Λευτέρης Κοτσαρίδης Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου

Νέο ψαλίδι στις συντάξεις: Ψηφίζεται τον Οκτώβριο, ισχύει την Πρωτοχρονιά

Λευτέρης Κοτσαρίδης Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου
Λευτέρης Κοτσαρίδης Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου

Στην ψήφιση μέτρων και στην έκδοση εφαρμοστικών εγκυκλίων που οδηγούν σε σημαντικές περικοπές στα συντάξεις θα προχωρήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση. Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – κατά πληροφορίες θα αναλάβει το ίδιο χαρτοφυλάκιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος- θα πρέπει να φροντίσει ώστε έως τον Οκτώβριο του 2015 να θεσπιστούν αλλαγές στις συντάξεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, Λευτέρης Κοτσαρίδης, δηλώνει επί του θέματος ότι όλα αυτά προβλέπονταν ήδη από το πρώτο Μνημόνιο, όμως οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να επωμιστούν το πολιτικό κόστος. Τώρα, οι συνταξιούχοι ζητούν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, ειδάλλως θα βγουν στους δρόμους καθώς φαίνεται ότι και πάλι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, ενώ το κόστος υγείας είναι αυξημένο και ολοένα βαίνει αυξανόμενο. Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να συνεχίσει τις έρευνες “για τα κλεμμένα” και σύντομα ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα ακόμη και τις λίστας Λαγκάρντ!

Με αρχή την πρωτοχρονιά του 2016 έρχονται νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, εξαιτίας της καθολικής ενοποίησης των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Θα καθιερωθεί στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, θα αναθεωρηθούν και θα γίνει εξορθολογισμός όλων των διαφορετικών ασφαλιστικών συστημάτων, ενώ θα γίνει και διεύρυνση και εκσυγχρονισμός της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα.

Μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2015 θα πρέπει να προχωρήσει η κατάργηση όλων των περιττών επιβαρύνσεων κατά την χρηματοδότηση των συντάξεων (π.χ. εισφορές υπέρ των συγκεκριμένων ταμείων), η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους, η σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) και η επιβάρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με ποινή 10% (επιπλέον της τρέχουσας ετήσιας ποινής του 6%) για όσους θίγονται από την παράταση της ηλικίας συνταξιοδοτήσεως.

Μεταξύ άλλων μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να προσδιορίσει και να θεσπίσει νομοθετικά και ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικώς με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012. Τέλος, έως τον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να βελτιωθεί η είσπραξη των χρεών από εισφορές κοινωνικής ασφαλίσεως και να θεσπιστούν αυστηρότερα μέτρα αναγκαστικής εισπράξεως για τους υπερήμερους οφειλέτες.

Δείτε επίσης!

Μειώσεις φόρων – Τα κρίσιμα ορόσημα των επόμενων 30 ημερών

Της Δήμητρας Καδδά Για ένα θερμό 30ήμερο διαβουλεύσεων, συναντήσεων, αποφάσεων και ανακοινώσεων προετοιμάζεται το οικονομικό …

Συντάξεις Μαρτίου 2020 – Ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2020. Η διαδικασία θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize