Ματίνα Χατζάκη - Βολτυράκη Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου

Ελάχιστη κάλυψη εκπαιδευτικών κενών, καταλήψεις στα σχολεία, και κινητοποιήσεις από Δάσκαλους, Νηπιαγωγούς και Καθηγητές

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Παιδείας, προχωρά ο Σύλλογος Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης, ενώ κηρύσσει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας.

Η παράσταση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνεται με την ΕΛΜΕΡ και την Ένωση Γονέων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακουλουθεί η σχετική ανακοίνωση:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας μετά από ένα μήνα υπολειτουργίας των σχολείων και εκατοντάδων χαμένων διδακτικών ωρών, προχώρησε επιτέλους στην Α’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι προσλήψεις αυτές δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες ανάγκες του Νομού μας σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, από τα 84 κενά δασκάλων και 52 νηπιαγωγών καλύφθηκε μόνο το 1/3 εξ αυτών, δηλαδή προσλήφθηκαν27 δάσκαλοικαι 18 νηπιαγωγοί, παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογός μας ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την τραγική κατάσταση που επικρατεί για άλλη μια χρονιά στα σχολεία του νομού μας, τόσο στα τοπικά ΜΜΕ όσο και στους τοπικούς πολιτικούς φορείς.

Ακολούθως, το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, με ευθύνη της Διοίκησης, φάνηκε ότι σ’ αυτή τη συγκυρία, θέλησε να παίξει το ρόλο του διαχειριστή της μίζερης αυτής πραγματικότητας και ουσιαστικά να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας που ιδίως τη φετινή χρονιά επέδειξε παροιμιώδη ολιγωρία, έλλειψη οργάνωσης αλλά και ανακολουθία λόγων και έργων, αναφορικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές, την εξεύρεση πόρων για προσλήψεις αναπληρωτών και τους μόνιμους διορισμούς, τους οποίους είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

Με βάση τα παραπάνω, το ΠΥΣΠΕ σε σημερινή (σ.σ. χθεσινή) του συνεδρίαση, στα πλαίσια της οποίας το ΔΣ τους συλλόγου μας εξέθεσε την αντίθεση του αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, αφενός να μην εκτελεστεί το σύνολο των αποσπάσεων εντός ΠΥΣΠΕ, αφετέρου ναμη δοθούν όλα τα κενά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.Στη συνέχεια, και καθώς τα πάγια αιτήματα του Κλάδου μας δεν έγιναν δεκτά, ο Διευθυντής Π.Ε. Ν. Ρεθύμνου δεσμεύτηκε ότι οι υπόλοιπες αποδεσμεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τη Β΄ φάση προσλήψεων και ότι οι αναπληρωτές της Α΄ φάσης, κατόπιν αίτησης τους, θα βελτιώσουν τη θέση τους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ καταγγέλλουμε τις παραπάνω αποφάσεις και καλούμε το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου να άρει άμεσα την απόφαση αυτή που θέτει σε ομηρία αρκετούς συναδέλφους μας, μην επιλύοντας κανένα απολύτως πρόβλημα αφού ο αριθμός των κενών παραμένει ουσιαστικά ο ίδιος. Επιπρόσθετα, δίδοντας συγκεκριμένα κενά στους αναπληρωτές αναρωτιόμαστε πώς μπορεί άραγε να ιεραρχηθούν οι ανάγκες των σχολείων και ποια είναι η αξιοκρατική κατανομή όταν οι μειωμένες προσλήψεις εκπαιδευτικώνδεν αρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα κενά του νομού μας.

Έτσι, ζητάμε:
Να αποδεσμευτούν όλοι οι συνάδελφοι που έχουν πάρει απόσπαση
Να δοθούν όλα τα κενά στους συναδέλφους αναπληρωτές και οι τοποθετήσεις τους να γίνουν από το ΠΥΣΠΕ.
Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών σε όλα τα εναπομείναντα κενά του νομού μας.
Μόνιμοι μαζικοί σε όλα τα οργανικά κενά (η μοναδική ουσιαστική λύση στα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν κάθε χρόνο αναφορικά με τη στελέχωση των σχολικών μας μονάδων).

Επιπλέον, θεωρώντας ότι η πρωτόγνωρη και κατάφωρη αυτή αδικία προς τους συναδέλφους μας μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσειςκαι όχι με διαχειριστικές πρακτικές,καλούμε τα μέλη μας σε παράσταση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουμε με την ΕΛΜΕΡ και την Ένωση Γονέων την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κηρύσσοντας ταυτόχρονα τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 – 14:00.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος O Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Σαϊτάκης Αντώνης Νιανιούρης

Ματίνα Χατζάκη - Βολτυράκη Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου
Ματίνα Χατζάκη – Βολτυράκη Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου

Σταγόνα στον ωκεανό ήταν η υποτιθέμενη κάλυψη των κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Ρεθύμνου, με τους 15 αναπληρωτές καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τους 28 δασκάλους και 18 νηπιαγωγούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να μην επαρκούν για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που αριθμούν εκατοντάδες. Το αποτέλεσμα; Υπό κατάληψη τελούν το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, όπως και το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου και το Λύκειο Περάματος.

Μια εβδομάδα προθεσμία δίνουν οι γονείς και οι μαθητές για την κάλυψη των κενών, δια στόματος της Ματίνας Χατζάκη – Βολτυράκη, Προέδρου της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου. καθώς παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι εκπαιδευτικά κενά υπάρχουν ακόμη και στην Γ’ Λυκείου οι μαθητές της οποίας θα κληθούν να διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις στα τέλη Μαΐου, γι’ αυτό και γονείς με μαθητές θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Από την κατάσταση βάλλεται και η εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Μυλοποτάμου:

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη υπολειτουργία των σχολικών μονάδων στην περιοχή του Μυλοποτάμου ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών και Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος προέβη στην εξής δήλωση:

«Βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να εκφράσω την αγανάκτηση μου και να καταγγείλω δημόσια την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει η σχολική κοινότητα του Μυλοποτάμου με την συνεχιζόμενη υπολειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Πολλά από τα νηπιαγωγεία μας παραμένουν κλειστά ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια είτε λειτουργούν μερικώς είτε υπάρχει μόνο διευθυντής και ένα – δύο εκπαιδευτικοί για να ανοίγουν και να κλείνουν τις πόρτες των κτιρίων.

Ειδικά τα σχολεία του ορεινού Μυλοποτάμου βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης!

Γονείς και κηδεμόνες επικοινωνούν μαζί μας αναστατωμένοι για το αν θα πρέπει να πάρουν τα παιδιά τους και να τα κατεβάσουν στο Πέραμα ή ακόμα και στην πόλη του Ρεθύμνου, καθώς φοβούνται ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου τα σχολεία τους.

Ειδικά σε ότι αφορά το ΕΠΑΛ Μυλοποτάμου ήδη το σχολείο αποδυναμώθηκε από μαθητές καθώς οι περισσότεροι πήραν μεταγραφή για τα ΕΠΑΛ της πόλης ενώ το Δημοτικό Σχολείου Μελιδονίου κλείνει ακριβώς γιατί οι γονείς μετέγραψαν τους μαθητές στα Δημοτικά του Περέματος, αφού δεν μπορούσαν να ανεχθούν την απαράδεκτη τακτική του κράτους να αδυνατεί να λειτουργήσει έγκαιρα τα μικρά σχολεία, κυρίως δε να  αντιληφθεί, ότι και οι λίγοι μαθητές, είναι μαθητές, και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολλούς μαθητές.

Η πραγματικότητα αυτή αποτελεί ντροπή για την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του που δεν κατάφεραν να οργανώσουν ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά αγκυλωμένοι στην γραφειοκρατία και την δυσκίνητη σκουριασμένη μηχανή που έφτιαξαν και υπηρετούν, έχουν προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου χάος!

Απέναντι σε όλα αυτά απαιτούμε:

  • Την άμεση τοποθέτηση του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου από το πιο μικρό μονοθέσιο έως το πιο πολυπληθές πολυθέσιο.
  • Την άμεση καταβολή των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, εκρεμότητα, επίσης αδιανόητη και απαράδεκτη.
  • Την άμεση εξόφληση των καθαριστριών για το Β’ εξάμηνο του περασμένου σχολικού έτους που δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις σχολείων που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλώνω ότι διαφωνώ με τα κλειστά σχολεία, αλλά, συμμερίζομαι απολύτως τα αιτήματα των μαθητών και τα στηρίζω.»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize