Τελευταία Νέα

Στα χαρακώματα δήμος και δημότες του Ρεθύμνου για τη σύνδεση των χωριών του Καμπανού

Με αφορμή την επιστολή που φιλοξενήσατε σε χθεσινό σας ρεπορτάζ (15.09.16), σχετικά με τη συγκοινωνιακή σύνδεση των χωριών του “Καμπανού”, ενημερώνουμε τους συμπολίτες  για τα εξής :

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κατόπιν του υπ’ αρ. 8214/21.04.15 αιτήματος της δημοτικής παράταξης “Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή”, συζήτησε το ανωτέρω θέμα σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 19.05.2015 και έλαβε την υπ’ αρ. 54Α/15 απόφασή της, με την οποία :

  1. Εκφράζει καταρχήν σύμφωνη γνώμη στο αίτημα για κυκλοφοριακή σύνδεση των 9 χωριών του Δυτικού Ρεθύμνου (Άγιος Ανδρέας, Καλονύχτης, Παλαίλυμνος, Σαϊτούρες, Μούνδρος, Ρούστικα, Άγιος Κωνσταντίνος κλπ) με το εμπορικό κέντρο της πόλης.
  2. Συστήνει αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους κ.κ. Νίνο, Κονταξάκη και Πολοπετράκη, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους του ΚΤΕΛ και να συζητήσει τη βιωσιμότητα του ανωτέρω εγχειρήματος.

Ακολούθως, οι Προέδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Κωνσταντίνου, Ζουριδίου, Μούνδρους – Βελονάδου, Σαϊτούρων, Καλονυχτίου  και Ρουστίκων – Παλαιλύμνου, υπέβαλλαν το  υπ’ αρ. 8990/27.04.16 έγγραφο τους προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κοινοποιούμενο στο Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο ζητούν τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με το θέμα και την προώθησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έστειλε το υπ’ αρ. 10383/17.05.2016 έγγραφο προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ζητούσε τη σχετική γνωμοδότησή της επί του θέματος, προκειμένου αυτό να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έκτοτε, στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει έρθει τέτοια γνωμοδότηση, καθώς ούτε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μπορεί να συζητήσει το θέμα, εφόσον δεν έχει σχετική εισήγηση της οριζόμενης αντιπροσωπείας για την διερεύνηση του θέματος, αλλά ούτε και σχετικό έγγραφο του ΚΤΕΛ, όπως έχει ενημερώσει ο κ. Πολοπετράκης Κωνσταντίνος την Γραμματεία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ότι θα σταλεί.

Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε, τόσο τους συντάκτες της σχετικής επιστολής, όπως και όλους τους κατοίκους των ανωτέρω χωριών και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης δεν κάνει διακρίσεις στα θέματα που εισάγει για συζήτηση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι, τα προς συζήτηση θέματα να είναι ώριμα και τεκμηριωμένα, ώστε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουν πλήρη ενημέρωση  επ’ αυτών, προκειμένου να λάβουν και τη σωστή απόφαση.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ενημερώνουμε ότι μόλις το ΚΤΕΛ στείλει σχετικό έγγραφο, όπως έχει συνεννοηθεί με την Επιτροπή που ορίστηκε για το σκοπό αυτό, το θέμα θα συζητηθεί, ως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εν συνεχεία θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης.

Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία και είμαστε στη διάθεσή κάθε μεμονωμένου συμπολίτη ή συλλογικότητας για συνεργασία.

 

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Το εν λόγω δημοσίευμα:

 

Ερωτήματα σε σχέση με τη συγκοινωνιακή σύνδεση των χωριών του «Καμπανού», των δυτικών χωριών δηλαδή του δήμου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα για τους λόγους που το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμη το θέμα, θέτουν πολίτες που υπογράφουν σχετική επιστολή.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τον προηγούμενο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις Σαϊτούρες με αντικείμενο συζήτησης το συγκεκριμένο θέμα, ότι αυτό που τονίστηκε είναι πως θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή η συγκοινωνιακή σύνδεση και είναι κάτι που το επιθυμούν οι κάτοικοι, ωστόσο εκκρεμεί η σχετική συζήτηση στο Δ.Σ.

Αναλυτικά επιστολή:
«Στις 20/4/2016 παραβρεθήκαμε σε συγκέντρωση στο χωριό Σαιτούρες, που προκλήθηκε με την πρωτοβουλία του Δημ. Συμβούλου Κώστα Πολοπετράκη, και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, του αντιδημάρχου κ. Γεωργαλή και του αντιπροέδρου ΚΤΕΛ κ. Χατζηδάκη. Το θέμα αφορούσε στη συγκοινωνιακή σύνδεση των Δυτικών χωριών του Δήμου Ρεθύμνης που αποκαλούνται χωριά του «Καμπανού» γιατί συνδέονται με την παλιά Εθν. Οδό στη διασταύρωση «Καμπανός». Δηλ. τα χωριά Αγ. Κων/νος, Αγ. Γεώργιος, Ζουρίδι, Ρούστικα, Μούνδρος, Βελονάδο, Σαϊτούρες Παλαίλιμνος και Καλονύχτι. Τα χωριά αυτά είναι πλούσια σε Ιστορία, έχουν ενδιαφέροντα Αρχιτεκτονικά στοιχεία, περιπατητικά μονοπάτια μέσα από εξαιρετικού φυσικού κάλλους περιοχές, άρα έχουν και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε από το Κ. Πολοπετράκη μας φάνηκε πλήρης και τεκμηριωμένη. Eμείς, σαν κάτοικοι της περιοχής και σαν πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά, δεν θα σταθούμε στη μελέτη, που φάνηκε να έχει πάρει όλες τις παραμέτρους και τα οικονομικά στοιχεία, αλλά στην ουσία της πρότασης. Και η ουσία είναι ότι η παραπάνω σύνδεση των χωριών είναι επιθυμητή και θα αγκαλιαστεί από όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Γιατί, η προοπτική αυτή, δίνει ελπίδα ότι τα παραπάνω χωριά θα σταματήσουν να συρρικνώνονται για τους παρακάτω, κατά τη γνώμη μας λόγους:
α. Θα αποτελέσει βάση επικοινωνίας και συνεργασίας σε πλήθος δραστηριοτήτων μεταξύ των κατοίκων των κοινοτήτων.
β. Θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων προς το Ρέθυμνο αλλά συγχρόνως θα βοηθήσει στην ελάφρυνση της Δυτικής εισόδου και την αποσυμφόρηση της πόλης και των χώρων στάθμευσης της πόλης.
γ. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η μετακίνηση με τα ΜΜΜ είναι εύκολη, οικονομική και οικολογική λύση για τους πολίτες αλλά και για το κράτος.
δ. Ο αγροτοτουρισμός είναι δυναμικά αναπτυσόμενος τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη. Οι οικισμοί αυτοί που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον θα αποκτήσουν επισκεψιμότητα και ως εκ τούτου ανάπτυξη.
Οι ξένοι επισκέπτες που ολοένα και πληθαίνουν, έχουν να δουν κάτι από την πραγματική Κρήτη (παρελθόν και παρόν).
ε. Προκύπτει από τα παραπάνω πως η συγκοινωνιακή σύνδεση θα βοηθήσει τα χωριά να αναπτυχθούν και να σταματήσουν να φθίνουν γιατί θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές για δραστηριότητες. Τα παιδιά θα πηγαίνουν στα σχολεία και οι κάτοικοι στις δουλειές τους εύκολα άρα δεν θα χρειάζεται να μετακομίζουν στην πόλη.
«Έχουν περάσει σχεδόν 5 μήνες από την παραπάνω συγκέντρωση από όπου φάνηκε ότι το ΚΤΕΛ συμφωνούσε, οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων συμφώνησαν γιατί άραγε το θέμα καθυστερεί τόσο να εισαχθεί στο Δημ. Συμβούλιο για ψήφιση; Να υποθέσουμε ότι για Δημ. Συμβ. προέχουν τα θέματα της πόλης και για τα χωριά ‘’….βλέπουνε’’;».

Την επιστολή υποράφουν:
Ανδρεαδάκη Βαγγελιώ Ηθοποιός
Σακοράφου Παρασκευή Αρχιτέκτων
Χατζηγιάννη Ελένη Ιδιοκτήτρια Τουριστικής Μονάδας
Χούρσογλου Περικλής Σκηνοθέτης

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Η ενορία Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα απαντά για τα νεκρά χελιδόνια στο καμπαναριό του Ιερού Ναού

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε από την φιλόξενη ιστοσελίδα σας για την θανάτωση νεοσσών, που συνέβη κατά …

Ρέθυμνο – 500.000 ευρώ για περίφραξη, ηλεκτροφωτισμό με 6 πυλώνες, αποστράγγιση και συνθετικό τάπητα στο γήπεδο Ρουστίκων

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ… Ξεκίνησαν 20 του Μάη , …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize