Κεφαλογιάννης προς Καμμένο: «Διασφαλίστε την καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου των ενστόλων»

giannis kefalogiannis
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο σχετικά με την καταβολή του επίδομα παραμεθορίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν επίσης οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Χρήστος Μπουκώρος επισημαίνεται η αναγκαιότητα το βοήθημα αυτό να καταβάλλεται κατά τρόπο αδιάλειπτο από τον κωδικό μισθοδοσίας των ενστόλων και όχι εις βάρος άλλων λειτουργικών δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι τέσσερις Βουλευτές, ο τρόπος που επέλεξε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να καταβάλει το επίδομα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ΕΔ, αφού ανάγκασε τα Επιτελεία να περιορίσουν κρίσιμες δαπάνες (συντήρηση εγκαταστάσεων, μεταφορικών μέσων, υλικά υγειονομικής περίθαλψης κλπ.) φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος τα στρατόπεδα από τη ΔΕΗ, καθόσον δεν είχαν εξοφληθεί οφειλόμενοι λογαριασμοί από το 2014.

Ας σημειωθεί τέλος ότι το επίδομα παραμεθορίου το οποίο δικαιούνται αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ ανεξαρτήτως βαθμού, οι οποίοι υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές δεν έχει καταβληθεί για τους μήνες Ιούνιος Ιούλιος και Αύγουστος του 2015 ενώ αβέβαιη παραμένει η καταβολή για τον Οκτώβριο καθώς και τους εναπομείναντες μήνες του τρέχοντος έτους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Το επίδομα παραμεθορίου ή Ειδική Μηνιαία Αποζημίωση Παραμεθορίου, αποτελεί μια μικρή πλην όμως ουσιαστική ενίσχυση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές. Το επίδομα δικαιούνται αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ, ανεξαρτήτως βαθμού, ενώ το σύνολο σχεδόν των δικαιούχων είναι στελέχη του Στρατού Ξηράς. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα 105 ευρώ καθαρά μηνιαίως με συνολικό κόστος 18 εκ. εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στον Έβρο, στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», ο Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, οικονομικές και μη, που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας, δεσμεύθηκε ότι θα διευθετήσει άμεσα και σε οριστική βάση (sic) το ζήτημα της καταβολής του.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους το συγκεκριμένο επίδομα έχει καταβληθεί για τους μήνες Φεβρουάριος –Μάιος καθώς και για το μήνα Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο τρόπος που επέλεξε η Κυβέρνηση να το επαναφέρει δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι σε θέση να εγγυηθεί τη περαιτέρω καταβολή του.
Το μήνα Φεβρουάριο το βοήθημα δόθηκε με την ενεργοποίηση του Π.Δ. 200/93 στο οποίο προβλέπεται η χορήγηση χρηματικής αποζημίωσης τεσσάρων ημερών για εκτός έδρας υπηρεσία. Τα κονδύλια για την πληρωμή του εκταμιεύθηκαν από τον κωδικό «πρόσθετες και παρεπόμενες αποδοχές». Εντούτοις, η καταβολή του επιδόματος δεν μπορεί να γίνει με τον συγκεκριμένο τρόπο, καθώς τα «εκτός έδρας», τα οποία δίνονταν αδιακρίτως σε δικαιούχους και μη, καταργήθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εν συνεχεία, το ΥΠΕΘΑ, αδυνατώντας να εξοικονομήσει περαιτέρω πιστώσεις για τη συνέχιση της καταβολής του βοηθήματος ως χρηματική αποζημίωση για εκτός έδρας υπηρεσία, κατέφυγε στην πληρωμή του επιδόματος από τους λειτουργικούς προϋπολογισμούς των Επιτελείων, κίνηση η οποία είχε μεν ως αποτέλεσμα την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος των στρατιωτικών μέχρι τον Μάιο του 2015, αλλά δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ΕΔ, αφού ανάγκασε τα Επιτελεία να περιορίσουν κρίσιμες δαπάνες (συντήρηση εγκαταστάσεων, μεταφορικών μέσων, υλικά υγειονομικής περίθαλψης κλπ.) φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος τα στρατόπεδα από τη ΔΕΗ, καθόσον δεν είχαν εξοφληθεί οφειλόμενοι λογαριασμοί από το 2014.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

Είναι στις προθέσεις σας η καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου για το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2015 καθώς και για τους μήνες Οκτώβριος –Δεκέμβριος του τρέχοντος έτους; Αν ναι, σε ποιο κωδικό του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ προτίθεστε να εγγράψετε τη σχετική δαπάνη για το 2015;

Είναι στις προθέσεις σας η σταθερή καταβολή του επιδόματος για το οικονομικό έτος 2016; Αν ναι, σκοπεύετε να εγγράψετε τη εν λόγω δαπάνη στο κωδικό πληρωμής μισθοδοσίας των ενστόλων, διασφαλίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την αδιάλειπτη καταβολή του βοηθήματος;»

Δείτε επίσης!

Σύσκεψη στο υπ. Μεταφορών για τα εναλλακτικά καύσιμα

Στις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό την προεδρία του Υφυπουργού …

Ρέθυμνο – Οι υφυπουργοί Βασίλης Διγαλάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης στο εργαστήριο του προγράμματος HIPER

Στο Ρέθυμνο βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης. Συνοδευόμενος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize