Τελευταία Νέα
Λεωνίδας Μπαμπάνης Πρόεδρος North Events

Παράνομη οικονομία, που ανθεί σε μία γκρίζα ζώνη : Αύξηση στις αφίξεις με ταυτόχρονη μείωση στις διανυκτερεύσεις!

Σε περίπου 1,5 δις ευρώ εκτιμάται στην Ελλάδα, το μέγεθος της ονομαζόμενης “οικονομίας διαμοιρασμού” (ενοικιαζόμενες κατοικίες σε τουρίστες χωρίς άδεια) , σύμφωνα με την πρώτη τεκμηριωμένη μελέτη, που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton με τίτλο : «Λειτουργία και επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», η λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού και η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί την απώλεια τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων από νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας. Τούτο σημαίνει ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα καταγράφουν  554 εκατομμύρια ευρώ περίπου λιγότερα έσοδα από τη διαμονή. Ανάχωμα σε αυτά αποτελούν οι εκθέσεις Grekland Panorama, οι οποίες φέτος δε θα περιοριστούν στην Σκανδιναβία, αλλά θα αγκαλιάσουν και την αγορά της Πολωνίας.

Πρώτος μύθος, ότι δήθεν  δεν υποκαθιστούν τα νόμιμα καταλύματα, αλλά τα συμπληρώνουν. Η αλήθεια είναι ότι τα υποκαθιστούν τουλάχιστον  σε ποσοστό 70%.  Δεύτερος μύθος, ότι συνεισφέρουν στην απασχόληση. Αντιθέτως στερούν 15.000 ζωτικές θέσεις εργασίας το χρόνο και συμβάλλουν στην αδήλωτη εργασία και στην εισφοροδιαφυγή, σε μια στιγμή που αναζητούμε ως χώρα, επιτακτικά, ισοδύναμα για να μην συμπιέσουμε και άλλο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Oπως επισημαίνει η Grant Thornton στην έρευνα της, το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας εκτιμάται από 1,38 δις ευρώ έως 1,46 δις ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση του επίσημου ξενοδοχειακού κλάδου, φαίνεται και σε επίπεδο Ρεθύμνου στα στατιστικά στοιχεία που τηρεί ο Σύλλογος Ξενοδόχων αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι ναι μεν οι αφίξεις μπορεί φέτος να έσπασαν κάθε ρεκόρ, όχι όμως και οι διανυκτερεύσεις που κινήθηκαν πτωτικά.
Λεωνίδας Μπαμπάνης Πρόεδρος North Events
Λεωνίδας Μπαμπάνης Πρόεδρος North Events
Μανώλης Τσακαλάκης Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου
Μανώλης Τσακαλάκης Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου
Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου
Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize