Σε απόγνωση οι αγρότες – Ο δάκος καταστρέφει τις ελάχιστες, εναπομείνασες ελιές

Ως εδώ και μη παρέκει. Με τα 2/3 της ελαιοπαραγωγής να έχει καταστραφεί φέτος, ο ΣΕΔΗΚ ζητά να αναθεωρηθεί η πολιτική της κυβέρνησης ως προς την ΚΑΠ για τους ελαιοπαραγωγούς την ώρα που επιδεικτικά επικρατεί αδιαφορία για τις ζημιές του 2013 από τον καύσωνα προ καρπόδεσης με τις αποζημιώσεις που ξεκίνησαν στα 100 εκατομμύρια ευρώ και έφτασαν στα μόλις 6 εκατομμύρια ευρώ και εν τέλει στο… στρογγυλό 0!

Στον καιρό και τον Θεό, εναποθέτουν τις ελπίδες τους τα μέλη του ΣΕΔΗΚ που συνεδρίασαν σήμερα στο Ρέθυμνο. Στην εδώ και χρόνια κρατική κωλυσιεργία και αδιαφορία, προστίθεται το φετινό αποτελειωτικό χτύπημα στην ελαιοπαραγωγή του νησιού. Τη λιγοστή σοδειά φαίνεται πως θα την καταστρέψει τελικά ο δάκος με αρνητική παγκρήτια πρωταθλήτρια στον όλεθρο, την περιοχή του Αμαρίου απ’ όπου θα δείτε στα πλάνα ότι οι ελιές στα δέντρα είναι ελάχιστες και μόνο για.. δειγματισμό.

sedik rethymno (2) sedik rethymno (3) elies elaiodentra (1)

Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί το πλήγμα είναι διπλό, δηλαδή και κατά την άνθηση και κατά την καρπόδεση, καταβαραθρώνοντας την ελαιοπαραγωγή σε ποσοστό -75%!

Χαριστική βολή αποτελεί το γεγονός ότι όσοι δεν προνόησαν να αφήσουν υπόλοιπο από πέρυσι, για τη φετινή δακοκτονία, έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και τώρα να μην έχουν ξεκινήσει καν τους ψεκασμούς, φέρνοντας τη σοδειά στον απόλυτο όλεθρο.

Επειδή μάλιστα δε γίνονται από το κράτος οι ψεκασμοί, τους πραγματοποιούν ιδιώτες με επικίνδυνα φυτοφάρμακα, ενώ ο ΣΕΔΗΚ καταγγέλλει επίσης ότι αφήνοντας εκτός ψεκασμών κάποιες περιοχές, αυτές αποτελούν άντρο επώασης του δάκου που στη συνέχεια καταστρέφει τις λιγοστές ελιές.

elies elaiodentra (2)

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στον καιρό και τον Θεό εναποθέτει τις ελπίδες του ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, ένας άνθρωπος, βαθύς γνώστης του θέματος, αλλά και των καταστάσεων λόγω της πολυετούς εμπειρίας του. Για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών έχουν διαμαρτυρηθεί κομματικές παρατάξεις στη βουλή και ο ΣΕΔΗΚ με υπομνήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πολλοστές φορές, όμως πέφτουν κάτω σαν να απευθύνονται στο κενό.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος Μαρινάκης, η αιτία είναι ότι τα κείμενα είναι τεκμηριωμένα και δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς απάντηση.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

pasok dimar elaiodentra katastrofi kriti kke katstrofi elaiodentra kriti sedik katastrofi elaiodentra kriti sedik rethymno (1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς