A Belgian soldier stands guard at the entrance of Zaventem international airport near Brussels, November 22, 2015, after security was tightened in Belgium following the fatal attacks in Paris. REUTERS/Francois Lenoir

Πόλη-φάντασμα μέχρι την Τετάρτη οι Βρυξέλλες

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το Βέλγιο θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατία ενώ το ζήτημα θα επανεξεταστεί την επόμενη Δευτέρα. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την κατανόησή του» ανέφερε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η σκιά της τρομοκρατίας συνεχίζει να πλανάται πάνω από την βελγική πρωτεύουσα, με τις αρχές να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν οι πολίτες.

Το αίσθημα φόβου εντάθηκε ακόμα περισσότερο σήμερα, όταν Βέλγος δικαστής ανακοίνωσε ότι έχουν ασκηθεί διώξεις για συμμετοχή στις επιθέσεις του Παρισιού εναντίον ενός από τους συλληφθέντες της Κυριακής.

Ο ύποπτος συνελήφθη μαζί με άλλα 15 άτομα την Κυριακή αλλά ήταν ο μοναδικός εναντίον του οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες. «Ένας δικαστής που ειδικεύεται σε υποθέσεις τρομοκρατίας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον ενός άντρα που συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων χτες το βράδυ. Κατηγορείται με συμμετοχή σε δράσεις μιας τρομοκρατικής ομάδας και για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού» αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Πόλη-φάντασμα μέχρι την Τετάρτη οι Βρυξέλλες

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε τρένα 

Τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα θα πρέπει να προσέρχονται στους σταθμούς οι επιβάτες των τρένων υψηλής ταχύτητας, τα οποία αναχωρούν από τους σταθμούς των Βρυξελλών και της Αμβέρσας. «Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι θα υποβληθείτε σε ελέγχους στοιχείων και αποσκευών πριν από την αναχώρηση από τους σταθμούς Bruxelles-Midi και Anvers-Central» επισήμανε η βελγική σιδηροδρομική εταιρεία SNCB στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, απευθύνοντας έκκληση στους επιβάτες των Thalys, των TGV και των διεθνών αμαξοστοιχιών ICE με κατεύθυνση προς τη Γερμανία που διέρχονται από το Βέλγιο.

Σε μια αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησαν και οι υπεύθυνοι των τρένων Thalys, που αναχωρούν από το σιδηροδρομικό σταθμό Nord του Παρισιού. «Λόγω των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας, η διαδικασία της επιβίβασης ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο. Παρακαλούμε να προσέρχεστε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την αναχώρησή σας» σημείωσε η εταιρεία Thalys στο Twitter.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι είχαν ως στόχο να πλήξουν μια πόλη όπου οι άνθρωποι τρώνε, πίνουν, παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες και πηγαίνουν σε συναυλίες. «Μεταξύ των στόχων των τρομοκρατών δεν υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πρεσβείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία όπου διαμένουν ξένοι αξιωματούχοι ή κυβερνητικά κτίρια. Αντιθέτως, επιλέχτηκαν εστιατόρια, ένα γήπεδο και μια αίθουσα συναυλιών γιατί οι χώροι αυτοί αντικατοπτρίζουν τα κύρια πλεονεκτήματα της αστικής ζωής. Οι συνέπειες της τραγωδίας του Παρισιού είναι τόσο σοβαρές γιατί επρόκειτο για μια επίθεση με στόχο τη νεολαία, την κοινωνία, το μέλλον, ήτοι τον πυρήνα της κάθε πόλης», υπογραμμίζει σε άρθρο της η Τζούλιετ Κέιγεμ, αναλύτρια, ειδική σε ζητήματα ασφαλείας του CNN.
A Belgian soldier stands guard at the entrance of Zaventem international airport near Brussels, November 22, 2015, after security was tightened in Belgium following the fatal attacks in Paris.     REUTERS/Francois Lenoir
A Belgian soldier stands guard at the entrance of Zaventem international airport near Brussels, November 22, 2015, after security was tightened in Belgium following the fatal attacks in Paris. REUTERS/Francois Lenoir
Και διερωτάται: πότε μία ολόκληρη πόλη πρέπει να υποκύπτει στον φόβο των τρομοκρατών; Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο.
Οι επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας απέδειξαν ότι κάθε πόλη μπορεί να πληγεί με ανόλογο τρόπο. Αυτό που τις καθιστά ιδιαίτερες – το γεγονός ότι είναι ανοιχτές – θέτει ταυτόχρονα σε κίνδυνο όλους όσοι κατοικούν σε αυτές. Στο Βέλγιο οι Βρυξέλλες βρέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, με το μετρό και τα καταστήματα κλειστά και τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους για το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης ανάλογης με αυτής του Παρισιού.
Ο οικονομικός και ψυχολογικός αντίκτυπος είναι ανυπολόγιστος. Στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με στόχο την προστασία των πολιτών και την αποτροπή μιας νέας επίθεσης. Αλλά οι αποφάσεις της βελγικής κυβέρνησης για κλείσιμο των καταστημάτων, των σχολείων και του μετρό θέτει μια σημαντική πρόκληση για τους αξιωματούχους ασφαλείας όσον αφορά το μέλλον, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον οι περισσότερες πόλεις μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: πότε μία ολόκληρη πόλη πρέπει να υποκύπτει στον φόβο των τρομοκρατών;
Δεδομένης της κινητικότητας των πολιτών και της πολυπλοκότητας των δικτύων μαζικής μεταφοράς, οι Αρχές μιας πόλης είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να περιορίσουν τον αντίκτυπο αποφάσεων αντίστοιχων με αυτές που έλαβε η βελγική κυβέρνηση θέτοντας τις Βρυξέλλες σε κλοιό έκτακτων μέτρων. Επομένως, όλοι όσοι καταστρώνουν στρατηγικές αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων θα πρέπει να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν σχέδια ενεργειών κατά της όποιας απειλής που θα αποδιοργανώνουν το λιγότερο δυνατόν την καθημερινότητα και το σύνολο των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε μια πόλη. Αλλά υποθέτοντας πως αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα καθοριστούν ξεκάθαρα κριτήρια όσον αφορά την εφαρμογή έκτακτων μέτρων αλλά και την άρση αυτών.
Το κριτήριο δεν μπορεί να είναι απλά το γεγονός ότι αγνοείται ένας τρομοκράτης γιατί τότε κάθε μεγάλη πόλη θα έπρεπε να βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των κριτηρίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται η ακρίβεια των όποιων πληροφοριών αλλά και οι πιθανότητες αποτροπής μιας τρομοκρατικής επίθεσης μέσω της εφαρμογής έκτακτων μέτρων ασφαλείας, σημειώνει η αμερικανίδα ειδικός.
Το Βέλγιο βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Ο οικονομικός αντίκτυπος μιας χαμένης εργάσιμης ημέρας θα γίνει αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.
Ο ψυχολογικός αντίκτυπος απλά ενισχύει την αίσθηση ότι οι τρομοκράτες έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Κατ’ επέκταση, έκτακτα μέτρα όπως το κλείσιμο των μαγαζιών θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε εξαιρετικά ιδιαίτερες περιπτώσεις κα με βάση κριτήρια που έχουν κοινοποιηθεί στους πολίτες και είναι κατανοητά σε αυτούς που τα εφαρμόζουν.
Το Βέλγιο προέβη στη λήψη πρωτοφανών έκτακτων μέτρων λόγω μιας επικείμενης απειλής για τρομοκρατική επίθεση αλλά και των προσπαθειών για τον εντοπισμό του Σαλάχ Αμπντελσλάμ που φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Κάποια στιγμή, ωστόσο, η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αλλά για να συμβεί αυτό, οι βελγικές Αρχές θα πρέπει να καθορίσουν, και μάλιστα δημόσια, τον τρόπο με τον οποίο η πόλη των Βρυξελλών θα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι κανονικά, και ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο Σαλάχ Αμπντελσλάμ δεν εντοπιστεί.
bruxelles tromokratia (1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς