Τελευταία Νέα

Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίηση του Οργανικού Κλάσματος

xersonisos aporrimmata maketa

Οριστική, βιώσιμη και αειφόρα λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης αναμένεται να δώσει το έργο : Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίηση του Οργανικού Κλάσματος που εντάχθηκε για χρηματοδότηση ύψους 31,98 εκατ € , μετά την σχετική απόφαση του Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση.
Η μονάδα αποτελεί πυλώνα του σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης και έργο σταθμό για ολόκληρη την Χώρα καθώς πρόκειται για έργο με δημόσια χρηματοδότηση.
Ενσωματώνει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα καταστήσει την Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπόρα στη Χώρα μας.
Το έργο θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου σε έκταση 200 στρεμμάτων που ανήκει στο Δήμο .
Η μονάδα μελετήθηκε και αδειοδοτήθηκε με ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, υλοποιώντας ένα έργο, όραμα του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη , ο οποίος πριν από πέντε και πλέον χρόνια ξεκίνησε την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, εξασφάλισε τους πόρους για την χρηματοδότηση των έργων και ήδη σήμερα παραδίδει την πρώτη ένταξη των έργων αυτών . Θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι η πρώτη φορά που ο ΠΕΣΔΑ Κρήτης αποτελεί σχεδιασμό κοινωνικά αποδεκτό που προάγει την αποκέντρωση, την αρχή της εγγύτητας , και εξασφαλίζει θέσεις εργασίας επιστημόνων, τεχνικών και εργατικού προσωπικού, συμβάλλοντας στην παραμονή των νέων στον τόπο καταγωγής τους .
Ιδιαίτερη συμβολή στην χωροθέτηση της μονάδας, στην αποδοχή της από την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο του Δήμου Χερσονήσου είχε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, ο οποίος περιέβαλε με εμπιστοσύνη τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ και τα στελέχη του, συνέβαλε στην πολιτική επιλογή των τεχνολογιών διαχείρισης που επελέγησαν και έθεσε τις ασφαλιστικές δικλίδες για την λειτουργία του έργου με την μέγιστη περιβαλλοντική ασφάλεια. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως η περιοχή που θα φιλοξενήσει την μονάδα είναι ο σπουδαιότερος τουριστικός προορισμός της Κρήτης, όπου δραστηριοποιούνται σημαντικότατες τουριστικές επιχειρήσεις και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους .
Είμαστε σίγουροι πως η νέα φάση, η οποία περιλαμβάνει την δημοπράτηση του έργου και την κατασκευαστική περίοδο, θα είναι ταχύτατη από την πλευρά των διαδικασιών και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε σε λειτουργία ένα έργο σταθμό για τον Δήμο μας, αλλά και την Κρήτη, που θα αποτελέσει μοντέλο διαχείρισης και περιβαλλοντικής ασφάλειας .
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου                         Ο Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ
Γιάννης Μαστοράκης                                  Βαρδής Φραγκιαδάκης

xersonisos amari aporrimmata

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς