Τελευταία Νέα

Καμπανάκι κινδύνου από το Ρέθυμνο στους μικρούς δήμους της Κρήτης – Δεν μπορούν να καταρτίσουν μελέτες για το νέο ΕΣΠΑ

Σε αναπτυξιακό αδιέξοδο βρίσκονται οι μικροί δήμοι της περιφέρειας του νησιού, αφού λόγω της υποστελέχωσης των τεχνικών τους υπηρεσιών, αδυνατούν να έχουν έτοιμες μελέτες για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ. Καμπανάκι κινδύνου στους δήμους του νησιού χτύπησε από το Ρέθυμνο, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στρέφοντας την προσοχή στη γρήγορη ωρίμανση μελετών, για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, έργα και παρεμβάσεις, ισότιμα σε όλη την Κρήτη, ενώ υποσχέθηκε αποτελεσματική συνέργεια στις περιπτώσεις μικρών δήμων με ισχνή ή και ανύπαρκτη τεχνική υπηρεσία, αφού δεν είναι λίγοι οι δήμοι που δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να καταρτίσουν μελέτες! 

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, έβαλε τέλος στην ανησυχία για το πάγωμα δημοπρατήσεων στο δημόσιο, αναφέροντας ότι η λύση έρχεται εντός της εβδομάδας, ενώ διευκρίνισε ότι στο νέο ΕΣΠΑ οι επιπλέον πόροι θα έρθουν μέσα από την ένταξη έργων με κριτήριο την ποιότητα που θα αποφέρει υπεραξία και επιπλέον όφελος από τις νέες επενδύσεις.

Το 80% του προϋπολογισμού, όπως τονίστηκε στη 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020 στο Ρέθυμνο, από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, αφορά χρήματα που θα δοθούν στους δήμους του νησιού. Επί τάπητος τέθηκε και η προσέλκυση περισσότερων κονδυλίων μέσα από το νέο ΕΣΠΑ με το επιπλέον όφελος να έρχεται, θέτοντας ως πρωταρχικό μέλημα την ποιοτική αξιοποίηση των πόρων που θα αποφέρει υπεραξία στην ανάπτυξη της Κρήτης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, διασαφήνισε ότι στο νέο ΕΣΠΑ προκρίνεται η επιχειρηματικότητα μέσω της επιστημονικής έρευνας, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για το περιβάλλον, όπως και χρήματα από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για άμεσες δράσεις ανακούφισης από την οικονομική κρίση. Επιβάλλεται η συνεργασία κράτους, περιφέρειας και δήμων για τη γρήγορη ωρίμανση των μελετών, ώστε μέσα στο έτος να έχουν υποβληθεί και να εκδοθούν οι σχετικές προσκλήσεις προς χρηματοδότηση για παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται στο 65% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στο νησί. Σχετικά με την αρρυθμία που προκάλεσε η εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης για τους διαγωνισμούς του δημοσίου, μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθούν υποδείγματα πρότυπων τευχών δημοπράτησης, βάζοντας τέλος στην οικονομική κωλυσιεργία και ασφυξία του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

espa-siskepsi-rethymno-4

espa-siskepsi-rethymno-3

espa-siskepsi-rethymno-2 espa-siskepsi-rethymno-5

Δείτε επίσης!

Σταύρος Αρναουτάκης – «Η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη. Είναι απαραίτητη. Όλοι μαζί θα υψώσουμε ξανά το τείχος  προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Το οφείλουμε στον εαυτό μας,  στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν»

#crete #creteregion #perifereiakritis #cretehalfmarathon #covid19 #menoumeasfaleis #foramemaska Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης: «Η χρήση μάσκας είναι …

Κρήτη – Δεκατέσσερις καθηγητές και ερευνητές Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου και ΙΤΕ  υποστηρίζουν, αμισθί, το έργο της κατάρτισης του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Συγκρότηση ομάδας εργασίας για την κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Κρήτης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize