Τελευταία Νέα

Στόχος τα 3 εκατομμύρια Ρώσων τουριστών ανά την Ελλάδα και ο χειμερινός τουρισμός στην Κρήτη

Τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία στον τομέα του τουρισμού συζητούν σε διήμερο σχετικό συνέδριο οι αρμόδιοι φορείς και των δύο χωρών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Αιχμή του δόρατος παραμένει η επέκταση της τουριστικής περιόδου, όπως και η διασφάλιση σταθερά υψηλών ποσοστών επισκεψιμότητας από τη Ρωσία.

Η ρωσική τουριστική αγορά είναι έτοιμη για χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του γραφείου του ΕΟΤ στη Μόσχα, Πολύκαρπο Ευσταθίου, κάτι που ξεκινά από φέτος, αφού μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλείου θα φιλοξενούν πλέον στα αεροδρόμιά τους πτήσεις από και προς τη Ρωσία όλο το χρόνο.

ellada-rosia-tourismos-rethymno-synedrio-6

Η τοπική αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, δια στόματος του Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, και του Δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη, εργάζεται για την ανάπτυξη του θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού στην Κρήτη, για να αποφέρει τα μέγιστα η αγορά της Ρωσίας, αλλά και να έχει ο επισκέπτης μια πλήρη και ευχάριστη εμπειρία στο νησί, προσελκύοντας ακόμη περισσότερο τουρισμό μέσω των θετικών σχολίων για τον τόπο.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους του νησιού, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, τα περιθώρια ανάπτυξης της ρωσικής τουριστικής αγοράς είναι υπαρκτά και μπορούν να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια επισκεπτών κατ’ έτος.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

ellada-rosia-tourismos-rethymno-synedrio-4

ellada-rosia-tourismos-rethymno-synedrio-7

Η Περιφέρεια συνεργάζεται με την Εκκλησία και τους φορείς για την περαιτέρω ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού από τη Ρωσία τόνισε ο Περιφερειάρχης σε συνέδριο στο Ρέθυμνο. Παράλληλα ανακοίνωσε την χρηματοδότηση για την ανάπτυξη δικτύου ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών στην ακτίνα Αρκάδι-Ελεύθερνα-Μαργαρίτες

Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού από τη Ρωσία στην Κρήτη και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας σήμερα στην έναρξη του διήμερου συνεδρίου «Ελληνορωσικές σχέσεις στον τουρισμό. Η Κρήτη στην Ρωσική αγορά» που πραγματοποιείται στο ωδείο Ρεθύμνου παρουσία αρχών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, φορέων του τουρισμού από Ελλάδα-Ρωσία, της Αυτοδιοίκησης, του ΕΟΤ και επιχειρηματιών. Μάλιστα στη διάρκεια του συνεδρίου ο Περιφερειάρχης αποδέχτηκε και ανακοίνωσε την χρηματοδότηση πρότασης που υπέβαλλε ως ομιλητής ο καθηγητής υπεύθυνος των ανασκαφών της αρχαίας Ελεύθερνας Νίκος Σταμπολίδης για την ανάπτυξη δικτύου ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών σε δεκάδες μνημεία και πολιτιστικούς προορισμούς που είναι στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ελεύθερνας και στην ακτίνα από Αρκάδι-Ελεύθερνα μέχρι Μαργαρίτες. Η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από όλους και ιδιαίτερα από τον κ. Σταμπολίδη καθώς όπως αναφέρθηκε θα προωθείται οργανωμένα η προβολή και ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού του τόπου και θα ενδυναμώνεται ταυτόχρονα η ενδοχώρα.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το συνέδριο που διοργανώνεται από το δήμο Ρεθύμνου, τον επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας στην Κρήτη, την Ένωση Ξενοδόχων, επισημαίνοντας ότι Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται στενά με την Εκκλησία, με όλους τους φορείς, με στόχο την περαιτέρω αύξηση του ποιοτικού τουριστικού ρεύματος από την μεγάλη αγορά της Ρωσίας για την ανάπτυξη-ενίσχυση του Θρησκευτικού τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το «πάντρεμα» διασύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό για να μπορούν οι τουρίστες να γεύονται τα εκλεκτά αγαθά της Κρητικής γης κ.α. Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν επισήμανε τις κοινές αξίες, την κοινή θρησκευτική ταυτότητα στις δυο χώρες, την Ορθοδοξία που ενώνει. Ο Περιφερειάρχης επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα προκύπτουν όπως αυτό με την έκδοση visa στην αρχή της τουριστικής περιόδου, ενώ μιλώντας για τις δημόσιες υποδομές απευθύνθηκε στον παριστάμενο Υπουργό Ανδρέα Ξανθό  να συνδράμει στο χρέος της Πολιτείας σε έργα ανάπτυξης όπως σε αεροδρόμια, δρόμους κ.α. Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας συνεχάρη τους οργανωτές για το ενδιαφέρον συνέδριο και όλους τους συμμετέχοντες.

Επίσης στο συνέδριο από πλευράς Περιφέρειας παράλληλα με τον Περιφερειάρχη απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

ellada-rosia-tourismos-rethymno-synedrio-8

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στις εργασίες Ελληνο -Ρωσικού Συνεδρίου

 

 

25- 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ωδείο – Σπίτι Πολιτισμού

 

 

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Περιφερειάρχα

Αγαπητοί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και συμπολίτες

Κυρίες και Κύριοι  Σύνεδροι

 

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, και σας ευχαριστούμε για τη θετική σας ανταπόκριση στην πρόσκληση μας, η οποία  επέτρεψε την υλοποίηση του Συνεδρίου που μόλις ξεκινά.

 

Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε τις εργασίες του Συνεδρίου στο Ρέθυμνο, μια και αποτελεί  ενσάρκωση ενός στόχου που είχαμε θέσει και στο πρόσφατο παρελθόν, στο πλαίσιο της επίσημης καθιέρωσης του 2016, ως έτους Ελλάδας στη Ρωσία.

 

Σε ότι αφορά το Ρέθυμνο ειδικότερα, αλλά και την Κρήτη γενικότερα, οι ιστορικοί μας δεσμοί με τη Ρωσία ανιχνεύονται από το 1870 σε διπλωματικό επίπεδο και, κυρίως στην 9ετή περίοδο της ρώσικης παραμονής  στο Ρέθυμνο (1897 -1906), ως Δύναμης  διασφάλισης της ειρήνης, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τον  οθωμανικό ζυγό.

 

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τη συμβολή των Ρώσων στην πολιτική, διοικητική και κοινωνική εξέλιξη του νησιού κατά την κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο, ο Δήμος Ρεθύμνης,  υποστηρίζει και εμπλουτίζει διαρκώς, εδώ και δεκαετίες, τη διατήρηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους Ρώσους άλλοτε μέσα από τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων όπως η Αδελφοποίηση με την πόλη  Πούσκιν το 1995,  η εβδομάδα Ρώσικου Πολιτισμού, σε   συνδιοργάνωση Δήμου Ρεθύμνης, ΥΠΠΟ, ΕΟΤ, Πρεσβείας Ρώσικης Ομοσπονδίας, Grecotel,  το 1996, η συνδιοργάνωση με το «Ινστιτούτο Πούσκιν» Εκθεσης ζωγραφικής Ρώσων καλλιτεχνών, στο Ρέθυμνο το 1999 , κλπ.  και άλλοτε, με τη συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια όπως αυτό που διοργάνωσαν το 2007 η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης με θέμα «Η Ρώσικη παρουσία στο Ρέθυμνο».

 

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, το γεγονός ότι Πρόξενος της Ρωσίας στην Κρήτη είναι ο διακεκριμένος- στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας μας – Ρεθεμνιώτης επιχειρηματίας του Τουρισμού κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας και θα μας καταθέσει στη συνέχεια τη δική του προσέγγιση γιο αυτό το θέμα, που αποτελεί μέρος του στόχου που από κοινού συμμεριζόμαστε.

 

Ως πόλη, λοιπόν, που διατηρεί ιστορικούς αλλά  και σύγχρονους δεσμούς με τη Ρωσία,  το Ρέθυμνο διατηρεί και συντηρεί εμπράκτως τη σταθερή του επιδίωξη για εγκαθίδρυση στέρεης και γόνιμης συνεργασίας με τη Ρωσία, σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, πολιτιστικών ανταλλαγών και εμπορικών συναλλαγών.

 

Πέραν, όμως, των εθνικών μας επιδιώξεων για εμπλουτισμό των σχέσεων συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ρέθυμνο φιλοδοξεί μέσα από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου, να οριοθετήσει το πλαίσιο κοινών δράσεων που θα κομίσουν ποικίλα οφέλη σε αμφότερους τους μετέχοντες σε αυτές.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που συνιστούν τροχοπέδη σε αυτή την προσπάθεια και άπτονται της ελληνικής γραφειοκρατίας σε ότι αφορά την έκδοση βίζας σε ρώσους υπηκόους.

 

Με την ελπίδα ότι σύντομα θα καμφθεί αυτή η δυσκολία, η οποία, ομολογουμένως, δεν συναντάται σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Ισπανία   για παράδειγμα, που είναι πολύ πιο ευέλικτη σε αυτό τον τομέα από μας, έχουμε σχεδιάσει και θα κουβεντιάσουμε, ευκαιρίας δοθείσης και με την παρέμβαση των ειδικών επιστημόνων εισηγητών, ένα εφικτό πρόγραμμα  συνεργασίας, που εστιάζει στον Τουρισμό και στις ποικίλες εκφάνσεις του, αλλά και στον Πολιτισμό, τη Θρησκεία, την Παράδοση,  την Παιδεία, την Υγεία, τις μεταφορές, τη γνωστή παγκοσμίως κρητική διατροφή κ.α., με έμφαση στην παρουσίαση των πολλαπλών δυνατοτήτων της Κρήτης αλλά και τις δεδηλωμένες προτιμήσεις των Ρώσων επισκεπτών μας,  οι οποίοι, με χαρά διαπιστώνουμε, ότι  αυξάνονται κάθε χρόνο.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον λοιπόν αναμένουμε τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών μας, οι οποίες θα αποτελέσουν το έναυσμα για ανταλλαγή δεδομένων, απόψεων, τεχνογνωσίας και  εμπειριών, απαραίτητων στην περαιτέρω συνεργασία μας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και την ενεργή παρέμβασή σας σε αυτό το διάλογο, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα συνδράμει καταλυτικά στον επαναπροσδιορισμό και την αναθέρμανση των σχέσεων μας, θα επικαιροποιήσει την πρόθεση μας για αλληλοϋποστήριξη και συνέργεια, στη βάση του σεβασμού, της εκτίμησης και φιλίας που αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά της ιστορικής  διαδρομής των λαών μας αλλά και για μια  ρεαλιστική οπτική που επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε για τις διακρατικές συνεργασίες και συμμαχίες, στο έκρυθμο, πλέον, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

 

Τέλος, αγαπητοί επισκέπτες μας, ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία στο πλαίσιο της παραμονής σας στο καλοκαιρινό, ακόμη, Ρέθυμνο, να γνωρίσετε τις ανθρώπινες και φυσικές ομορφιές του, που είναι γενναιόδωρα διαθέσιμες και προσιτές, σε όλους όσοι μας τιμούν με την επιλογή τους.

 

Να είστε καλά.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Μαρία Λιονή – “Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη, υπομονή και επιμονή και η νέα χρονιά να είναι δημιουργική και εποικοδομητική για όλους, έστω και με αντίξοες συνθήκες”

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιονή για την έναρξη της σχολικής Χρονιάς Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα …

Σταύρος Αρναουτάκης – 22,8 εκ. ευρώ από το Ε.Π. Κρήτη 2014-2020 για τις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης του Covid-19

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης υπέγραψε σήμερα 22,8 εκ. ευρώ από το Ε.Π. Κρήτη 2014-2020 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize