«Πρώτο κόμμα η Ν.Δ. τον Φεβρουάριο με τις κινήσεις που θα κάνω», υπόσχεται ο Β. Μεϊμαράκης στους ψηφοφόρους του κόμματος. «Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης. Η τελευταία λέξη ανήκει πλέον στους ψηφοφόρους

Λίγες ώρες πριν την εκλογή προέδρου στη ΝΔ η συμμετοχή θα κρίνει την ετυμηγορία της κάλπης και οι 128.000 Άδωνι-Τζιτζικώστα

«Πρώτο κόμμα η Ν.Δ. τον Φεβρουάριο με τις κινήσεις που θα κάνω», υπόσχεται ο Β. Μεϊμαράκης στους ψηφοφόρους του κόμματος. «Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης. Η τελευταία λέξη ανήκει πλέον στους ψηφοφόρους
«Πρώτο κόμμα η Ν.Δ. τον Φεβρουάριο με τις κινήσεις που θα κάνω», υπόσχεται ο Β. Μεϊμαράκης στους ψηφοφόρους του κόμματος. «Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης. Η τελευταία λέξη ανήκει πλέον στους ψηφοφόρους

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος στη ΝΔ καθώς αύριο στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής.

Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «… Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, αν και η φωτογραφία από τα Θεοφάνεια που τον δείχνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργεί εντυπώσεις, τις οποίες ο ίδιος αρνείται, λέγοντας ότι απλώς βρέθηκαν μαζί στην τελετή του αγιασμού και δεν μπορούσε να το αποφύγει.

Από την αρχή του δεύτερου γύρου οι φίλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με πρώτο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του “νεοφιλελεύθερου” στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το είχε αρνηθεί, δηλώνοντας κατηγορηματικά «Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν ξέρω τι σημαίνει ο όρος». Από την πλευρά του, θέλησε να δώσει στην αναμέτρηση τον χαρακτήρα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην παράδοση και στην ανανέωση. «Θέλω τη ΝΔ του e-mail και όχι του φαξ», είπε σε άλλη συνέντευξή του.

Και οι δύο υποψήφιοι πάντως έχουν υποσχεθεί την ανασυγκρότηση της ΝΔ και σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα, αν και Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να προκρίνει πιο συναινετική στάση στα μεγάλα ζητήματα, δηλώνοντας, στη δική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιστός στις καραμανλικές παρακαταθήκες «του μέτρου της μετριοπάθειας και της συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά ζητήματα». Άλλωστε εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που εφαρμόζει θα έλθει αντιμέτωπος με την κοινωνική του βάση και δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία». Παράλληλα διακηρύσσει ότι δεν θα ψηφίσει υφεσιακά μέτρα, καθώς «η λιτότητα τελείωσε και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί». Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε περισσότερο στο ότι είναι ο κατάλληλος για να νικήσει τον Τσίπρα και «να απαλλάξει την χώρα από την ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνησή του».

Μία δευτερεύουσα σύγκρουση, ήταν ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν κάνει για γραμματέας του κόμματος και είναι σαφές ότι παρότι δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης ή αλλαγής του γραμματέα δύσκολα θα συμβιώσουν οι δύο τους. Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης έχει προειδοποιήσει ότι δεν στέργει τις ακραίες φωνές και ότι εφόσον δεν πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις θα τεθούν εκτός κόμματος. Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης πάλι στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει ότι «η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός».

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο είναι σαφές ότι αύριο οι “γαλάζιοι” ψηφοφόροι επιλέγουν τον πρόεδρο που θα ανασυγκροτήσει τη ΝΔ και θα της προσδώσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας.

meimarakis mitsotakis (1)

Με προβάδισμα του πρώτου γύρου ξεκινά ο Μεϊμαράκης χωρίς να αποκλείεται η ανατροπή υπέρ του Κυριάκου – Δικαιώμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά

Μετά από έναν μαραθώνιο τριών μηνών που ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του κόμματος και έφερε στην επιφάνεια παλιές και νέες αντιπαραθέσεις, η μάχη για την ηγεσία της ΝΔ φθάνει στο τέλος της.

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, αύριο στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ για να αναδείξουν πρόεδρο του κόμματος έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7: 00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής. Αυτή την φορά η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα δεχθεί και e-mail για την καταμέτρηση προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη καθυστέρηση όπως στον πρώτο γύρο. Δικαιώμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο κάτι που θα κάνει πιο σύντομη την διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Όσο για την ουσία τώρα ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, παρότι ο ίδιος το αρνείται είναι το φαβορί, αν και όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής, το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός ,τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη προσδίδοντάς του δεξιό πρόσημο και έθεσε στην διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ο κ. Τζιτζικώστας πάλι συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση αν και η φωτογραφία από τα Θεοφάνεια που τον δείχνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργεί εντυπώσεις τις οποίες ο ίδιος αρνείται λέγοντας ότι απλώς βρέθηκαν μαζί στην τελετή του αγιασμού και δεν μπορούσε να το αποφύγει.

Από την αρχή του δεύτερου γύρου οι φίλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με πρώτο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του νεοφιλελεύθερου στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να δώσουν στην μάχη το πολιτικό υπόβαθρος της αντιαπαράθεσης ανάμεσα στην κοινωνική-λαική δεξιά που εκφράζει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και στον νεοφιλελευθερισμό που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τακτική είχε αποτέλεσμα καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχασε αρκετό χρόνο και συνεντεύξεις προσπαθώντας να πείσει ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερος. “Δεν ξέρω τί σημαίνει ο όρος” έφθασε να πει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του θέλησε να δώσει στην αναμέτρηση τον χαρακτήρα ανάμεσα στην παράδοση και στην ανανέωση. “Θέλω τη ΝΔ του e-mail και όχι του φαξ” είπε σε μία από τις πάρα πολλές παρουσίες του στα ΜΜΕ στις οποίες βάσισε την καμπάνια του για να ανατρέψει το προβάδισμα του αντιπάλου.

Άσχετα όμως από την στάση που κράτησαν οι αποτυχόντες του πρώτου γύρου, είναι αμφίβολο πόσους από εκείνους που τους εμπιστεύθηκαν θα κατευθύνουν. Ακόμη και οι ψηφοφόροι του κ. Γεωργιάδη έχουν δεξιά χαρακτηριστικά και είναι πιο κοντά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη παρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ψηφοφόροι του κ. Τζιτζικώστα στην πλειοψηφία τους στην Βόρειο Ελλάδα έχουν αναφορά στον καραμανλισμό και στον Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεν έκρυψε ότι στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δύσκολα καραμανλικής αναφοράς νεοδημοκράτες θα ψηφίσουν έναν Μητσοτάκη.

Και οι δύο υποψήφιοι πάντως έχουν υποσχεθεί την ανασυγκρότηση της ΝΔ και σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα αν και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να προκρίνει πιο μαλακή στάση και συναινετική στα μεγάλα ζητήματα πιστός στις καραμανλικές παρακαταθήκες της μετριοπάθειας και του μεσαίου χώρου. Άλλωστε εκτιμά ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που εφαρμόζει θα έλθει αντιμέτωπος με την κοινωνική του βάση και δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία”. Παράλληλα διακηρύσσει ότι δεν θα ψηφίσει υφεσιακά μέτρα καθώς “η λιτότητα τελείωσε και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί”. Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε περισσότερο στο ότι είναι ο κατάλληλος για να νικήσει τον Τσίπρα και να απαλλάξει την χώρα από την ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνησή του. Έχοντας όμως το παρελθόν στην κυβέρνηση Σαμαρά τον κυνηγούν οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα για τις οποίες στο τέλος αναγκάστηκε να απολογηθεί λέγοντας ότι απλώς εφάρμοζε την πολιτική της κυβέρνησης.

Σε αυτό τον γύρο πάντως δεν υπήρξε παρέμβαση Καραμανλή -όπως πριν από την πρώτη Κυριακή. Παράλληλα έμεινε εκτός και ο έτερο πρώην αρχηγός Αντώνης Σαμαράς παρότι είναι γνωστό ότι στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως και αρκετοί από τους ανθρώπους που επηρεάζει.

Μία παράπλευρη σύγκρουση ήταν ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο τον οποίο θεωρεί ταυτισμένο με τον Αντώνη Σαμαρά και ο οποίος στήριξε τους αντιπάλους του, πρώτα τον Απόστολο Τζιτζικώστα και εν συνεχεία τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. ΜΕϊμαράκης δήλωσε ότι δεν κάνει για γραμματέας του κόμματος και είναι σαφές ότι παρότι δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης ή αλλαγής του δύσκολα θα συμβιώσουν οι δύο τους. Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης έχει προειδοποιήσει ότι δεν στέργει τις ακραίες φωνές και ότι εφόσον δεν πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις θα τεθούν εκτός κόμματος.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο είναι σαφές ότι αύριο οι γαλάζιοι ψηφοφόροι δεν εκλέγουν μόνο έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκης ή Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά επιλέγουν ποιά είναι η ΝΔ που επιθυμούν.

Αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που θα αναδείξει το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Οι κάλπες θα ανοίξουν αύριο στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά το απόγευμα και η πρώτη εικόνα σχετικά με το αποτέλεσμα αναμένεται στις έντεκα το βράδυ. Οι μονομάχοι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης καλούν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες ενώ στο παρασκήνιο η προεκλογική μάχη στα δύο επιτελεία συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και «πόρτα – πόρτα» στο Λεκανοπέδιο και στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι ψηφοφόροι των Απόστολου Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη θα «κρίνουν» το αποτέλεσμα καθώς και οι δύο έλαβαν υψηλά ποσοστά στις κρίσιμες περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ και οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.
«Οραματίζομαι ένα κόμμα που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και στο γιο του υπουργού και του εργάτη και του αγρότη. Η ανανέωση δεν μπορεί να είναι μόνο ηλικιακή, αλλά να προέρχεται μέσα από διαδικασίες και να συνδέεται με την αξιοκρατία. Οχι με παρεΐστικα κριτήρια» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Υπηρετώ ένα κόμμα με αρχές και αξίες, που το γιο του δασκαλάκου από το Κιουπκιόι τον έκαναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκφράζουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες και θέλουμε τη συνεργασία μαζί τους. Αναπτύσσουμε λόγο σύνθεσης και όχι συγκρουσιακό. Θέλουμε το κράτος να είναι επιτελικό, όχι επιχειρηματίας, αλλά αρωγός του πολίτη. Ενα κράτος που βάζει κανόνες, αλλά και προσφέρει υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας για όλους». Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η Ν.Δ. ήταν και είναι έτοιμη να κυβερνήσει: «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα τους λέω ότι τουλάχιστον δημοσκοπικά, αρχές Φεβρουαρίου, αν έχω εκλεγεί πρόεδρος, με τις προτάσεις που θα παρουσιάσω, με τις κινήσεις που θα κάνω, η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα».

«Κεντροδεξιό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα η Ν.Δ.»

Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο, φιλελεύθερο. Είναι μακριά από τις ακρότητες και το λαϊκισμό. Είναι το κόμμα που εκφράζει τη μετριοπάθεια, τη σύνεση, το μέτρο και ακολουθεί πάντα ένα μεσαίο δρόμο, ο οποίος είναι ο δρόμος της σύνθεσης. Οποιος και να είναι ο πρόεδρος πρέπει να ακολουθεί αυτό το δρόμο. Και πιστεύω ότι απλώς προσθέτει τη δική του, αν θέλετε, σφραγίδα και τη δική του ανάλυση στην τρέχουσα επικαιρότητα για την επίλυση των προβλημάτων. Αρα η Νέα Δημοκρατία είναι μία. Δεν υπάρχει δεύτερη. Δεν είχε ιδιοκτήτες. Και δεν θα έχει ιδιοκτήτες πέραν του ιδρυτού της».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στην ερώτηση αν θα είναι ο αντι-Τσίπρας, απάντησε: «Θα είμαι το ανάποδο του κ. Τσίπρα. Θα είμαι ένας πολιτικός που δεν θα λαϊκίζει και θα εκπροσωπεί σοβαρά τη χώρα στο εξωτερικό. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που διακρίνεται για την πολιτική του ανικανότητα» τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. «Δεν θα πω για κανέναν ότι είναι λύση ήττας, εγώ είμαι λύση νίκης».

meimarakis mitsotakis (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς