Γιώργος Νικολιδάκης Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου

Μείωση και της ανεργίας και της απασχόλησης ταυτόχρονα

Αυξητικά κινήθηκε τον Ιούνιο η ανεργία έναντι του Μαΐου, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στο 25,2% αυξήθηκε η ανεργία τον Ιούνιο πανελλαδικά και στο 24,3% στην Κρήτη. Αν δούμε όμως την μεγαλύτερη εικόνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στους μήνες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο καταγράφουν ανεργία κάτω από το 25% και έρχονται να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις της eurostat ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%, την ίδια περίοδο.

Η ανεργία στην Ελλάδα ξεκίνησε να αποκλιμακώνεται στις αρχές του 2014, πορεία που ανακόπηκε με την προκήρυξη των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, στα τέλη του έτους. Οι απασχολούμενοι στην χώρα είναι, πλέον, 113.000 λιγότεροι από το τρίτο τρίμηνο του 2012, όταν το ποσοστό της ανεργίας ήταν ανάλογο.
Οι αναλυτές περιμένουν, τώρα, να δουν πώς επηρέασε την αγορά εργασίας η επιβολή των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων. Πάντως, η εικόνα των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται ελαφρά, με την ΕΚΤ να «κόβει» τον ELA, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιώργος Νικολιδάκης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, τονίζει ότι οι άνεργοι δεν είναι 1,5, αλλά 1,8 εκατομμύρια, ενώ οι κάτω των 25 ετών, αμείβονται με 300 ευρώ, με απλήρωτα ρεπό, η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει και όποιος μιλάει βλέπει την πόρτα εξόδου από τη δουλειά. Τέλος, θεωρεί ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να δίνεται ανάλογα με τον αριθμό ενσήμων για να κυνηγήσουν και οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους, ενώ υπενθυμίζει ότι το ταμείο ανεργίας είναι για 3 μήνες και 10 μέρες.

Γιώργος Νικολιδάκης Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου
Γιώργος Νικολιδάκης Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize