόνο 30 με 50 άτομα, αλλά μάλλον περί τα 300, αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στο ότι ο νομός Ηρακλείου θα φιλοξενήσει 3 δομές, ο νομός Χανίων 2 δομές και οι νομοί Λασιθίου και Ρεθύμνου από μία δομή. Πάντως, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ αναμένεται να αναδειχθούν οι διαφορετικές απόψεις των δημάρχων και η ξεκάθαρη θέση κάποιων για αδυναμία φιλοξενίας δομών.

 

Δεν υπάρχει σχεδιασμός

Ο δήμαρχος Κισσάμου, Θοδωρής Σταθάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός και ότι οι πρόσφυγες που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μόνο 2.000, θα αφεθούν στο έλεος της φιλοξενίας των Κρητικών.

 

Επ’ ουδενί δεν πρέπει να φιλοξενηθούν σε αστικά κέντρα

Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασαλευτεί το αίσθημα ασφάλειας που αφήνει η Κρήτη στους υποψήφιους επισκέπτες από το εξωτερικό, γι’ αυτό και επ’ ουδενί δε θα πρέπει οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές. Υπερθεμάτισε, αναφέροντας, ότι εφόσον σχεδιάζεται να διαμένουν με σχετική ελευθερία και να εργάζονται νόμιμα, αυτό να γίνει στην ύπαιθρο, όπου ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται εργατικά χέρια.

 

Να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ξεκαθάρισε ότι θα είναι μόνιμη η διαβίωση όσων προσφύγων έρθουν Κρήτη και επέστρεψε το μπαλάκι στην κυβέρνηση, διασαφηνίζοντας, ότι στο κράτος ανήκουν επί το πλείστον τα ακίνητα, οπότε και σύντομα να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του κυβερνητικού σχεδιασμού.

 

Να μην παρασυρθούμε από φωνές φανατισμού

Δρώντας πυροσβεστικά ο δήμαρχος Χανίων,Τάσος Βάμβουκας ζήτησε να μην παρασυρθούμε από φωνές φανατισμού και τόνισε ότι η ΠΕΔ Κρήτης θα συγκληθεί το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ευθύνες στις ευρωπαϊκές χώρες

Ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση από πλευράς δημάρχων, έως ότου συνεδριάσει η ΚΕΔΕ, ενώ ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, Αντώνης Περράκης, τοποθετήθηκε και ευρύτερα καταλογίζοντας ευθύνες στις ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτές που προμηθεύουν με όπλα τις δοκιμαζόμενες χώρες, τροφοδοτώντας στην ουσία τον πόλεμο και εν συνεχεία κλείνουν τα σύνορά τους, καθιστώντας την Ελλάδα σε απέραντο hot spot.

 

Εν αναμονή της παγκρήτιας σύσκεψης

Στις 20 Σεπτέμβρη θα γίνει παγκρήτια σύσκεψη υπό τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνουν τους τόνους και να διαβεβαιώνουν ότι τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Μπαλωμενάκης, θεωρεί ότι εμείς θα κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά στον εαυτό μας αν το ανεβάσουμε το θέμα και ότι ο χρόνος επαρκεί αν δράσουμε συντονισμένα.

Η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη,ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση για το ποια θα είναι τελικά η πηγή προσέλευσης των προσφύγων που θα βρεθούν στην Κρήτη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, τόνισε ότι δε συνάδει με τον πολιτισμό της Κρήτης, η γκετοποίηση και η φυλάκιση των προσφύγων, όπως έχει συμβεί ήδη στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη – Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

xania syskepseis prosfygiko kriti (3)

xania syskepseis prosfygiko kriti (2)

xania syskepseis prosfygiko kriti (1)

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων για το προσφυγικό – Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Ζητούμενο η διαχείριση του ζητήματος – Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από φωνές φανατισμού”

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 16/8/2016, στο Δημαρχείο Χανίων, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου, Τάσου Βάμβουκα, παρουσία Βουλευτών του Ν. Χανίων, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολου Βουλγαράκη και των Δημάρχων του Νομού.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των αιρετών του Νομού Χανίων για το περιεχόμενο της σύσκεψης σχετικά με το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Προσκάλεσα σήμερα τους Βουλευτές του Νομού Χανίων, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και όλους τους Δημάρχους του Νομού για να τους ενημερώσω για το περιεχόμενο της σύσκεψης, που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο την περασμένη Πέμπτη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα, του κ. Περιφερειάρχη και των τεσσάρων Δημάρχων της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης  ενημέρωσα επίσης ότι στο πλαίσιο της αρχικής συνάντησης στο Ηράκλειο υπήρξε συμφωνία ότι ο αριθμός αυτός, που αποφάσισε για την Κρήτη η κυβέρνηση και αφορά σε 2.000 ανθρώπους, αποτελεί ποσοστό, που το νησί μας μπορεί να απορροφήσει χωρίς προβλήματα.

Καλούμαστε, λοιπόν, επί μιας συγκεκριμένης απόφασης της κυβέρνησης, που αφορά έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τη χώρα, να συνεργαστούμε, να υποδείξουμε χώρους και βάσει αυτής της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ως ο Δήμαρχος εκείνος, που το 2015 διαχειρίστηκε πέντε περιπτώσεις προσέγγισης προσφύγων στα νότια παράλληλα του νησιού μας, ότι δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα.  Φιλοξενήσαμε τους ανθρώπους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, συντονίσαμε επιτυχώς όλους όσους εμπλέκονταν με το ζήτημα, κανονίσαμε την αναχώρηση των προσφύγων και το ζήτημα έληξε ομαλά. Στο σύνολο των περιπτώσεων η διαχείριση, που κάναμε, ήταν η καλύτερη δυνατή, αθόρυβα και αποτελεσματικά, χωρίς να προκληθεί καμία διαμαρτυρία.

Το πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην παρούσα φάση είναι το πώς θα διαχειριστούμε το θέμα και όχι η άφιξη 2.000 ανθρώπων σε ένα νησί, όπως η Κρήτη, με πληθυσμό 700.000, που δέχεται πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών. Έχοντας την εμπειρία της διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων εγώ και οι συνεργάτες μου θα έλεγα ότι το χειρότερο, που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να προκαλέσουμε υπερβολικό θόρυβο, να μπούμε σε λογικές φανατισμού και να πούμε ότι δεν θέλουμε να μας επηρεάσει ένα θέμα, που απασχολεί όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε ηγέτες του τόπου μας, έχουμε επιλεγεί για να έχουμε θέσεις ευθύνης και αυτή την ευθύνη, πρέπει να τη δείχνουμε και να αναλαμβάνουμε το κόστος της. Όταν κάνουμε το σωστό, στο τέλος οι πράξεις μας δικαιώνονται. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από φωνές φανατισμού, έχουμε ευθύνη και πρέπει να την ασκήσουμε.

 

Βεβαίως όπως όλοι συμφώνησαν το θέμα θα συζητηθεί συνολικά και διεξοδικά κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, η οποία ήδη προετοιμάζεται και θα συγκληθεί άμεσα”.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Βάμβουκας στη συνέχεια είχε συνάντηση για το ίδιο θέμα με φορείς και επαγγελματίες των Χανίων.

 

Δείτε επίσης!

Εφιάλτης στην Μόρια! – Σε έκτακτη κατάσταση η Λέσβος – Μεταφέρονται ΜΑΤ στο νησί

Μόρια: 13.000 άστεγοι και εικόνες απόλυτης καταστροφής – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος για …

Γιάννης Κεφαλογιάννης – Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των Αστικών Συγκοινωνιών

Ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: «Έκτακτα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize