Σε ελεύθερη πτώση ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας και ανύπαρκτη η ΝΔ!

syriza nd
Στις 3,5 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Το ποσοστό του 18,4% έναντι του 14,9% της Νέας Δημοκρατίας, συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές, που πραγματοποίησε η Kapa Research για το «Βήμα της Κυριακής».

Πέντε κόμματα θα έμπαιναν στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί ισχνό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ., ενώ το 40% κρατά αποστάσεις από τα δύο κόμματα, όπως γράφει στην εφημερίδα.

Η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 5,6%, το ΠΑΣΟΚ 4,5%, το ΚΚΕ 4,4% και κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται το Ποτάμι με 2,2% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,1% και η Ένωση Κεντρώων με 2,3%.

Το 18,2% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν θα πήγαινε να ψηφίσει, ένα ποσοστό 15,9% δήλωσε αναποφάσιστο, κι ένα άλλο 6,1% δήλωσε ότι θα ψήφιζε λευκό ή άκυρο.

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, εικόνα κόπωσης και φθοράς παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες κρίνουν αρνητικά σε ποσοστά άνω του 65% όλες τις κορυφαίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή, το 59,6% θεωρεί πως πρόκειται για θετική εξέλιξη αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Το 31,3% την χαρακτηρίζει αρνητική με μέτρα επώδυνα.

Αρνητικά σε ποσοστό 71,4% κρίνεται η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κερδίσει από αυτό.

Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός εάν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία, το 23,5% προκρίνει τη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Οικουμένη κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της Ν.Δ. προτιμά το 37,8%, ενώ παραίτηση και προσφυγή σε εκλογές θα ήθελε το 25,8%.

Στο ερώτημα περί καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το ποσοστό του 41,8%, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το 28,5%.

– Ράπισμα για την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές.
– Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να εκμεταλλευτεί την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.
– Πεντακομματική η Βουλή αν γίνονταν τώρα εκλογές.
– Θα έμεναν εκτός: Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Λαϊκή Ενότητα.
– Πέφτει και η δημοτικότητα Τσίρπα, πάνω από 65% οι αρνητικές γνώμες για όλες τις σημαντικές αποφάσεις του!

Απόλυτα αντιπροσωπευτική της εικόνας που βγάζουν προς την κοινωνία όλα τα κόμματα είναι η πρώτη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας σχεδόν δυο μήνες μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται αφού ως κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντική φθορά, ενώ η Νέα Δημοκρατία βυθίζεται συνεχώς στα εσωκομματικά της προβλήματα.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, μόνο πέντε κόμματα θα κατάφερναν να μπουν στη Βουλή, με το 40% των ερωτηθέντων να παίρνει αποστάσεις από όλους και την αποχή να φτάνει στο 18,2%, σχεδόν όσο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται!

18,4% λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζεται ανήμπορη να εκμεταλλευτεί την φθορά και την κόπωση της κυβέρνησης και να συγκεντρώνει 14,9%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,6% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ με 4,5% και ΚΚΕ με 4,4%. Αυτά είναι τα πέντε κόμματα που θα έμπαιναν στη Βουλή. Γιατί σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εκτός θα έμεναν: Το Ποτάμι (2,2%), ΑΝΕΛ (2,1%), Ένωση Κεντρώων (2,3%), Λαϊκή Ενότητα (1,9%). Είναι φανερό ότι η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χάνει συνέχεια εκλογική δύναμη. Μάλλον γι’ αυτό η Ζωή Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε τη δημιουργία κόμματος!

Από εκεί και πέρα, 3,5% απαντά άλλο κόμμα, 6,1% δηλώνει λευκό ή άκυρο, το 15,9% δηλώνουν αναποφάσιστοι και ποσοστό 18,2% δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της εικόνας της κυβέρνησης στους πολίτες, μόλις δυο μήνες μετά τη θριαμβευτική νίκη της στις εκλογές, είναι το γεγονός πως στο ερώτημα «Εαν σε επόμενη ψηφοφορία, η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία, τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός», οι περισσότεροι (37,8%) ζητούν οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας. Το 25,8% ζητά να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η χώρα για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο σε εκλογές, ενώ το 23,5% ζητά συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Το 9,1% απαντά άλλο, το 3,8% απαντά «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Σε καθίζηση είναι και η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας προηγείται μεν του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με 41,8% έναντι 28,5% (29,7% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ»), αλλά όταν οι πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, εκεί τα πράγματα γίνονται… ζόρικα!
Προσφυγή στο δημοψήφισμα: 64,9% αρνητικές γνώμες, 33,8% θετικές
Σύγκρουση με τους εταίρους, με αιχμή τον Γιάνη Βαρουφάκη: 63,8% αρνητικές γνώμες, 33% θετικές
Προσφυγή στις κάλπες τον Νοέμβριο: 68,9% αρνητικές γνώμες, 29,5% θετικές
Συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο: 70,2% αρνητικές γνώμες, 28,7% θετικές
Εκ νέου σχηματισμός κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ: 71,4% αρνητικές γνώμες, 25,4% θετικές

Το 39,2% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ποσοστό 36,5% θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά μια βαθιά κρίση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθει και μόνο το 21,3% θεωρεί πως η κρίση είναι παροδική!

Στο ερώτημα «ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της ΝΔ σήμερα», το 38,6% απαντά ότι πρέπει να συγκροτήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, το 24,8% λέει ότι πρέπει να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του Αλ. Τσίπρα, το 14,2% λέει ότι πρέπει να σταματήσει η εσωτερική διχόνοια, το 10,7% απαντά να επιλέξει τον αρχηγό που θα ηγηθεί στις επόμενες εκλογές, το 11,7% απαντά «δεν γνωρίζω δεν απαντώ».

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό και στο αν υπάρχει δυνατότητα να καταστεί βιώσιμο χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, το 45,7% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» και το 48,6% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι». Επίσης το 35,6% απαντά ότι απαιτείται αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων για να καταστεί πιο βιώσιμο το ασφαλιστικό, το 25,1% απαντά αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, το 11,8% απαντά μείωση συντάξεων.

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, το 45,6% απαντά ότι αισθάνθηκε οργή, το 14,1% πόνο, το 15,2% αλληλεγγύη, το 15,9% φόβο. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πολιτεία για το προσφυγικό, το 60,5% απαντά σε συνεργασία με την ΕΕ να οργανώσει αποτελεσματικά την υποδοχή, φιλοξενία και προώθηση προσφύγων, το 24,6% απαντά να κλείσει σύνορα υψώνοντας φράχτες, το 10,9% απαντά ότι πρέπει να αναπτύξει συνεργασία με την Τουρκία. Επίσης το 47,6% θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό να συμβεί ένα σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρας και το 50,8% το θεωρεί ελάχιστα και καθόλου πιθανό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς