Κοινή Σύσκεψη Δημάρχων Νομού Χανίων για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας έτους 2016

 

dakoktonia

Για την επίλυση των προβλημάτων του Προγράμματος Δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των Δημάρχων του Νομού, στην έδρα του Δήμου Πλατανιά στο Γεράνι, όπου αναδείχθηκε για άλλη μια φορά  η αναγκαιότητα,να υπάρχει μια ολοκληρωμένη δακοπροστασία για το σύνολο των ελαιοδένδρων του Νομού. Συντάχθηκε κοινή επιστολή όλων των εμπλεκόμενων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μπόλαρη, στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη,  την Αντιπ/ρχη Ρεθύμνου κ.Λιονή, τη Θεματική Αντιπ/ρχη Βρέντζου- Σκορδαλά και στους Βουλευτές του Νομού.

Στην κοινή αυτή σύσκεψη παρευρισκόταν ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνιος Περράκης, ο Δήμαρχος Κισσάμου κ.Θεόδωρος Σταθάκης, ο Αντιδήμαρχος Χανιών κ.Ιωάννης Μαράκης,ο Αντιδήμαρχος Σφακίων κ.Πέτρος Σοφούλης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Πλατανιά κ.Αντώνιος Καπνισάκης & το μέλος της κ.Ιωάννης Λουφαρδάκης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης  Δήμου Σφακίων κ.Ιωάννης Μπολιώτης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Αποκόρωνα Α.Ε_ΟΤΑ  κ.Σταύρος Σταυρουλάκης,, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας κ. Δημήτριος Βλαστάκης.

Όλοι οι παριστάμενοι επιβεβαίωσαν ότι είχαν αναλάβει το πρόγραμμα της Δακοκτονίας για το έτος 2015, αντιλαμβανόμενοι την κοινωνική ευθύνη προς τους αγρότες τους, για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, παρότι αυτό είχε πρόσθετο οικονομικό κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Λαμβάνοντας υπόψη τους  την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής και την ανάλυση των δεδομένων, κατελήξαν στην παρακάτω πρόταση που απέστειλαν στους αρμοδίους

“ ……Προκειμένου να αναληφθεί η υποχρέωση της Δακοκτονίας από τους ίδιους φορείς  και βασιζόμενοι στα δεδομένα της προκήρυξης για τη Δακοκτονία έτους 2013, θα πρέπει ο μέσος όρος  τιμής ανά προστατευόμενο ελαιόδεντρο να διαμορφωθεί στα 0,044€ ανά δένδρο(που αντιστοιχεί σε ποσό ανά διαβροχή:  7.861.900 ελαιόδεντρα Χ 0,044€ ≈ 346.000 πλέον ΦΠΑ).. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για 5(πέντε) διαβροχές κατά την ελαιοκομική περίοδο 2016,κατά συνέπεια η εγκεκριμένη πίστωση για την Π.Ε. Χανίων θα πρέπει να διαμορφωθεί τελικά σε 1.730.000 πλέον ΦΠΑ .Όλα τα ανωτέρω είναι αποτέλεσμα εκτενής μελέτης ανά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα στο εύρος όλου του Νομού……….”

Τελειώνοντας καλούν τον Υπουργό να προβεί  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα το οποίο ταλανίζει τον αγροτικό πληθυσμό του νομού μας, καθώς  ο αγροτικός τομέας  βρίσκεται σε αδιέξοδο και  επιδεινώνεται καθημερινά η κατάσταση των αγροτών νοιώθοντας ότι μένουν εντελώς ανυπεράσπιστοι και από την ίδια την πολιτεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς