Τελευταία Νέα

Προκλήσεις στην Έρευνα της Εικονικής Πραγματικότητας

Την Κυριακή, 20 Σεπτέμβρη 2015, στις 16:30, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν τη διάλεξη «Προκλήσεις στην Έρευνα της Εικονικής Πραγματικότητας» του Διευθυντή του Εργαστηρίου Εικονικής Πραγματικότητας της Σχολής Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Δρ Βαγγέλη Λυμπουρίδη και τη βιωματική εφαρμογή της Μάσκας Εικονικής Πραγματικότητας OCULUS, στο Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού (πρώην Δημοτικό Σχολείο), Ζυμπραγού, Δημοτική Ενότητα Κολυμπαρίου, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη.

Οι παριστάμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μέσω της ερευνητικής συσκευής OCULUS την εμπειρία της Εικονικής Πραγματικότητας και να αντιληφθούν τα επιτεύγματα της έρευνας στην παγκόσμια τεχνολογία αιχμής των οπτικοακουστικών μέσων.

Κατά τον Jaron Lanier (Τζάρον Λέινιερ) “Εικονική Πραγματικότητα είναι ένα αλληλεπιδραστικό, τρισδιάστατο περιβάλλον, φτιαγμένο από υπολογιστή, στο οποίο μπορεί κάποιος να εμβυθιστεί”. Ο Lanier  θεωρείται ο πατέρας του όρου Εικονική Πραγματικότητα και τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1989, είναι ένας από τους πρωτοπόρους της Εικονικής Πραγματικότητας και ανέπτυξε μαζί με τους συνεργάτες του μερικά από τα πρώτα συστήματα τη δεκαετία του 1980.

Η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να δημιουργήσει και να προσομοιώσει υπαρκτά ή μη περιβάλλοντα, από τα οποία ο χρήστης έχει την ψευδαίσθηση ότι περιβάλλεται και στα οποία μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, αλληλεπιδρώντας με τα αντικείμενα που τον περιλαμβάνουν, όπως θα έκανε και στον πραγματικό κόσμο. Ο χρήστης γίνεται συμμέτοχος σε ένα συνθετικό, τεχνητό, εικονικό περιβάλλον.

Η διάλεξη και η βιωματική εφαρμογή «Προκλήσεις στην Έρευνα της Εικονικής Πραγματικότητας» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.  Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize