Πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών ομογενών από την Ουκρανία διοργανώνει για άλλη μία χρονιά η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού

Την υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών Ελλήνων από τις δοκιμαζόμενες περιοχές της Ουκρανίας ανέλαβε, για άλλη μία χρονιά, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στοχεύοντας στην άμεση συμπαράσταση, στήριξη και ανακούφιση των ομογενών που πλήττονται ιδιαιτέρως από τις επώδυνες συνέπειες της σύγκρουσης.

Το ειδικό πρόγραμμα σχεδίασαν το υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, με πρωτοβουλία και συντονισμό του αν. γενικού της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Δημήτρη Πλευράκη, σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Ασπροπύργου, ο οποίος προσφέρθηκε να συμβάλει εθελοντικά.

Ανάλογο πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη, όπως δήλωσε ο αν. γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης, προετοιμάζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

«Είναι μία ευκαιρία γι’ αυτά τα παιδιά, να απομακρυνθούν έστω για ένα βραχύ χρονικό διάστημα και να ξεχάσουν τις εμπειρίες του πολέμου κοντά στη θάλασσα και στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας», σημειώνει, σε σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, θα φιλοξενηθούν 100 παιδιά ομογενών από την περιοχή της δοκιμαζόμενης Μαριούπολης, ηλικίας από 8 έως 15 ετών, στις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Ασπροπύργου στα Βίλια Αττικής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα διοργανωθούν δραστηριότητες με βάση τα ενδιαφέροντα των φιλοξενουμένων, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικών χορών, καθώς και αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα. Επίσης, θα γίνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις γνωριμίας με ξεναγήσεις στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, στο Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας.

Τα παιδιά των ομογενών έφθασαν χθες στην Ελλάδα από την Ουκρανία, ενώ η εκδήλωση υποδοχής τους θα γίνει αύριο, στις 21:30, στον ξενώνα του δήμου Ασπροπύργου, στην επαρχιακή οδό της Αττικής που συνδέει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, του αναπληρωτή γενικού της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Δημήτρη Πλευράκη και της δημοτικής Αρχής Ασπροπύργου.

Το υπουργείο Εξωτερικών και η γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην περιοχή της Νότιας Ουκρανίας. Οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς ανέρχονται στην περιοχή περίπου σε εκατό χιλιάδες και διαβιούν σε δοκιμαζόμενες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαχωριστική γραμμή του μετώπου περνάει ανάμεσα σε ελληνικά χωριά. Η ασφάλεια και προστασία των ομογενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το ΥΠΕΞ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς