Τελευταία Νέα

Κόλαφος Γιώργου Μαρινάκη ενάντια στην κυβέρνηση – Αβοήθητο το νησί με ελαιοπαραγωγή κατεστραμμένη

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, καταγγέλλοντας ότι με παιχνίδι λέξεων και πολιτικές της επιλογές, χάνει η Κρήτη 75 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα εξαιτίας της κατακρημνισμένης παραγωγής ελαιοκάρπου φέτος. Αύριο στο Ρέθυμνο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔΗΚ με εκπροσώπους των ελαιοκομικών δήμων όλης της Κρήτης και με καυτό θέμα στην ατζέντα τις αποζημιώσεις λόγω καύσωνα την άνοιξη, τόσο για το 2016, αλλά και για το 2013, αφού οι εξαγγελίες δεν έγιναν ποτέ πράξη..

Πυρ και μανία είναι ο Γιώργος Μαρινάκης, κάτι που εκφράζει και τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, αφού όπως καταγγέλλει, δεν φτάνει που χάνει 75 εκατομμύρια ευρώ το νησί λόγω μη καταβολής ΚΑΠ, κάτι που χρεώνει στην κυβέρνηση και στην επιλογή της να μην επιθυμεί να τα διοχετεύσει στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Κρήτης, αλλά σε αυτές της βόρειας Ελλάδας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της ελαιοπαραγωγής φέτος στην Κρήτη αφού στον Αποκόρωνα το 80% του ανθού έπεσε πριν γίνει καρπός και το 45% του καρπού έπεσε πριν τη συλλογή του. Στη Γόρτυνα, όπως και στο Μυλοπόταμο και το νομό Λασιθίου η καταστροφή είναι στο 60 και 50% αντίστοιχα, ενώ την αρνητική παγκρήτια πρωτιά κατέχουν τα ελαιόδεντρα στο Αμάρι με 80% αστοχία ανθού και 70% αστοχία καρπού.

Αυτό σημαίνει στην πράξη σύμφωνα με τον Γιώργο Μαρινάκη, ότι στο μείον 75 εκ. ευρώ λόγω ΚΑΠ, προστίθεται ακόμη μια μείωση 75 εκ. ευρώ στο εισόδημα του νησιού, αφού ο μισός ανθός δεν έγινε ποτέ ελιά, και οι μισοί καρποί στη συνέχεια δε θα φτάσουν ποτέ στα δίχτυα των ελαιοκαλλιεργητών, λόγω ανομβρίας και καύσωνα.

Την Πέμπτη στη σύσκεψη του ΣΕΔΗΚ στο Ρέθυμνο θα επανέλθουν για πολλοστή φέτος φορά στο αίτημα για: αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν μετά το δέσιμο των καρπών σε ποσοστό άνω του 50% σε πάνω από 10 εκατ. δέντρα, αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ, τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις δηλαδή, των ζημιών που προκλήθηκαν στην άνθηση σε ποσοστό περίπου 45% σε περίπου 8 εκατ. δέντρα τροποποίηση  του Κανονισμού ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και τις ζημιές που γίνονται στην άνθηση από υψηλές θερμοκρασίες και επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ, για τις μεγάλες απώλειες στην ελαιοκαλλιέργεια την άνοιξη του 2013.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize