Πώς αντιδρούν τα κόμματα στα exit polls;

Exit-poll

Στάση αναμονής και συγκρατημένη αισιοδοξία υιοθετούν τα περισσότερα κόμματα, μετά την ανακοίνωση των exit polls, τα οποία παρουσίασαν εκτιμήσεις με μεγάλες αποκλίσεις και συνεπώς, δεν ξεκαθάρισαν ούτε τα ποσοστά των κομμάτων ούτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. ούτε το πόσοι σχηματισμοί θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Μία «αρχική ικανοποίηση» επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του να υπογραμμίζουν πως η πρωτιά «κλείδωσε» υπέρ τους, αλλά αναμένει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις πρώτες τους αντιδράσεις υπογραμμίζουν πως με τις αποκλίσεις που δίνουν τα exit polls, δεν αποτυπώνεται ξεκάθαρα ούτε ποια θα είναι η διαφορά τους από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία (καθώς κυμαίνεται από 2 ως 6 ποσοστιαίες μονάδες) ούτε το πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή – οπότε κρατούν στάση αναμονής.

Υπενθυμίζουν παράλληλα πως –όπως έχει δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας– μέσα σε τρεις ημέρες θα έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Σχετικά με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των exit polls, πηγές από τη Νέα Δημοκρατία αναφέρουν ότι δεν αποτελούν ασφαλή βάση.

«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Έχουμε μεγάλο ποσοστό αποχής, καθώς και άρνηση των ψηφοφόρων να απαντήσουν στα exit polls», σημειώνουν κύκλοι του κόμματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ν.Δ. κατάφερε να κάνει την αναμέτρηση ντέρμπι διαψεύδοντας όσους θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε περίπατο . Όσους εκτιμούσαν «ότι θα μας τελειώσουν» όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την μέχρι τώρα εικόνα, τόνισαν πως η Ν.Δ. παραμένει βασικός εγγυητής της ομαλής πορείας της χώρας, επιβάλλοντας την ατζέντα και την ανάγκη συνεννόησης, ενώ -όπως λένε- υπερείχε και στην αποτύπωση των επιχειρημάτων της.

Ικανοποίηση επικρατεί στα στελέχη της Ένωσης Κεντρώων για τα πρώτα exit polls. Kατά πάσα πιθανότητα, εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή.

«Μετά από 25 χρόνια, καταφέραμε να πείσουμε το λαό», τα πρώτα σχόλια.

Η πρώτη εκτίμηση της Λαϊκής Ενότητας είναι πως τελικά θα καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Ικανοποίηση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση είναι πως το τελικό ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα κινηθεί πάνω από 6%. Επίσης, υπογραμμίζουν πως ο ελληνικός λαός κατάργησε το μπόνους των 50 εδρών, με το σκεπτικό πως είναι μικρές οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει η γραμμή του κόμματος: «όλοι μαζί» και οικουμενική κυβέρνηση, είναι αυτό που προωθούν – και σε αυτήν την περίπτωση, δέχονται να συνεργαστούν με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Μούδιασμα και στάση αναμονής επικρατούν στο Ποτάμι, το οποίο βρίσκεται μακριά από τον στόχο που είχε θέσει (του 10%). Η πρώτη επίσημη αντίδραση αναμένεται μετά την ασφαλή εκτίμηση απ’ το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς περιμένουν να δουν το τελικό ποσοστό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως άλλο είναι το 4% και άλλο το 5,5% (χωρίς να αποκλείονται εσωστρέφειες και εσωκομματικά προβλήματα, εάν τελικά το ποσοστό είναι το 4%).

Στο Ποτάμι τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. «Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός, ούτε θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη.Τη βασική ευθύνη για την κυβέρνηση όμως την έχει το 30% και όχι το 5%», αναφέρουν σε ανεπίσημα σχόλιά τους, επιτελείς του Ποταμιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize