Στοιχείο Σοκ! – Σχεδόν μηδενική η αξία των τραπεζών πριν την ανακεφαλαιοποίηση!

anakefalaiopoiisi trapezon
Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο απλά που κάποιοι αρνούνται να τα κατανοήσουν. Διαφορετικά δεν εξηγείται το μουρμουρητό περί χαρίσματος των τραπεζών στους ξένους και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Καταρχήν αυτές οι απόψεις ξεκινούν από ένα τεράστιο λάθος που έχει να κάνει με την αποτίμηση των συστημικών τραπεζών.
Ξεπουλήθηκαν λέει οι τράπεζες επειδή καθορίστηκε πολύ χαμηλά η τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σημασία όμως δεν έχει πόσο κάνει η κάθε μετοχή αλλά πόσο κάνει η ίδια η τράπεζα.Το σαλάμι είτε το κόψεις σε 20 κομμάτια είτε σε 100 ζυγίζει ακριβώς το ίδιο!
Άρα η τιμή της μετοχής δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η αποτίμηση, δηλαδή η αξία του συνόλου των μετοχών.
Ποια είναι λοιπόν η αξία, η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών πριν την ανακεφαλαιοποίηση;
Η άσκηση είναι σχετικά απλή. Με 120 δις καταθέσεις και 100 δις κόκκινα δάνεια και άλλα 120 δις δάνεια τιτλοποιημένα και ενεχυριασμένα στην ΕΚΤ είναι εμφανές ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών έχουν εξατμιστεί.  Ή μάλλον δεν είναι μηδενικά …είναι βαθιά αρνητικά. Και το χειρότερο όλων οι καταθέσεις είναι (ήταν) απλώς μια μαγνητική εγγραφή σε έναν server.
Τα λεφτά του κοσμάκη υπήρχαν μόνο στα χαρτιά και μόνον ελέω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χωρίς αυτήν οι ελληνικές τράπεζες κάνουν μηδέν (0). Αυτό ήταν ακριβώς που συνειδητοποίησε ο Τσίπρας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και οδηγήθηκε στον συμβιβασμό με την ευρωπαϊκή νομενκλατούρα. Από αυτήν την αφετηρία ξεκίνησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είτε λοιπόν έβαζε, αντί για 6 δις που βάζει περίπου τώρα, τα 25 δια που έδιναν οι «έξω»το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.
Τώρα που δεν τα έβαλε, γλιτώνει 18 δις ή 10% του Δημοσίου Χρέους. Και χάνει αντίστοιχη αποτίμηση και ποσοστό των τραπεζών. Αν τα έβαζε, θα κέρδιζε σε αξία τραπεζικών μετοχών και ποσοστών, αλλά θα αύξανε κατά 18 δις το δημόσιο χρέος.
Όλα τα άλλα είναι ανέξοδη αερολογία.
Του Στάθη Σχίνα
stathis sxinas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς