Οι επτά πυλώνες του Αλέξη Τσίπρα για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

Τους επτά πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, που στοχεύουν να λειτουργήσουν ως αντίμετρα στην απώλεια εισοδήματος και από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ο Αλ.Τσίπρας, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

«Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη χώρα. Και, το χειρότερο, με ασφυκτικές δεσμεύσεις απέναντι στους πιστωτές της, που δεν αφήνουν δημοσιονομικά περιθώρια για αναγκαίες δαπάνες, για την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις «σε αυτό που ονομάζουμε ως τη μεγάλη μάχη για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους».

«Το παλιό πολιτικό κατεστημένο, οι δυνάμεις, που για χρόνια κυβέρνησαν το τόπο, αφού σπατάλησαν σε Ολυμπιάδες, χρηματιστηριακές φούσκες, εξοπλιστικές μίζες και σκάνδαλα φοροδιαφυγής τα οφέλη της εποχής της ανάπτυξης, άφησαν μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη, στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης» συνέχισε, επισημαίνοντας:

«Επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό, παρά τον αναγκαστικό συμβιβασμό μας σε μια πολιτική ήπιας προσαρμογής. Επιλέξαμε να αναδιανείμουμε πόρους, δίνοντας επιπλέον 823 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να καλύψουμε δαπάνες για τη καταπολέμηση της ανεργίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την ενίσχυση του ΕΣΥ των δημόσιων νοσοκομείων».

«Ευελπιστούμε, σύντομα, να είμαστε σε θέση, οι δαπάνες αυτές να αυξηθούν κι άλλο, με την οικονομική ανάκαμψη και τη σαφή πολιτική βούληση μας για την, κατά προτεραιότητα, χρηματοδότηση του νέου κοινωνικού κράτους» υπογράμμισε.Οι επτά πυλώνες ανασυγκρότησης του κράτους αφορούν:

1) Την Υγεία

2) Την Κοινωνική Ασφάλιση

3) Την προστασία των κοινωνικά αδύναμων

4) Την προστασία της Εργασίας

5) Η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας

6) Στεγαστική πολιτική

7) Παρεμβάσεις για την Παιδεία

Αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ

Παρουσιάζοντας τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση όσων επηρεάζονται από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο, και είναι απολύτως διασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους για τη φετινή χρονιά.

Αναλυτικά, ο Αλ.Τσίπρας ανακοίνωσε:

  • Την πλήρη απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση.
  • Tην απαλλαγή από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας, για όσους οι περικοπές ξεπερνούν τα 30 ευρώ.
  • Την ένταξη στο πρόγραμμα προπληρωμένης Κάρτας Αλληλεγγύης, όσων οι περικοπές είναι από 115 ευρώ και άνω.
  • Τη διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
  • Τη διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Παρεμβάσεις ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους

Στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ενώ μέσα στο 2017 θα δημιουργηθούν σε πολλούς δήμους μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επιπλέον, προωθείται η ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως μπαίνει τέλος στο «πάρτι» διαφθοράς, σε βάρος των πολιτών, με τις προμήθειες φαρμάκων και υπογράμμισε πως η νέα διοίκηση του Οργανισμού ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων και ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων. Ο Αλ.Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να προστατέψει στις κύριες συντάξεις και να καθιερώσει την εθνική σύνταξη.

Όσον αφορά το 1,6 δισ. ευρώ, από αυτό το ποσό τα 612 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τα 398 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας για την απονομή εφάπαξ. Ήδη, δε, έχουν δοθεί εφάπαξ σε 2.750 δικαιούχους, ύψους περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά στο δίχτυ προστασίας των κοινωνικά αδύναμων, ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, συνολικού κόστους 900 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται το 2017 σε πολίτες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, και στην επέκταση των «Σχολικών Γευμάτων» σε 270 δημοτικά σχολεία για την κάλυψη 30.000 μαθητών. Παράλληλα, υπενθυμίζοντας πως οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες έχουν δωρεάν ρεύμα και νερό και πως οι άνεργοι μετακινούνται δωρεάν με τις αστικές συγκοινωνίες.

Για τα Εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, αλλά και να μην θεσπιστεί το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (λοκ άουτ).

«Όλα αυτά θα τα υπερασπιστούμε, πιστεύω, αποτελεσματικά στην διαπραγμάτευσή μας με τους θεσμούς το φθινόπωρο» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την πρόταση για την συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού. Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ακόμα πως η κυβέρνηση στήριξε εργαζόμενους σε εταιρείες που πτώχευσαν, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι πλέον, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.

«Επιταχύναμε την καταβολή των επιδομάτων αφερεγγυότητας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένων, που η επιχείρησή τους αιφνιδιαστικά κήρυξε πτώχευση (Ελευθεροτυπία, NEOSET, Alapis, ΣΤΑΚΟΡ). Δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ κατ άτομο σε απολυμένους πολλών εταιρειών (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, Ξενοδοχείο Πεντελικόν, SPIDER, Ηλεκτρονική Αθηνών, Athens Ledra Hotel, Πυρσός και άλλες επιχειρήσεις ), ενώ με βάση τα στοιχεία, από τον Απρίλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016 υπολογίζεται πως έχουν καταβληθεί και πρόκειται να καταβληθούν περίπου 5 εκατ. ευρώ σε 5.000 εργαζόμενους» είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για τηναντιμετώπιση της ανεργίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ποσοστό ανεργίας σταδιακά αποκλιμακώνεται, αλλά «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Ως προς τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων, ανέφερε ότι πλέον ο μισθός των ανέργων που εργάζονται στα προγράμματα Voucher είναι αυξημένος και τα εργασιακά δικαιώματά τους πλήρη, ενώ επανασχεδιάστηκαν και τα Κοινωφελή Προγράμματα των Δήμων, που πλέον διαρκούν 8 μήνες αντί για 5 μήνες, προκειμένου στο τέλος του χρόνου εργασίας τους να δικαιούνται και επίδομα ανεργίας. «Αυτά τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης αφορούν πλέον 165.000 άνεργους συμπολίτες μας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι άνθρωποι που τους αξίζουν καλύτερες τύχες» τόνισε.

Όσον αφορά στη στεγαστική πολιτική, ο Αλ.Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση εξασφάλισε την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το ποσοστό των δανείων που προστατεύονται να ανέρχεται στο 94% και πως ο «νόμος Κατσέλη» συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει 2 στους 3 δανειολήπτες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση φορέα ακινήτων που θα μεριμνά για την εξασφάλιση στέγης σε ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με τον Αλ.Τσίπρα, πρόκειται για διαμερίσματα που ανήκουν στο Δημόσιο και τα οποία «σώθηκαν από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Παράλληλα, η κυβέρνηση εστιάζει και στη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών των άτοκων στεγαστικών δανείων δικαιούχων του ΟΑΕΔ, προερχόμενων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Αφορά 100.000 δανειολήπτες και θα κατατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον Αλ.Τσίπρα, έχουν ήδη δοθεί 1.433 οριστικά παραχωρητήρια σε οικισμούς του ΟΕΚ σε όλη την Ελλάδα, ενώ κοστολογήθηκαν και οι κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, αίτημα χρόνων και των ίδιων των κατοίκων.

Τέλος, όσον αφορά στην Παιδεία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση νέων σχολείων ειδικής αγωγής και νέων τμημάτων ένταξης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Επίσης, διευρύνεται το πλαίσιο εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών των σχολείων γενικής εκπαίδευσης και ενισχύονται οι υπάρχουσες δομές με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, δηλαδή ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολικό σύστημα και για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς