Τελευταία Νέα

Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών με μηνύματα ενότητας & αγάπης για τις προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα στη Μονή Αρσανίου ξεκίνησαν οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που φιλοξενείται φέτος στο Ρέθυμνο. Όπου γης κρητικοί επιστρέφουν στον τόπο τους και συζητούν για τους αγώνες των κρητικών που αναδεικνύονται ιδιαίτερα επίκαιροι λόγω των σύγχρονων περιστάσεων. Μηνύματα ενότητας και αγάπης για τον τόπο αναδείχθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες, ως απόλυτη ανάγκη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της καθημερινότητας, εντός και εκτός συνόρων.

Ο κρητικός στον αγώνα είναι το θέμα του 8ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στην Ιερά Μονή Αρσανίου στο Ρέθυμνο.

Κρήτες από όλο τον κόσμο χαίρονται και συγκινούνται με αυτή την επανένωση με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αναγνωρίζοντας τους αγώνες που έχουν δώσει οι κρητικοί από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας, αποτελώντας ορόσημο και για τη σύγχρονη γενιά, όπως αναγνώρισε η πρόεδρος του συνεδρίου Μαρία Χναράκη με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Μανώλη Βεληβασάκη με υπερηφάνεια να αναφέρει ότι στις ΗΠΑ οι ‘Έλληνες ξεκίνησαν ως εργάτες ανθρακορυχείων, ενώ σήμερα είναι μέχρι και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στο Λευκό Οίκο.

8o synedrio pagkosmiou symbouliou kriton (2)

8o synedrio pagkosmiou symbouliou kriton (6)

Μοιραία οι κρητικοί πήραν ξανά το δρόμο της μετανάστευσης με τους όπου γης κρητικούς να βοηθούν όσο μπορούν τους νεομετανάστες, τονίζει ο Αντώνης Τσουρδαλάκης, Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Μελβούρνης, όπου ζουν πάνω από 300 χιλιάδες Έλληνες, στη μεγαλύτερη ελληνική σύγχρονη παροικία. Ο Γιάννης Επιτροπάκης, Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, αναφέρθηκε στο ότι νιώθουν φόβο εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων με τον Αντιπρόεδρο, Μανώλη Κουγιουμτζή, να σχολιάζει ότι, τους κρατάει όμως ενωμένους η αγάπη για την Κρήτη.

Τους απόδημους Κρήτες καλωσόρισαν μεταξύ άλλων η εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία του τόπου νιώθοντας τιμή και ευγνωμοσύνη, όπως ανέφεραν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Παρόντες και κρητικοί πολιτικοί με τομέα δράσης την Ελλάδα και το εξωτερικό, που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ’ ιδίαν για τα ζητήματα του τόπου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υποσχέθηκε τη συνέχεια του αγώνα για την εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων της διασποράς. Ο βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε τη σημασία της επανένωσης των κρητικών στη δύσκολη αυτή περίοδο με τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να εκτιμά την προσφορά των κρητικών του εξωτερικού στον τόπο τους.

8o synedrio pagkosmiou symbouliou kriton (4)

8o synedrio pagkosmiou symbouliou kriton (5)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 8ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΗΤΩΝ

Ιερά Μονή Αρσανίου

Παρασκευή, 5η Αυγούστου 2016

Με τιμή και αγάπη σάς υποδεχόμαστε και σάς καλωσορίζομε στο Ρέθυμνό μας και στην έδρα της Ιεράς και Ιστορικής Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, όπου πραγματοποιείται το 8ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών με θέμα: «Ο Κρητικός στον αγώνα». Χαιρόμαστε που όλοι εσείς συναχθήκατε σήμερα στον πανέμορφο και ευλογημένο τόπο μας, στο Ρέθυμνο. Σε αυτήν την πόλη που για δυσεξαρίθμητα χρόνια, και με όλες τις ιστορικές εναλλαγές, παράγεται ένας πολιτισμός άξιος του ανθρώπου και της πνευματικής του ελευθερίας.

Σάς καλωσορίζομε ιδιαίτερα στις άγιες αυλές δύο Ιερών Σεβασμάτων της Τοπικής μας Εκκλησίας, στην Ιερά Μονή Αρσανίου και στην Ιερά Μονή Αρκαδίου. Η πρώτη, που μας φιλοξενεί σήμερα, αποτελεί μετερίζι της Πίστεως εδώ και πολλούς αιώνες. Από τον 16ο αιώνα, που ανάγεται η ίδρυσή της, έως σήμερα δίδει την μαρτυρία της, έστω και με ολιγάριθμες αδελφότητες. Η Ιστορία της βέβαια, όπως έχει γραφεί χαρακτηριστικά, «δεν διεκδικεί την πασίγνωστη ιστορία και δόξα του Aρκαδικού μεγαλείου, έχει όμως κι εκείνη τη δική της ξεχωριστή πορεία και το δικό της ταπεινό μεγαλείο». Όλες οι ιστορικές μαρτυρίες συγκλίνουν στην άποψη ότι ιδρύθηκε το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Οι πρώτες μάλιστα γνωστές γραπτές μαρτυρίες, νοταριακές πηγές, για την ιστορία της Μονής αρχίζουν το έτος 1600. Τότε έγιναν και τα Εγκαίνια του πρώτου Καθολικού της, που τιμάται στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Η πιο παλαιά κτητορική χρονολογία, 1645, όπως μπορείτε να δείτε όλοι, διασώζεται στο υπέρθυρο της εισόδου της τράπεζας της Μονής, ακριβώς επάνω από τον χώρο που βρισκόμαστε τώρα.

Σχεδόν αμέσως μετά την πτώση του Pεθύμνου στους Τούρκους, το έτος 1646, μία επιδρομή τους, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, διετάραξε την ειρηνική ζωή και ανέκοψε την ανάπτυξή της. Ο ποιητής του Kρητικού Πολέμου, Mαρίνος Tζάνες Mπουνιαλής, περιγράφοντας την ταχύτατη προέλαση των Tούρκων, αναφέρει τη Μονή μεταξύ των χωριών της ευρύτερης περιοχής που κυρίευσαν και κατέστρεψαν στο πέρασμά τους. Η περιουσία της Μονής καταστράφηκε τότε σε όλη σχεδόν την έκτασή της και τα κτήριά της έπαθαν πολλές ζημιές. Φαίνεται πάντως πως όλες οι φθορές αποκαταστάθηκαν σύντομα. To έτος 1654 η Μονή Αρσανίου με Πατριαρχικό Σιγίλλιο έγινε Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή, κατά παραχώρηση του πρώτου μετά την άλωση του νησιού Μητροπολίτη Κρήτης Νεοφύτου Πατελάρου. Η Μονή στο πέρασμα των χρόνων πέρασε πολλές δυσκολίες, κυρίως εξαιτίας των αυθαιρεσιών των κρατούντων, όμως δεν σταμάτησε ποτέ να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές απαιτήσεις της αποστολής της και κυρίως στο να συνδράμει την εκπαίδευση στον νομό και να ασκεί με συνέπεια την κοινωφελή προσφορά της. Δείγμα της οποίας είναι ότι πρόσφερε, σχεδόν εξολοκλήρου, τη δαπάνη για την ανέγερση του Γυμνασίου Θηλέων Pεθύμνου και περίπου τη μισή δαπάνη για την ανέγερση του Γυμνασίου Αρρένων Pεθύμνου. Συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση, πρόσφερε στις ημέρες μας οικόπεδο, στο οποίο οικοδομήθηκε ήδη το νέο Γυμνάσιο και Λύκειο, ένα κόσμημα που ίσως είδατε ερχόμενοι εδώ, στην είσοδο του Σταυρωμένου από την εθνική οδό. Αυτό θα φέρει και το όνομά της.

Αλλά και στους αγώνες του Έθνους η Ιερά Μονή Αρσανίου δεν υστέρησε, ακόμη και σε προσφορά αίματος. «Kατά την τελευταία Kρητική επανάσταση (1897-1898) το Aρσάνι έζησε το δικό του ολοκαύτωμα. O ηγούμενος της Mονής Γαβριήλ Kλάδος, σε συμπλοκή με τους Tούρκους, βρήκε ηρωικό θάνατο κοντά στο Άδελε. Ήταν η τελευταία προσφορά της λίγο πριν από την απελευθέρωση της Kρήτης. Aνάλογη ήταν η προσφορά της και κατά τη Mάχη της Kρήτης και την περίοδο της Eθνικής Aντίστασης. Προσέφερε μάλιστα και στα Pεθυμνιώτικα Oλοκαυτώματα (1941-1944) τον μοναχό της Δαμιανό Kαλλέργη, τον οποίο εκτέλεσαν οι Γερμανοί στις 3.6.1941 στο Παγκαλοχώρι».

Παρακαλώ πολύ να εύχεσθε να μπορέσομε στο μέλλον να την αναδείξομε όπως αξίζει στην Ιστορία της. Δεν ήλθατε λοιπόν σε ένα τόπο άσχετο με το γενικό θέμα του Συνεδρίου σας, για το οποίο χαιρόμαστε πολύ και ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Εμμανουήλ Βεληβασάκη, Πρόεδρο, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για την ολόθυμη και ευγενική αποδοχή της περυσινής προτάσεώς μας στο Αρκάδι, προκειμένου να αφιερωθεί το 8ο αυτό Συνέδριο, με αφορμή την Επέτειο των εκατόν πενήντα ετών από το Αρκαδικό Ολοκαύτωμα του έτους 1866, στους διαχρονικούς αγώνες των Κρητών για την πνευματική τους ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την αξιοπρέπειά τους. Θεωρούμε ότι αποτελεί αυτή η ευλογημένη συνάντηση των όπου γης Αποδήμων Κρητών μια υπέροχη συνεισφορά στον εορτασμό της ιστορικής αυτής Επετείου, η οποία θα κορυφωθεί την 8η Νοεμβρίου 2016 με την παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μνημόσυνο Ιερό σε εκείνους, αλλά και παιδαγωγία δική μας, όσα θα λάβουν χώρα στις Εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στην επέτειο αυτή, η οποία έρχεται να μας υπενθυμίσει την ευθύνη μας γι᾿ αυτήν τη Μονή και το μήνυμα που πάντα εξακτινώνει. Πως η Ιερά Μονή Αρκαδίου έγινε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας με την εθελοθυσία ανθρώπων που κέρδισαν την αιωνιότητα με ένα υπέροχο και μοναδικό τρόπο, που καταγράφηκε με χρυσά γράμματα στην Ιστορία, συγκλόνισε τον κόσμο και συγκίνησε τους Πανέλληνες και τους Φιλέλληνες. Πως το Ολοκαύτωμά της αποτελεί μια διαχρονική βροντώδη κραυγή υγιούς φιλοπατρίας και ανιδιοτελούς ηρωισμού. Στους δίσεκτους χρόνους της δουλείας του Γένους μας άλλωστε οι Ιερές Μονές ήταν πάντα από τα βασικά στηρίγματά του και κλήθηκαν, πολλές από αυτές, από την Ιστορία να γίνουν «κάστρα λευτεριάς και βωμοί θυσίας». Αυτό έγινε και με το Αρκάδι μας, που κηρύττει διαχρονικά προς κάθε τύραννο που απειλεί την ελευθερία με βροντώδη φωνή: «Αλίμονό σας, τύραννοι, άδικα τυραννάσθε, η λευτεριά Θεού πνοή δεν πιάνεται, πλανάσθε».

Είχαμε γράψει σε κάποια άλλη περίσταση πως «ενστερνιζόμαστε την μεγάλη αλήθεια ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διατήρηση της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας και του ορθοδόξου πολιτισμού μας. Δηλαδή του αληθινού μας πλούτου, που δεν τον δανειστήκαμε και δεν τον οφείλομε σε κανένα, του πλούτου που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας αφαιρέσει, εάν εμείς δεν τα απεμπολήσομε οικειοθελώς». Και χαιρόμαστε που και με τον τρόπο αυτό συντελούμε στην Τοπική μας Εκκλησία σε αυτήν την μνήμη με τη δύναμη που μας δίδει ο Θεός.

Ευχόμαστε στους Συνέδρους και σε όλους τους Απόδημους Κρήτες, που λιτανεύουν την πρεπιά και τη λεβεντιά της μεγαλονήσου στα πέρατα της Οικουμένης, να λάβομε τη σταθερή απόφαση να γίνομε μιμητές των αγωνιστών του Αρκαδίου και της Κρήτης ολόκληρης, ιδιαίτερα σε τούτους τους κρίσιμους καιρούς που δεν διαφέρουν, τηρουμένων των αναλογιών, από αυτούς που έζησαν εκείνοι, για να προασπίσομε την πνευματική μας ελευθερία με σθένος και μαρτυρικό φρόνημα από όσους και όσα την επιβουλεύονται.

Χαιρετίζομε λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις, με αγάπη και ιδιαίτερη συγκίνηση την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και σας αναμένομε όλους στο Αρκάδι μας τον Νοέμβριο. Σάς ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσφορά στην Μονή Αρκαδίου των διαδραστικών συστημάτων που επιμελήθηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με τα οποία και θελήσαμε στους πολυάριθμους επισκέπτες της και ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά μας, μαθητές των σχολείων μας που την επισκέπτονται καθημερινά, να παρουσιάζομε την Ιστορία, τη ζωή και τη θυσιαστική της μαρτυρία.

Σας ευχαριστούμε τέλος, για μία ακόμη φορά, γιατί αφουγκραστήκατε τους παλμούς της καρδιάς μας και θελήσατε να έλθετε αρωγοί σε αυτόν τον μεγάλο εορτασμό, προσλαμβάνοντας την απαίτηση των καιρών.

Θα κλείσω επαναλαμβάνοντάς σας δύο δίστιχα που καταγράφει ο μακαριστός λόγιος προκάτοχός μου, ο από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Μητροπολίτης Κρήτης Τιμόθεος Βενέρης, του οποίου τη μνήμη μόλις προ μιας εβδομάδος η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδός μας τίμησε στη Μονή Αγκαράθου, όπου αναπαύεται, αλλά και με ένα άλλο στιχούργημα.

Έγραψε λοιπόν εκείνος και ας το ακούσομε. Πως «αυτοί που θριαμβεύσανε κατά της τυραννίας, είχαν στα βάθη της καρδιάς το πνεύμα της θυσίας, που το εκήρυξ᾿ ο Χριστός επάνω στο Σταυρό Του, για ν᾿ ανεβούμε και εμείς στο ύψος το δικό Του».

Το δε στιχούργημα, γραμμένο ως ριζίτικιο, ειδικά για την παρούσα σύναξή μας, κατά την επιθυμία μας, από τον καλό συνεργάτη μας παιδαγωγό κ. Γεώργιο Καλογεράκη, ως άλλης μορφής πρόσκληση στο Αρκάδι, σάς το αφιερώνομε με όλη μας την αγάπη και με καλή προσμονή όσων επωφελών για τον τόπο κατεργάζεσθε.

 

Από την άκρη των ακριών, την τέλειωση του κόσμου,

απ᾿ όπου βγαίνει ευωδιά βασιλικού και δυόσμου,

επά μονομεριάσατε, αδέρφια αγαπημένα,

τα τέκνα Κρήτης τ᾿ ακριβά, πουλιά αλαργεμένα.

Κι ούλοι που μ᾿ άδολη καρδιά βαστούμε πλήσα θάρρη

στη Θεία Μεταμόρφωση και στου Χριστού τη χάρη,

στα μπρόσποδα εσμίξαμε του γερο-Ψηλορείτη,

που σταυραϊτοί και πέρδικες εδιάλεξαν για κοίτη.

Στσή Ιστορίας στάθηκαν ενάμιση αιώνα

το διάσελο, αψήφισαν την κάργα του χειμώνα.

Αλικοντίσαν τύραννου ασκέρι  γριγεμένο,

μες στη φωθιά γενήκασι λιβάνι μυρισμένο.

Επέψαν ξόμπλι τση πρεπιάς η γης καλά να γνώσει:

δε στέργουν Κρητικοί σκλαβιά και κακοσύνη τόση.

 

Αδέρφια μας, που στέκεστε στην ξενιθιά Ακρίτες,

τση λεβεντιάς το καύχημα σα μαθημένοι Κρήτες,

χίλια καλώς ορίσατε στ᾿ Αρσάνι και τ᾿ Αρκάδι,

βωμό τση λευτεριάς λαμπρό, διχώς τιμής σκονάδι,

μαζί να εορτάσομε!

8o synedrio pagkosmiou symbouliou kriton (3)

8o synedrio pagkosmiou symbouliou kriton (1)

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Π.Σ.Κ.                             «Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ»

Στη δύσκολη συγκυρία, Περιφέρεια Κρήτης, φορείς του νησιού με τους απόδημους Κρήτες όπου γης, έχουν ενωμένες τις δυνάμεις τους και ενισχύουν τις δράσεις στον κοινό αγώνα για αξίες, ιδανικά, πρόοδο, στη διατήρηση – ανάδειξη του πολιτισμού μας, της ιστορίας, της τοπικής παράδοσης  – ήθη και έθιμα και την μεταλαμπάδευση τους στις νεότερες γενιές. Αυτό τόνισαν ο Περιφερειάρχης, οι εκπρόσωποι  της εκκλησίας της Κρήτης, οι απόδημοι Κρήτες, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορείς μιλώντας στο τριήμερο συνέδριο «Ο Κρητικός στον Αγώνα» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που άρχισε σήμερα στη Μονή Αρσανίου στο Ρέθυμνο. «Τιμούμε  τους προγόνων μας  που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την Δημοκρατία» τόνισαν, ενώ επισήμαναν ότι ο αγώνας των Κρητικών είναι διαχρονικός που έχει να κάνει με την επιβίωση, την πρόοδο, την οικονομία, τον πολιτισμό, την ιστορία του τόπου, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας, κ.ά. Το συνέδριο που έχει πλούσια θεματολογία (στους τομείς της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης, οικονομίας – ανάπτυξης, του αθλητισμού κ.α.)  πραγματοποιείται στις 5, 6 και 7 Αυγούστου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και βασικό συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης. Τους εκπροσώπους των αρχών, φορέων και τους συνέδρους, που κατέκλυσαν το χώρο των εργασιών του συνεδρίου καλωσόρισαν οι διοργανωτές, ενώ τελέστηκε αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. και τους Μητροπολίτες Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο και Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του απευθυνόμενος στους Κρήτες ομογενείς, είπε ότι, «Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, σας καλωσορίζει στην αγαπημένη σας πατρίδα, τον τόπο των παιδικών σας αναμνήσεων, στον τόπο που οι γονείς και οι παππούδες σας, έδωσαν μεγάλους αγώνες για υψηλά ιδανικά, αγώνες τους οποίους σήμερα τιμούμε και σεβόμαστε.

Όλοι εσείς που συγκεντρωθήκατε στην ιστορική μονή Αρσανίου από κάθε σημείο της γης, για να συμμετέχετε στις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρήτων, αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές της Κρήτης στις χώρες που θεωρείτε ως τη δεύτερη σας πατρίδα, καθώς είμαι βέβαιος ότι η Κρήτη είναι για εσάς η πρώτη.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, αποτελείτε ένα αναπόσπαστο και οργανικό τμήμα της κοινωνίας του νησιού μας. Παραμένετε ένα θετικό παράδειγμα, καθώς μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέρατε να κερδίσετε το σεβασμό και την εκτίμηση όλων των συμπολιτών σας, στις κοινωνίες που ζείτε και δραστηριοποιείστε».

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στη συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και για την ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων, είπε πως «Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δώσουμε ένα νέο κοινό αγώνα. Έναν αγώνα ειρηνικό, μια πολιτιστική και πολιτισμική επανάσταση, μια επανάσταση που στόχο θα έχει να κρατήσει τις επόμενες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια σας συνδεδεμένα με την Κρήτη. Είναι ένας αγώνας που θα πρέπει να ξεκινήσει από την Κρήτη και να εξαπλωθεί στα πέρατα της γης, όπου υπάρχει ελληνικό σχολείο, όπου λειτουργεί ορθόδοξη εκκλησία. Μέσα από τη συνεργασία μας με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις δράσεις που σχετίζονται με τη διαιώνιση του Ελληνικού πολιτισμού, της κρητικής παράδοσης και ιστορίας».

Το 8Ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, με τον εύστοχο τίτλο «Ο Κρητικός στον Αγώνα» – όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης «αποτελεί  όχι μόνο μια σημαντική και ιστορική συνάντηση των απανταχού Κρητών, αλλά πολύ περισσότερο τονίζει το διαρκή αγώνα που συνεχίζει να διεξάγεται στο νησί μας, στο πέρασμα των χρόνων. Είναι ένας αγώνας ασταμάτητος, είναι ένας αγώνας που παλαιότερα δόθηκε για την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη, για ιδανικά μεγάλα και αιώνια. Στις αρχές του εικοστού αιώνα ο αγώνας αυτός δόθηκε για την Ένωση με την Ελλάδα, στη συνέχεια και πάλι για την Ελευθερία και την αποτίναξη κάθε ζυγού. Αγώνας και Κρήτη, είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες. Ο Αγώνας των Κρητικών λαμβάνει τόσο ιστορικές και διαχρονικές διαστάσεις, όσο και χαρακτηριστικά από τον καθημερινό αγώνα για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την προκοπή όπως την ονομάζουμε στην Κρήτη.

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού. Μιας περιόδου, όπου η Κρήτη ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά της, για να υποδεχθεί όλους εσάς, τους ανθρώπους που ζείτε μακριά από το νησί μας. Η Κρήτη τα καλοκαίρια γίνεται τόπος συνάντησης, χαράς και συγκινήσεων. Γίνεται το νησί που σας υποδέχεται και σας ευγνωμονεί γιατί αποδεικνύετε ότι ο Κρητικός «σε όποιο σημείο και αν βρεθεί στην άκρη του πλανήτη πυξίδα κάνει την καρδιά να δείχνει προς την Κρήτη».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης έδωσε συγχαρητήρια στον  Πρόεδρο και όλο το Συμβούλιο για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς επίσης και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βελιβασάκης, αλλά και η Πρόεδρος του Συνεδρίου Μαρία Χναράκη στο χαιρετισμό τους τόνισαν  «Φορείς και πολίτες του νησιού μας, μαζί με τους απόδημους Κρήτες του κόσμου να τιμούμε τον Κρητικό αγωνιστή, τον αγώνα των Κρητών καθώς αυτή τη χρονιά έχουμε δύο μεγάλα γεγονότα – επετείους, τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και τα 150 από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.» Τίτλος του συνεδρίου  «Ο Κρητικός στον Αγώνα» – όπως είπαν – έχει την ευρύτερη έννοια του «αγώνα» για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ατομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και επιστημονικής ζωής. Τιμούμε τους αγωνιστές, τιμούμε το Αρκάδι, τιμούμε τη Μάχη της Κρήτης, τιμούμε τους Κρήτες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στη σημαντικότητα και στο ρόλο του Συνεδρίου αναφέρθηκαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Ηγούμενος Μονής Αρσανίου π. Ευφραίμ Μανουσάκης,  ο Πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο   Γενικός  Γραμμ.  Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης,  η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνης Μαρία Λιονή, ο  Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου στη Μονή Αρσανίου είναι ανοιχτή –παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η έκθεση ζωγραφικής με κεντρικό άξονα την επική Μάχη της Κρήτης του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού, όπου ο ίδιος ξεναγεί τους συνέδρους και επισκέπτες.

Συνεδρίες Παρασκευής

Μετά τους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρία με θέμα:  «Επανάσταση του 1866-Αρκάδι» με Προεδρείο: Δρ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος των Γ.Α.Κ./του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Σύμβουλος: Δρ. Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ομιλητές: Μιχάλης Τρούλης, Ιστορικός-Συγγραφέας: «Μεγάλη Κρητική Επανάσταση (1866-69)», Δρ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Κολυμβαρίου Χανίων: «Σχέσεις Γαλλίας, Ελλάδας και Κρήτης στη Μεγάλη Επανάσταση του 1866-1869», Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτις των Γ.Α.Κ.: «Στοιχεία για το τυπογραφείο της Επανάστασης 1866-69»,  Δρ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος των Γ.Α.Κ./του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης: «Η επανάσταση του 1866-69 και η θυσία της Μονής Αρκαδίου στη λογοτεχνία»

Το απόγευμα ακολούθησε η 2η συνεδρία με θέμα: «Η Μάχη της Κρήτης». Προεδρείο:

Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης, Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας-Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Αγησίλαος Καλουτσάκης, Επιμελητής Ιστορικών Συλλογών-Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με ομιλητές: Δρ. Ευάγγελος Τζούκας, Διδάσκων Ελληνική Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Η μάχη της Κρήτης στην περιοχή του Ηρακλείου»,  Ιωάννης Πρεκατσουνάκης, Αξιωματικός Ναυτικού: «Η Μάχη της Κρήτης στον τομέα Ηρακλείου», Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης, Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας – Ιστορικό Μουσείο Κρήτης: «Η Γερμανο-Ιταλική Κατοχή στην Κρήτη»,  Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, Φιλόλογος:«H λαϊκή συμμετοχή στη Μάχη της Κρήτης»

Στις 19.00 στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» ο Στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Λυγερός θα μιλήσει με θέμα: «Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας»

Αμέσως μετά την ομ9ιλία θα ακολουθήσει πολιτιστική εκδήλωση (21.30) στη «Φορτέτζα» με θέμα : «40 Χρόνια Αρκάδι: Αφιέρωμα στη Σοφία Ηλιάκη»

Πρόγραμμα Σαββάτου – Κυριακής

Αύριο Σάβατο στη Μονή Αρσανίου η 3η συνεδρία, 10.30-12.30

Θέμα: Ο κρητικός αγώνας στην κρητική λαογραφία και λογοτεχνία

Προεδρείο: Δρ. Μαρία Χναράκη, Εκπαιδευτικός-Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Σύμβουλος:Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, Καθηγητής

Ομιλητές: Στέλλα Μαλλιαράκη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος: «Αν οι πέτρες είχαν φωνή: Αγώνες και αγωνίες των Κρητικών στα τείχη του Χάνδακα»,  Μαριλένα Μηλαθιανάκη, Εκπαιδευτικός: «Απόσπασμα από τον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη: Ένα διδακτικό σενάριο για την Γ΄ Δημοτικού» , Δρ. Μαρία Χναράκη, Εκπαιδευτικός-Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών: «Εναρμονίζοντας θυσίες: Υπέρβαση και ήρωες στην κρητική λογοτεχνία και λαογραφία», Kids Love Greece (Δρ. Κατερίνα Μακατούνη, Μαρία Τσιγώνη και Μαρία Γιαννούλη): «Ταξίδι στον χρόνο: Μαθαίνουμε για τον κρητικό αγώνα παίζοντας φιδάκι».

4η συνεδρία, 12.30-2.30 με θέμα: Ο κρητικός αγώνας σήμερα

Προεδρείο: Ρένα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος – π. Προϊσταμένη ΕΡΑ Ηρακλείου

Σύμβουλος: Δρ. Θεόδωρος Κατερινάκης, Πρόσεδρος Καθηγητής Drexel University

Ομιλητές:Γιώργης Καράτζης, Ποιητής-Μαντιναδολόγος: «Παράδοση: Καταφύγιο ή ορμητήριο; Δυνατές πολιτισμικές ρίζες, για ένα δυνατό μέλλον», Δρ. Ντανιέλλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα ΔΕΣ του Παντείου Πανεπιστημίου: «Οι αγώνες των Κρητικών για ανοιχτές αλλά όχι ανοχύρωτες κοινωνίες: Το διακύβευμα σήμερα», Μιχάλης Βαμιεδάκης, Τουριστικός Επιχειρηματίας-Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης: «Η επόμενη μέρα στον Τουρισμό, την Καινοτομία και  την Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη. Ευκαιρίες, ιδέες, προσεγγίσεις και στόχοι», Δρ. Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης-Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου: «Ο αγώνας των Κρητικών για ανώτατη παιδεία»

5η συνεδρία, 3.30-5.30 με θέμα: Ο απόδημος Κρητικός στον αγώνα

Προεδρείο: Δρ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Προϊστάμενος Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Ηρακλείου

Σύμβουλοι: Δρ. Μαρία Μπουντρογιάννη, Πρύτανης, The G. Raymond Chang School of Continuing Education στο Ryerson University,  Εμμανουήλ Βεληβασάκης, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Ομιλητές: Μάνθος Νεονάκης,  Συντ. Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης: «Θεόφιλος Παρθενάκης (1885-1960):  Ο κρητικός  και ο ‘αγώνας’  του για επιβίωση στη μεγάλη ήπειρο», Γεώργιος Παναγιωτάκης, Ερευνητής-Συγγραφέας: «Ο Γιάννης Καρδίτσης, ο συμπολεμιστής και καπετάνιος του Λάμπρου Κατσώνη από την Ιεράπετρα», Δρ. Θεοδώρα Πατρώνα, Εκπαιδευτικός: «Οι άγνωστοι γυναικείοι αγώνες για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας: H Μαρία Βαρδουλάκη και το ελληνοαμερικανικό μυθιστόρημα»,  Δρ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Προϊστάμενος Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Ηρακλείου, Μάρα Παναγιωτάκη, Εκπαιδευτικός: «Η προβολή του αγώνα για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) στον ομογενειακό τύπο: το περιοδικό και η εφημερίδα ‘ΑΤΛΑΝΤΙΣ’ στη Νέα Υόρκη», Δρ. Αντώνης Χουρδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Συζητώντας για τους προγόνους με τις νεολαίες της ομογένειας»

1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Λούης Τίκας 2016» Μονή Αρκαδίου – Μονή Αρσανίου 13,300m. Ώρα έναρξης 18:00

Πολιτιστική εκδήλωση Φορτέτσα: 21:00-11.00

«Οι Κρήτες του κόσμου χαιρετούν & τιμούν την Κρήτη!»

Βράβευση αθλητών, απονομή τιμητικών πλακετών, μουσική από τον Ψαραντώνη, ριζίτικα τραγούδια και κρητικοί χοροί από διάφορα συγκροτήματα εσωτερικού κι εξωτερικού.

 

Κυριακή 7 Αυγούστου

 

Δοξολογία στη Μονή Αρκαδίου: 9.00-10.00

Ξενάγηση στη Μονή Αρκαδίου: 10.00-11.00

Εγκαίνια «δωρεάς» του ΠΣΚ στην ανακαινισμένη Μονή Αρκαδίου: 11.00-12.00

Λήξη συνεδρίου & γεύμα: 12.00-1.00

* Κλειστή καταστατική συνέλευση του ΠΣΚ

Ξενάγηση στο Μουσείο Μάχης Κρήτης (Χρωμοναστήρι)-Ελεύθερνα: 1.00-3.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς