Κρυφές περικοπές στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου – Εγκύκλιος.. παγίδα για τα νέα όρια ηλικίας – 4 ανατροπές στο ασφαλιστικό

ΙΚΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Αύξηση ορίων από 5 μήνες έως 17 χρόνια

Αυξάνονται από πέντε μήνες μέχρι και 17 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Αύξηση ορίων από 5 μήνες έως 17 χρόνια

Από 5 μήνες μέχρι -σε ακραίες περιπτώσεις- και 17 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για 150.000 ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας παρέχει αναλυτικές οδηγίες για τις 10 κατηγορίες ασφαλισμένων που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα έως το τέλος του 2012 και οδηγούνται σταδιακά στα 62 και τα 67 έτη με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Σκληρό μπρα ντε φερ με το κουαρτέτο που ζητά μειώσεις εισαγωγικών μισθών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα.«Πάγωμα» των αποδοχών για τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί εκ νέου το ζήτημα των μισθών στο Δημόσιο καθώς η θεσμοθέτηση νέου Μισθολογίου αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το κουαρτέτο των δανειστών σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει ζητήσει την μείωση των βασικών μισθών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα αλλά η κυβέρνηση εκφράζει διαφωνίες υποστηρίζοντας ότι οι μισθοί στο δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2010. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει τον βασικό σκελετό της ελληνικής πρότασης για το νέο μισθολόγιο η οποία προβλέπει:

Την διατήρηση του συνολικού μισθολογικού κόστους στα σημερινά επίπεδα όπως προβλέπει το Μνημόνιο υπολογίζοντας τις δαπάνες για μισθοδοσία στα 11,7 δις. ευρώ. Παράλληλα προτείνει την ανακατομή ποσών και την ορθολογικοποίηση των αποδοχών προκειμένου αν αμείβονται το ίδιο υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση.

neo misthologio dimosiou

· Την αποσύνδεση του Μισθολογίου από το βαθμολόγιο. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει το ξεπάγωμα της βαθμολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων που όμως δεν θα αποφέρει αυξήσεις στους μισθούς αλλά θα δίνει την δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικούν θέσεις ευθύνης όταν θα ξεκινήσει η επιλογή προϊσταμένων.

· Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την διαμόρφωση των βασικών μισθών με βάση την κατάταξη σε 19 μισθολογικά κλιμάκια για όσους έχουν πανεπιστημιακές σπουδές τα οποία θα αποδίδονται ανά διετία και σε 14 μισθολογικά κλιμάκια για τους ΔΕ και ΥΕ που θα αποδίδονται ανά τριετία προκειμένου να αυξηθεί η ψαλίδα μεταξύ προσοντούχων και μη υπάλληλων.

Οι υπάλληλοι θα επανακαταταγούν στα νέα μισθολογικά κλιμάκια στα οποία επέρχεται μείωση των ονομαστικών μισθών – σε σχέση με τις σημερινές αποδοχές- για το 50-60% των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα επιβληθούν μειώσεις καθώς το επιπλέον ποσό θα διατηρείται ως προσωπική διαφορά και θα απομειώνεται σε βάθος χρόνου διατηρώντας παγωμένες τις αποδοχές των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων για τα επόμενα 3-7 χρόνια. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος Τεχνολογικής εκπαίδευσης με 24 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει σήμερα βασικό μισθό 1.590 ευρώ μικτά. Με το νέο θα καταταγεί στο 11ο Μισθολογικό Κλιμάκιο και θα έχει ονομαστικό βασικό μισθό 1.435 ευρώ. Η διαφορά των 155 ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά χωρίς να μειωθούν οι αποδοχές του υπαλλήλου.Το συγκεκριμένο ποσό των 155 ευρώ θα συμψηφίζεται τα επόμενα χρόνια με τις μισθολογικές ωριμάνσεις οπότε ο υπάλληλος δεν θα λάβει αύξηση στον μισθό του για τα επόμενα 6 χρόνια οπότε θα έχει …εξαφανιστεί η προσωπική διαφορά. Στην συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται περισσότεροι από 350.000 υπάλληλοι όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών

· Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι με αυτήν την διαδικασία να ξεπαγώσει την μισθολογική στασιμότητα που έχει τεθεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων από το 2010 με στόχο να δοθούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις το 2016 οι οποίες θα κινηθούν στα 45 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπάλληλο. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια σχετικά με το ποσό της αύξησης που θα αποδίδεται ανά μισθολογικό κλιμάκιο χωρίς να μειωθούν οι εισαγωγικοί μισθοί.

·  Κερδισμένοι θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν μέχρι και δέκα χρόνια προϋπηρεσία οι οποίοι αναμένεται να λάβουν μικρές αυξήσεις της τάξης των 20-50 ευρώ καθώς θα ξεπαγώσουν οι μισθολογικές αυξήσεις που ήταν στάσιμες από το 2010. Συγκεκριμένα ένας υπάλληλος βαθμού Ε που ήταν στο τρίτο και τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο παρέμενε σταθερός σε αυτόν τον βαθμό αφού το πάγωμα της βαθμολογικής εξέλιξης έχει δημιουργήσει μία στασιμότητα για όλους τους υπαλλήλους. Με το νέο σύστημα της αποσύνδεσης των βαθμών από το μισθολόγιο, οι υπάλληλοι θα μπορούν να …βαδίζουν πάνω στην «σκάλα» των μισθολογικών κλιμακίων στον βαθμό που ξεπαγώσουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Για παράδειγμα υπάλληλος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που το 2012 σταμάτησε στο τελευταίο κλιμάκιο του βαθμού Ε με 8 χρόνια προϋπηρεσία λαμβάνει βασικό μισθό 1.187 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο θα καταταγεί στο 5ο μισθολογικό κλιμάκιο και θα λάβει βασικό μισθό 1.202 ευρώ και αύξηση 15 ευρώ.

· Παράλληλα προβλέπεται η αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 50-100 ευρώ καθώς σήμερα υπολογίζονται σε 950 ευρώ για γενικό διευθυντή, 450 για διευθυντή και 250 ευρώ για προϊστάμενο.

·  Στα ειδικά μισθολόγια θα υπάρξει παρέμβαση στα μέσα του 2016 όπου αναμένεται να περικοπούν οι αποδοχές των περίπου 300.000 εργαζομένων κατά 5-10% στον βαθμό που το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον Μισθό και την διατήρηση μόνο των τεσσάρων επιδομάτων που υφίστανται και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Στις «συμπληγάδες» του Ασφαλιστικού η κυβέρνηση

suntaxeis (1)

Στο «κουρείο» οι επικουρικές συντάξεις – Στα 67 για όλους η σύνταξη ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς – Το υπ. Εργασίας θέλει το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις να μην πέσει κάτω από το 65% – Στο 56% το ανώτατο όριο αθροιστικά για κύριες και επικουρικές αντιπροτείνουν οι δανειστές – Ακόμα και 15% η μείωση στις επικουρικές

Σε «συμπληγάδες» βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς πρέπει να κλείσει το «μέτωπο» του ασφαλιστικού με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι η προώθηση του ασφαλιστικού έχει καθυστερήσει, την αντιπολίτευση να γυρίζει την πλάτη και τα συνδικάτα να πιέζουν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τέσσερις ανατροπές-σοκ με αυξημένες περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, έξτρα μειώσεις αποδοχών κατά 10% ακόμη και σε όσους αποχωρούν στα 62 με μειωμένη σύνταξη, με αυξήσεις ορίων ηλικίας από το 50ό έτος στο 67ο, δηλαδή ως και 17 χρόνια επιπλέον εργασίας, ακόμη και για κατηγορίες ασφαλισμένων όπως ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές, οι οποίοι έχουν παρόμοιο καθεστώς συνταξιοδότησης με αυτό των «βαρέων», και με μπλόκο στην έκδοση επικουρικής σύνταξης κρύβει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νόμου 4336/15 με τον οποίο προβλέφθηκαν οι νέες ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους.

Η μεγαλύτερη ανατροπή έρχεται στις πρόωρες συντάξεις, καθώς η νέα ποινή 10% που θα μπαίνει μετά τη μείωση της σύνταξης θα επιβάλλεται και σε όσους αποχωρούν για σύνταξη γήρατος με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο 62ο έτος και θα μένει μέχρι τα 67. Ενας ασφαλισμένος που θα έπαιρνε 390 ευρώ μειωμένη σύνταξη στα 62, τώρα θα πάρει 350 ευρώ! Και στα 67 θα πάρει 390 ευρώ! Παγίδες κρύβονται και για τις γυναίκες, κυρίως τις μητέρες, γιατί ακόμη και αν είχαν την ηλικία για να πάρουν μειωμένη σύνταξη πριν από το νέο νόμο και αποχωρούν μετά το νόμο, θα έχουν μεγαλύτερη μείωση σύνταξης.

Οι… βόμβες

Οι ανατροπές που κρύβει η νέα εγκύκλιος σε ποσά σύνταξης και όρια ηλικίας είναι:

1 Μεγαλύτερες περικοπές στη μειωμένη σύνταξη για όλους και κυρίως για τις μητέρες και τις γυναίκες. Ακόμη και αν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για μειωμένη πριν από το νόμο, αλλά αποχωρούν μετά τις 19/8/2015, δεν θα αυξηθεί μεν το όριο ηλικίας, αλλά ανεβαίνει η ποινή πρόωρης εξόδου, καθώς θα υπολογιστεί με βάση το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη 54 ετών σήμερα με ανήλικο το 2010, και θεμελιωμένο δικαίωμα, αν έφευγε πριν από το νόμο θα είχε μείωση μόνο 6% επειδή το όριο για πλήρη ήταν 55. Αν φύγει τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά το νόμο, θα έχει μείωση 15%, γιατί το όριο για πλήρη πάει στα 56 και 6 μήνες (μείωση 6%+6%+3%=15%). Αν φύγει το 2018, που θα είναι 57 ετών, θα έχει μείωση 24%, γιατί το όριο για πλήρη πάει στα 61, κ.λπ.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις με πρώτη αυτή του ασφαλιστικού, το οποίο χαρακτήρισε «το πιο ακριβό στην Ευρώπη», ενώ ο Ντέκλαν  Κοστέλο της ΕΕ τόνισε ότι αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την αγορά, και θα πρέπει να ενταχθεί συνολικά.

Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που θα συζητήσει το θέμα καθώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός.

Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ αρνείται να συμμετάσχει στο διάλογο για το ασφαλιστικό, που όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα γίνει στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) χαρακτηρίζοντας το διάλογο  παρελκυστικό ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τερτίπια που υποτιμούν  τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

«Με διαδικασίες fast track- αναφέρει η ΓΣΕΕ-φέρνουν τον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού, εφαρμόζοντας το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο. Έρχονται σήμερα «με το ψαλίδι στο ένα χέρι και το τιμόνι του οδοστρωτήρα στο άλλο χέρι», να περικόψουν και να ισοπεδώσουν ότι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση».

Μάλιστα με επιστολή της προς τις εργοδοτικές οργανώσεις η ΓΣΕΕ τις καλεί να απέχουν και εκείνες από το διάλογο.

Οι περικοπές των κύριων συντάξεων που θα αποτελέσουν μονόδρομο αν οι δανειστές δεν εγκρίνουν τα εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης θα πλήξουν κυρίως τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και του ΟΑΕΕ.

Στο υπουργείο Eργασίας συνεχίζεται η προσπάθεια το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις να μην μειωθεί κάτω από το επίπεδο ασφαλείας του 65% την ώρα που οι θεσμοί επιμένουν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αθροιστικά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 56%.

Όσο για τις επικουρικές για να καλυφθεί το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθούν κλιμακωτά 6%-10% οι συντάξεις πάνω από τα 165 ευρώ . Αν αποφασιστεί   το μαχαίρι να βγει μόνο για τις υψηλότερες συντάξεις οι περικοπές θα ξεπεράσουν το 15%.

Η μείωση στις επικουρικές θα επέλθει και ως απόρροια της κατάργησης κάθε δυνατότητας ενίσχυσης του ενιαίου επικουρικού με κρατικούς πόρους καθώς όπως αναφέρεται και στο σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2016  «ορίζεται η ένταξη από 1-9-2015 όλων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιες εισφορές»

suntaxeis (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς