Τελευταία Νέα

Συλλήψεις για τους μετανάστες και το μωρό που διασώθηκαν στη Σητεία

Στον εντοπισμό και σύλληψη δύο διακινητών δουλεμπόρων εκ των οποίων ο ένας Ουκρανός  προχωρήσαν οι λιμενικές αρχές Σητείας μετά τον εντοπισμό θαλαμηγού με 65 μετανάστες η οποία και εξέπεμψε SOS στις 03.00 το πρωί ανατολικά του Παλαίκαστρου στο Λασίθι.

Πρόκειται για μετανάστες από το Πακιστάν, τη Συρία και το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων αρκετές γυναίκες και 17 παιδιά όλα κάτω των 16 ετών με το μικρότερο εννέα μηνών. Έγκυος επίσης η μία εκ των γυναικών.

Αμέσως κινήθηκε το Λιμενικό Σώμα στην περιοχή καθώς η θαλαμηγός έπλεε ακυβέρνητη και με τη βοήθεια των ψαράδων στο σύνολο τους οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Κουρεμένου.

Η διεύθυνση αστυνομίας Λασιθίου και το αστυνομικό τμήμα Σητείας κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να εξευρεθεί κατάλληλος κλειστός χώρος που να παρέχει στοιχειώδη ασφάλεια προκείμενου να φιλοξενηθούν οι 65 παράνομοι μετανάστες

Η προσπάθεια να βρεθεί κατάλληλος χώρος και από την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και από τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας δεν έχει αποδώσει καθώς όλοι δηλώνουν  ότι δεν υπάρχει κατάλληλος διαθέσιμος χώρος.

Η αστυνομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν οι 65 στις εγκαταστάσεις της πρώην αίθουσας υποδοχής του αεροδρομίου Σητείας . Η σκέψη για φιλοξενία των μεταναστών στην πρώην σχόλη αστυφυλάκων Σητείας έχει απορριφθεί καθώς θέλουν να προστατευτεί ο χώρος και η υλικοτεχνική υποδομή της σχολής .

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του να βρεθεί χώρος φιλοξενίας θα ακολουθήσει η διαδικασία της επανεισδοχης τους στην χώρα από την οποία επιβιβάστηκαν στο δουλεμπορικό σκάφος , δηλαδή την Τουρκία.

Στην περιοχή του Κουρεμένου τους περίμεναν εκτός των λιμενικών και της αστυνομίας , γιατροί του νοσοκομείου , Δήμος και εθελοντές προκειμένου να τους δοθεί η πρώτη βοήθεια σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιεράπετρας Θοδωρή Πατεράκη στο Ράδιο 9,84.

Η πρώτη εξέταση των γιατρών έδειξε πως η κατάσταση της υγείας τους να είναι καλή.

Στη συνέχεια και με το λεωφορείο του Δήμου μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Σητείας για την καταγραφή τους , ενώ αναζητείται χώρος που να διαθέτει τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία τους, καθώς η ΥΠΑ είπε όχι να μείνουν σε κτίριο του αεροδρομίου , το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε αρνητικά για τη φιλοξενία τους στο ΚΕΓΕ ένα κτίριο πλήρως ανακαινισμένο, ενώ εξαιτίας των πανελλαδικών εξετάσεων δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε Γυμναστήρια σχολείων.

Εκφράζοντας την αγωνία του για την εξεύρεση στέγης ο Δήμαρχος ανέφερε πως το κεντρικό κράτος εκτός του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι δεν έχει ενδιαφερθεί για την τύχη τους και πως Αστυνομία μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούν να δώσουν λύση.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη – Μαίρη Καριωτάκη-Γιώργος Σαχίνης-Νίκος Πετάσης

Νέα Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς