Τελευταία Νέα

Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την έκθεση προόδου ΕΕ – ΠΓΔΜ

manolis kefalogiannis

Επιστολή των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στους Μ. Σούλτς και Μ. Βέμπερ για το θέμα των Σκοπίων

Ο Επικεφαλής της Κ.Ο. της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Σπυράκη, μόνιμο μέλος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-π.Γ.Δ.Μ, και οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ για σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, και Θοδωρής Ζαγοράκης, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς και προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μάνφρεντ Βέμπερ αντιδρούν έντονα στην πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Κροατίας κας Marijana Petir να προχωρήσει στη δημιουργία ανεπίσημης Ομάδας Φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας».

Με την επιστολή τους τονίζουν την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναφέρεται στα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία με την οποία έγινε δεκτή στον ΟΗΕ.

Τέτοιες κινήσεις έστω και με «τον μανδύα του ανεπίσημου» γίνονται μόνο για τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων.

Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την ορθή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της πρώην  Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας όπως κάποιοι προσπαθούν με περισσή υποκρισία να εμφανίσουν.

Η πόρτα της Ευρώπης θα παραμένει κλειστή για τα Σκόπια γιατί δεν αποδέχονται τις Αρχές και τις Αξίες της. Γιατί συνεχίζουν να εμφανίζουν τεράστιο έλλειμμα Δημοκρατίας, οπισθοδρομήσεις στους τομείς της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα έλλειμμα συμμόρφωσης με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για ένταξη στην ΕΕ. Σε όλα τα επίπεδα.

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της Ψηφοφορίας της έκθεσης Προόδου ΕΕ-ΠΓΔΜ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τόσο ο κος Κεφαλογιάννης και η κα Σπυράκη, όσο και οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καταψήφισαν την έκθεση, εκτιμώντας ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας, αφού παρατηρούνται μια σειρά από παραβιάσεις, μια σειρά από γκρίζες ζώνες σε πολύ βασικά κριτήρια που  πρέπει να πληρούν οι χώρες που θέλουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την  ΕΕ.

Στη δήλωσή του ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ υπογράμμισε ότι εκτός των άλλων οι Ευρωβουλευτές καταψήφισαν την έκθεση διότι αυτή θεωρεί το ζήτημα της ονομασίας ως μια διμερή εκκρεμότητα. “Το θέμα των Σκοπιών είναι διεθνές σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Καταψηφίσαμε επίσης την έκθεση διότι αυτή περιέχει τους όρους “Μακεδονία και μακεδονικός” παραβιάζοντας τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαγορεύει τη χρήση των όρων αυτών σε επίσημα κείμενα και στις επαφές με τα Σκόπια”, κατέληξε ο κος Κεφαλογιάννης.

“Η πΓΔΜ έχει οπισθοδρομήσει τους τελευταίους 12 μήνες σε όλους τους τομείς προτεραιότητας που έχουμε βάλει, δηλαδή στον τομέα των πολιτικών κριτηρίων, των σχέσεων καλής γειτονίας και στο θέμα του ονόματος. Κάτω απ αυτές τις συνθήκες, η FYROM δεν είναι έτοιμη για έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ,” τόνισε ο κος Κεφαλογιάννης.

Με τη σειρά της η Ευρωβουλευτής κα. Μαρία Σπυράκη μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, στην παρέμβασή της στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης διαφώνησε με την ουσία του ψηφίσματος, καθώς αυτό περιλαμβάνει μια βασική αντίφαση.

“Ενώ το ψήφισμα παραδέχεται ότι η FYROM, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αντιμετωπίζει μια σειρά προβλήματα, τα οποία περιέγραψε αναλυτικά, μόλις πριν από λίγο, ο Επίτροπος Χαν, στην λειτουργία της Δημοκρατίας και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι μοναδικό εμπόδιο για να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι το διμερές πρόβλημα με το όνομα με την Ελλάδα” υπογράμμισε η κα. Σπυράκη, τονίζοντας  πως το πρόβλημα δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές.

“Μεγάλωσα, σπούδασα, εργάστηκα στη Μακεδονία και ξέρω ακριβώς τί  συμβαίνει εκεί. Φανταστείτε μια υποψήφια χώρα η οποία έχει Κοινοβούλιο που η αντιπολίτευση δεν κάθεται στα έδρανά του αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει έναν παράλληλο θεσμό. Φανταστείτε μια υποψήφια χώρα που ο πρωθυπουργός κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών με τη συμμετοχή  στενού συγγενικού του προσώπου. Φανταστείτε μια υποψήφια χώρα που τα μέσα ενημέρωσης διώκονται εξαιτίας της επιλογής τους να εκφράζουν άλλες απόψεις. Σε αυτή τη χώρα η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα.  Είστε σίγουροι ότι θέλουμε μια τέτοια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εγώ θα καταψηφίσω.” κατέληξε η κα. Σπυράκη.

eu

Δείτε επίσης!

Σε κίνδυνο τα 32 δισ. της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το σχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να «σφυροκοπηθεί» από πολλές πλευρές στο αυριανό Eurogroup Ενώ στην …

“Βέλη” κατά Τουρκίας από Ελλάδα και Κύπρο – Μηνύματα από Αναστασιάδη και Δένδια

Η Τουρκία θα έπρεπε να χάσει το καθεστώς υποψηφιότητάς της για ένταξη στην ΕΕ, εάν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize