Παραξενοδοχεία στο Ρέθυμνο: Το χειμώνα σε φοιτητές – Το καλοκαίρι παράνομα σε τουρίστες

Το φυσούν και δεν κρυώνει οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στο Ρέθυμνο, αφού ενώ βλέπουν τις αφίξεις στα αεροδρόμια του νησιού να αυξάνονται, δε βλέπουν το ίδιο και στον τζίρο τους, αφού η παραξενοδοχεία θερίζει. Η νέα αυτή μορφή παραοικονομίας γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο, χωρίς να προχωρούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπόκεινται από “πειρατικά καταλύματα” καταγγέλλουν οι επαγγελματίες-ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων στο Ρέθυμνο με το φαινόμενο να ανθίζει κυρίως στην ενδοχώρα και τα παράλια του νομού, αφού ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι βίλες που χωρίς να έχουν δηλωθεί στον ΕΟΤ για την παρακράτηση του 10% του τζίρου, ως είθισται, αντιθέτως λειτουργούν παράνομα, δεν αποδίδουν τίποτα στο κράτος, αφού και όσοι απασχολούνται σε αυτές δεν έχουν δηλωθεί στο ΙΚΑ, ενώ την ίδια ώρα, αιμορραγούν οικονομικά οι νόμιμοι επαγγελματίες του κλάδου. Έτσι, λοιπόν, κατά κόρον μετατρέπονται οι αλλοτινές εξοχικές κατοικίες, σε παράνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, κάτι που εντείνεται όσο βαθαίνει και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Το φαινόμενο είναι γνωστό τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, όμως φέτος αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι ακόμα και μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου πια, προχωρούν πολλοί σε αυτή την πρακτική, ενοικιάζοντας παράνομα σε τουρίστες τα διαμερίσματά τους, μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, η νέα αυτή μορφή παράνομης επιχειρηματικότητας, δεσμεύει τα διαμερίσματα το χειμώνα σε φοιτητές, υπό τον όρο ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα τα αδειάσουν, για να παραμείνουν κενά και να φιλοξενήσουν την ένοχη δραστηριότητα των πειρατών-ξενοδόχων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 350 εκατ. ευρώ χάνει το δημόσιο από τη φιλοξενία τουριστών σε παράνομα καταλύματα και προκαλεί απώλεια 12 εκατ. διανυκτερεύσεων σε νόμιμες επιχειρήσεις φιλοξενίας, δηλαδή 554 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τη διαμονή, ενώ παράλληλα χάνονται και 15.000 θέσεις εργασίας. Όσο για τις δεσμεύσεις για νομοσχέδιο που θα πατάξει την.. παραξενοδοχεία; Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας και η τύχη του.. αγνοείται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς