Τελευταία Νέα

Σκληρή απάντηση Αριστείδη Μπαλτά για το Ελληνικό – Και με την έκδοση εισιτηρίων & το προσωπικό στο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας;

Από το Ρέθυμνο επέρριψε ευθείες βολές κατά όσων άνοιξαν ζήτημα αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, ο Υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, καταλογίζοντάς τους ότι το μόνο που επιθυμούν είναι να βλάψουν την κυβέρνηση.

Παράλληλα, έδωσε εξηγήσεις για την καθυστέρηση επιβολής εισιτηρίου στο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για τη στελέχωση των μουσείων, ιδίως κατά τους μήνες αιχμής.

Μύδρους κατά των πολέμιων της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το Ρέθυμνο, ο Υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς με αφορμή τα όσα λέγονται περί αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, καταλογίζοντας.. “ελληνικού τύπου αντιπολίτευση” σε όσους χωρίς στοιχεία έσπευσαν να κρίνουν την κατάσταση, αγνοώντας, όπως ανέφερε ότι πρώτοι και οι ίδιοι οι επενδυτές είναι γνώστες του θέματος και επιθυμούν λύση του, ενώ ακόμη και η Αθήνα και οι Αμπελόκηποι είναι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, χωρίς όμως να έχει μπει αυτό εμπόδιο στην οικιστική ανάπτυξή τους.

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, αλλά και σε προσωπικό φύλαξης στο μουσείο αρχαιολογικού χώρου Ελεύθερνας, ανέφερε ότι είναι μια από τις παρενέργειες του μνημονίου, όμως γίνονται προσπάθειες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, όπως και εναλλακτικά, αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τους μήνες αιχμής.

Δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος με το νέο μουσείο, το οποίο μπορεί μεν να μην κόβει ακόμη εισιτήρια, αιτιολογώντας το ωστόσο, ως στάδιο γνωριμίας του με το κοινό και ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει το θέμα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), για να καθοριστεί το τίμημα και στη συνέχεια θα εκτυπωθούν και θα σταλούν τα εισιτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεκάδες επισκέπτες έφευγαν από το μουσείο άπρακτοι και απογοητευμένοι, αφού δεν ήταν ενήμεροι ότι λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

aristidis mpaltas arxaia elutherna mouseio (1) aristidis mpaltas arxaia elutherna mouseio (2) aristidis mpaltas arxaia elutherna mouseio (3) aristidis mpaltas arxaia elutherna mouseio (4) aristidis mpaltas arxaia elutherna mouseio (5)

Α. Χαρίτσης: «Προτεραιότητα ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο – Η Κυβέρνηση διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ανασκαφής του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας»

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διημερίδα «Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης» που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκάδας στις 5 και 6 Αυγούστου. Το θέμα της ομιλίας του Υφυπουργού ήταν: «Η σημασία του πολιτισμού στο σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη – Η νέα αντίληψη στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι ο πολιτισμός κατέχει καίρια θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ανέπτυξε τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι σχετικές πρωτοβουλίες: (1) ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, (2) ζωντανή σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό, (3) στήριξη της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής και ευρύτερα της αποκαλούμενης «δημιουργικής βιομηχανίας».

Ο κ. Χαρίτσης εξήγησε πώς οι άξονες αυτοί εισέρχονται ως προτεραιότητες στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και εξέθεσε διεξοδικά τις δράσεις για τον πολιτισμό που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των επιμέρους Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προτεραιότητα που αποδίδεται στις νέες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων) στον τομέα της «πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας». Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός:  «Συνολικά, το νέο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο στοχεύουμε, βάζει στο κέντρο τη γνώση και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων». Ο κ. Χαρίτσης στάθηκε ακόμη στη συνεργασία ανάμεσα στους χώρους του πολιτισμού αφενός και της έρευνας και καινοτομίας αφετέρου, και συγκεκριμένα στη δράση «Πολιτισμός, Πολιτιστική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία» που ανήγγειλαν ο Τομέας Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού (με προϋπολογισμό 14 εκατ. €). Η προώθηση της καινοτόμου τεχνολογίας για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα πεδίο όπου η χώρα μας ήδη πρωτοστατεί και όπου διαφαίνονται σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ο Υφυπουργός επισήμανε επίσης ότι, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, έργα υποδομής για τον πολιτισμό θα μπορούν κατά κύριο λόγο να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. «Έγκειται», τόνισε, «στους Δήμους και τις Περιφέρειες να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης».

Τέλος, σε σχέση με το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας, που αποτέλεσε και την αφορμή για την πραγματοποίηση της ενδιαφέρουσας διημερίδας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον Δήμο Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργασιών αποκάλυψης του πολύ σημαντικού αυτού μνημείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς