Τελευταία Νέα

Μαζικές κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού το Σάββατο στο Ρέθυμνο

Όχι απλά δεν ήταν υπερβολή η αναφορά ότι δημιουργείται σκηνικό έντασης στη δυτική Κρήτη μετά από τα επεισόδια στο δημαρχείο Ρεθύμνου με αφορμή τη συζήτηση για το προσφυγικό, αλλά μάλλον αυτό αφορά πια όλο το νησί, αφού στο συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού το Σάββατο το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, θα δώσουν το “παρών” πρωτοβουλίες και οργανώσεις από όλη την Κρήτη.

Η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έφυγαν επειδή διώκονται λόγω πολιτικών απόψεων, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικής ταυτότητας, δεν είναι πρόσφυγες πολέμου, είναι και αυτοί οικονομικοί μετανάστες σε μια απόπειρα να καταστήσει πιο οικείο το πρόβλημα των προσφύγων που καλείται η Κρήτη να δεχθεί.

Σε πιο υψηλούς τόνους η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Χανίων, καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά των ταγμάτων εφόδου των φασιστών για να παραμείνει η Κρήτη αλληλέγγυη στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο.

Το δίκτυο αλληλεγγύης χωρίς μεσάζοντες Ρεθύμνου καταγγέλλει βία ακροδεξιών στο ΕΠΑΛ, την επομένη των επεισοδίων, με σχετικές καταγγελίες γονιών και ότι η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία οφείλει να αντιδράσει πριν αρχίσουν φονικά και προσωπικές βεντέτες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει τη ρίψη χημικών αερίων την ώρα του διαλείμματος, θέτοντας σε κίνδυνο μικρά παιδιά και τις προσαγωγές που έγιναν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όπως και οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας θεωρώντας ότι η χρήση χημικών εγείρει έως και νομικές ευθύνες.

Η Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση ΕΑΑΚ Ρεθύμνου καταδικάζει τη βία ενάντια φοιτητών που δέχθηκαν επίθεση στην πλατεία της Μητρόπολης και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σαββάτου.

Τέλος, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία & οι Μαζικοί Φορείς του Ρεθύμνου καλούν να απομονωθούν οι ρατσιστικής φωνές και οι φασιστικές πρακτικές και να δοθεί μαζικό παρών στην Παγκρήτια Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Συγκέντρωση.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλες αυτές τις αντιδράσεις και έχοντας κατά νου τη βιαιότητα των επεισοδίων στο δημαρχείο και στην πλατεία της Μητρόπολης στο Ρέθυμνο, αλλά και τις επιθέσεις στα Χανιά, συμπεραίνει κάποιος ότι ο σχεδιασμός για τη φιλοξενία των προσφύγων, πρέπει όχι μόνο να είναι αψεγάδιαστος, αλλά και να προχωρήσει γρήγορα, δεδομένου ότι ήδη η κοινωνία της Κρήτης βρίσκεται σε αναβρασμό, πριν καν αποφασιστεί σε κάθε του λεπτομέρεια ο τρόπος που θα γίνει η εγκατάσταση των προσφύγων.

Τώρα για το τι θα γίνει το Σάββατο, η συμμετοχή σίγουρα θα είναι μαζική και οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι λεπτοί και αποτελεσματικοί προς αποφυγή νέων εκτρόπων.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς