Τελευταία Νέα

Σε διαδικασία ανάκλησης ο τίτλος του Ρίχτερ – Δηλώσεις Πρύτανη, Προέδρου, Καθηγητών

pritanis proedros kathigites gia richter

Η απόφαση για τον Ρίχτερ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Ομόφωνη είναι η απόφαση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για ανάκληση του τίτλου επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης  από τον Χάινς Ρίχτερ, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το θέμα.

Την απόφαση μετά την μαραθώνια γενική συνέλευση επιβεβαίωσε ο καθηγητής κ.Ξενάκης μιλώντας στo neakriti.gr εξηγώντας ότι πρόκειται για εισήγηση προς την Κοσμητεία που θα πάρει την τελική απόφαση ενώ η Σύγκλητος θα κληθεί να την επικυρώσει.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενάκης «κατά κάποιον τρόπο αισθανόμαστε δικαιωμένοι μαζί με τον καθηγητή Κοτρόγιαννο καθώς μαζί καταθέσαμε την αίτηση ανάκλησης του τίτλου, αποκαθιστώντας την αρχική αστοχία του τμήματος απέναντι στην κοινωνία και την επιστήμη.

Η απόφαση που ελήφθη

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης γίνεται αναφορά στο λόγο και τις κινήσεις του Χάινς Ρίχτερ που προκάλεσαν αντιδράσεις, ενώ γίνεται λόγος απαξιωτικές αναφορές στην ιστορία μας.

 

Στην τελευταία ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρετε παράλληλα μεταξύ άλλων:

“Συνήθως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν την νηφαλιότητα να μην συγχέουν την γνώμη τους για ακαδημαϊκά και επιστημονικά θέματα με προσωπικές πικρίες ή απογοητεύσεις που αναφέρονται σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Ακόμη, η καθιέρωση ενός επιστήμονα βασίζεται στην τεκμηριωμένη συγγραφική του συνεισφορά στο επιστημονικό του πεδίο και όχι στην ακατάσχετη φλυαρία του στα ΜΜΕ επί παντός επιστητού. Ο κ. Ρίχτερ φάνηκε να αγνοεί τις παραπάνω αρχές με αποτέλεσμα να ξενίζει ακόμη και όσους εναντιώθηκαν στην πρόσφατη δικαστική του δίωξη”.

zoras richter stefanou richter diki richter (5) heinz richter

Κάλεσμα του Ε.Στεφάνου να διορθώσει το λάθος του

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η παρέμβαση προ ημερών στο 9.84 του πρώην Πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου, που δήλωσε οργισμένος για το γεγονός ότι ο Ρίχτερ, χρησιμοποίησε ανύπαρκτες και ψευδείς επιστολές του περί δήθεν αιτήματος να αποποιηθεί τον τίτλο του, δίνοντας στη δημοσιότητα τις σχετικές επιστολές που αναφέρουν άλλα θέματα.

Χαρακτήρισε ύβρη να συγκρίνει ο Ρίχτερ τον εαυτό του με τον μεγάλο αντιφασίστα συγγραφέα Τόμας Μαν.

Κάλεσε τέλος το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να διορθώσει το λάθος του με τον τίτλο που απένειμε στον  Ρίχτερ , κάτι για το οποίο όπως αποκαλύπτει σήμερα μετά από 3 χρόνια, διαφωνούσε εξ αρχής , όπως και με την διαδικασία αναγόρευσης που την χαρακτήρισε διάτρητη .

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης – Φιλία Σαριδάκη

Νέα Κρήτη

odusseas zoras ivi mauromoustakou

dimitris xenakis

dimitris kotrogiannos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς