Τελευταία Νέα

Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό – «Σκληρό παζάρι» ΕΕ-Τουρκίας

sunodos prosfygiko (1)
Κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε μία συμφωνία σε ένα κοινό πλαίσιο, με έμφαση στο “όχι” σε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και με αίτημα ενίσχυσης του ρόλου της Frontex

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας με θέμα το προσφυγικό, που ξεκινά σήμερα στις τέσσερις το μεσημέρι, με ένα πλαίσιο θέσεων που συνδιαμορφώθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Κεντρικά σημεία της ελληνικής στάσης είναι το “όχι” σε κοινές περιπολίες Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο (πρόταση που έχουν κάνει στο παρελθόν Γιούνκερ και Μέρκελ) και το αίτημα ενίσχυσης του ρόλου της Frontex.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών αναφέρει όσον αφορά στο προσφυγικό:

“Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων  αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν.  Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή”.

Στα μέτρα της Άγκυρας επιχειρεί ο Ντόναλντ Τουσκ να «ράψει» το πλαίσιο που θα συμφωνηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα μπλοκάρει την πορεία των προσφύγων προς στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι να παρέχουν ως αντάλλαγμα στην Αγκυρα 3 δισ. ευρώ, απόφαση που έχει προκαλέσει επικρίσεις.

Σε δηκτικό τίτλο, ο Guardian αναφέρει ότι «η ΕΕ επιχειρεί να αγοράσει την τουρκική βοήθεια με τους πρόσφυγες σε αμφιλεγόμενη Σύνοδο» και αναφέρεται σε δήλωση πρεσβευτή μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας: «Το ποσό που προσφέρουμε είναι γελοίο. Έχουμε γονατίσει και παρακαλάμε τους τούρκους να κλείσουν τα σύνορά τους».

Σημειώνεται ότι πριν από την Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Η Ελλάδα προσκλήθηκε ως χώρα γειτονική της Τουρκίας, ενώ παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο που προωθείται από τις Βρυξέλλες, επιχειρεί να δεσμεύσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν οικονομικά την Τουρκία στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης,  ενώ η Κομισιόν αξιώνει και από την ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει με το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, το προσχέδιο παραβιάζει κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, προβαίνοντας σε ονομαστική αναφορά για «ξεπάγωμα» πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009.

Το προσχέδιο «καλωσορίζει τη συμφωνία της Τουρκίας-Επιτροπής να ολοκληρώσουν την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη), 26 (Παιδεία-Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική)».

Την ίδια ώρα, η κοινή δήλωση επαναλαμβάνει ότι η προπαρασκευαστική εργασία για ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων «δεν προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών».

Ενδεχόμενη προσυπογραφή ενός τέτοιου πλαισίου δήλωσης εκ μέρους της Λευκωσίας θα ισοδυναμούσε με αυτοαναίρεση της απόφασης για μπλοκάρισμα των εν λόγω κεφαλαίων, καθώς είναι τουλάχιστον αντιφατικό από τη μια να «καλωσορίζεις» την προπαρασκευαστική εργασία για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων και από την άλλη να ασκείς βέτο στην προώθησή τους.

Τα «δώρα» που επιχειρείται να εξασφαλίσει η Τουρκία μέσω της «κοινής δήλωσης» αγγίζουν και το ζήτημα της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, με καταγραφή συγκεκριμένης ημερομηνίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας τον «Οκτώβριο 2016».

Προϋπόθεση αποτελεί «η εκπλήρωση των απαιτήσεων του οδικού χάρτη», ενώ η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών μέχρι τον Ιούνιο 2016, ούτως ώστε η Κομισιόν να μπορέσει να υποβάλει την τρίτη της έκθεση το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

sunodos prosfygiko (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.