Τελευταία Νέα
Ενώπιον του Κογκρέσου ο Πάπας, με τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέινερ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παρακολουθούν προσεκτικά

Στην Ουάσινγκτον ο Πάπας Φραγκίσκος, στο Λονδίνο ο Δαλάι Λάμα

Ενώπιον του Κογκρέσου ο Πάπας, με τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέινερ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παρακολουθούν προσεκτικά
Ενώπιον του Κογκρέσου ο Πάπας, με τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέινερ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παρακολουθούν προσεκτικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετά τη φιλική του συζήτηση με τον πρόεδρο Ομπάμα και τη συμφωνία των δύο ηγετών για τα θέματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος, ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη χθες στο λιγότερο φιλικό Κογκρέσο, για να εκφωνήσει ιστορική ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας της νομοθετικής εξουσίας.

Παρότι οι συντηρητικοί Αμερικανοί νομοθέτες τιμούν το ηθικό ανάστημα του Ποντίφικα, νιώθουν ιδιαίτερα άβολα με τις πολιτικές του τοποθετήσεις.

Μετά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο Φραγκίσκος περιηγήθηκε στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας με το ειδικά διαμορφωμένο και ανοιχτό λευκό όχημά του, προτού συναντηθεί με ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους, ιερουργήσει σε ναό της Ουάσιγκτον και ανακηρύξει σε άγιο Φραγκισκανό μοναχό του 18ου αιώνα.

Με τη χθεσινή του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου και τα 500 μέλη των δύο αιθουσών του, ο Φραγκίσκος έγινε ο πρώτος Πάπας στην Ιστορία που ανέβηκε στο βήμα του Καπιτωλίου.

Στην ομιλία του, ο Φραγκίσκος κάλεσε τους Αμερικανούς να απορρίψουν κάθε εχθρικό συναίσθημα απέναντι στους μετανάστες, υιοθετώντας τις αρχές του χριστιανισμού στη συμπεριφορά τους απέναντί τους. «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επαναλάβουν τις αμαρτίες και τα σφάλματα του παρελθόντος, σε ό,τι αφορά τους μετανάστες.

Δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι αριθμοί τους, αλλά να τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους, να βλέπουμε τα πρόσωπά τους και να ακούμε τις ιστορίες τους, προσπαθώντας να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, που μίλησε για τον εαυτό του ως «γιο μεταναστών» από την Ιταλία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Αργεντινή στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ποσοστό 30% των μελών του Κογκρέσου είναι ρωμαιοκαθολικοί, ενώ εννέα στους δέκα νομοθέτες είναι χριστιανοί.

Η προοπτική της ομιλίας του Πάπα, όμως, προκάλεσε πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τους Ρεπουμπλικανούς να εκφράζουν ενστάσεις για τον εξόχως πολιτικό λόγο για τον οποίο έχει διακριθεί ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Σε θεολογικά ζητήματα αναγνωρίζω απόλυτα την αυθεντία του και το αλάθητό του. Σε ηθικά ζητήματα, μιλάει πειστικά και συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του για ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και τη σημασία του γάμου και της οικογένειας. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα θέματα της οικονομίας, ο Πάπας δεν είναι παρά ακόμη ένας άνθρωπος», είπε μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Ζητήματα  ασφαλείας

Επικρίσεις δέχθηκε, όμως, η ομάδα ασφαλείας του Πάπα την Τετάρτη, μετά την «έφοδο» 5χρονου κοριτσιού από την Καλιφόρνια στο όχημα του Ποντίφικα, καθώς αυτό κινούνταν σε δρόμο της Ουάσιγκτον.

Η μικρή Σόφι Κρουζ πήδηξε πάνω από κιγκλίδωμα ασφαλείας και πλησίασε το όχημα. Προτού οι άνδρες της παπικής ασφάλειας προλάβουν να αντιδράσουν, ο Φραγκίσκος έγνεψε στο κοριτσάκι να τον πλησιάσει, ζητώντας από τους άνδρες της ασφάλειας να τη σηκώσουν μέχρι αυτόν και να τη φιλήσει.

Το αθώο περιστατικό προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στη μεικτή ομάδα ασφαλείας του Πάπα, που απαρτίζεται από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Βατικανού (η γνωστή Ελβετική Φρουρά), αλλά και μέλη της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, επιφορτισμένων με την προστασία υψηλών προσώπων.

Ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενο χτύπημα, με στόχο τον Φραγκίσκο, από «μοναχικό λύκο» ισλαμιστή τρομοκράτη, όπως ήταν οι αδελφοί Τσαρνάεφ, δράστες της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 2013.

 

"Ο διάδοχος του Δαλάι Λάμα θα μπορούσε να είναι μία... ελκυστική γυναίκα"
“Ο διάδοχος του Δαλάι Λάμα θα μπορούσε να είναι μία… ελκυστική γυναίκα”

«Θα πρέπει να είναι μια γυναίκα ελκυστική, διαφορετικά τί να την κάνεις;» δήλωσε σε δημοσιογράφο του ΒΒC ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διαδοχής του από μία γυναίκα

Έμμονη ιδέα έχει γίνει για τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, η διάδοχη κατάσταση λέγοντας χαρακτηριστικά πως η επόμενη μετενσάρκωσή του θα μπορούσε να είναι γυναίκα και μάλιστα όχι οποιαδήποτε. Μόνο μία ιδιαίτερα ελκυστική γυναίκα, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Δαλάι Λάμα μίλησε για τους πρόσφυγες καλώντας την διεθνή κοινότητα να επιδείξει αλληλεγγύη και συγκεκριμένα να μην κάνει διακρίσεις σε βάρος μουσουλμάνων, ωστόσο, κάποια στιγμή, η συζήτηση έφθασε στο θέμα της διαδοχής του 80χρονου Τεντζίν Γκιάτσο (το θρησκευτικό όνομα του σημερινού Δαλάι Λάμα).

«Είναι μόλις η 14η μετενσάρκωση μου και πιθανότατα θα είναι και η τελευταία», δήλωσε. Σε ερώτηση αν ο διάδοχός του, δηλαδή η 15η μετενσάρκωσή του, θα μπορούσε να είναι γυναίκα, ο Δαλάι Λάμα απάντησε καταφατικά: «Στις γυναίκες μάλιστα», σημείωσε, «είναι γενικά ευκολότερο να δείχνουν στοργή και συμπόνοια», οπότε αυτό θα ήταν σίγουρα στα πλεονεκτήματα. Αλλά αυτό δεν αρκεί», πρόσθεσε ο Δαλάι Λάμα.

Αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τον δημοσιογράφο Κλάιβ Μίρι, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ υποστήριξε πως μιλά πολύ σοβαρά. «Θα έπρεπε η γυναίκα να είναι πολύ, πολύ ελκυστική», είπε ο 80χρονος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ και πρόσθεσε: «Ειδάλλως, τι να την κάνεις;».

Σε ότι αφορά την διάδοχη κατάσταση του Δαλάι Λάμα, το Πεκίνο επαναλαμβάνει συχνά – πυκνά την απειλή ότι ο επόμενος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ θα είναι «κόκκινος», διορισμένος από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Και όσο η ώρα για τη διαδοχή του εξόριστου Δαλάι Λάμα πλησιάζει, τόσο κορυφώνεται η αγωνία. Θα επιλεγεί άραγε, ο επόμενος Δαλάι Λάμα με βάση την πατροπαράδοτη πρακτική των βουδιστών μοναχών ή η Κίνα θα επιβάλει τον δικό της εκλεκτό, όπως έκανε πρόσφατα με τον δεύτερο τη τάξει θρησκευτικό ηγέτη του Θιβέτ, τον Παντσέν Λάμα;

dalai lama papas fragkiskos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize