Τελευταία Νέα

«Καλό ταξίδι μικρέ μελαχρινέ μας άγγελε» έλεγαν οι συγγενείς στην 4χρονη Μελίνα

melina kidia neapoli

Οι γονείς της άτυχης μικρούλας κήδεψαν το παιδί τους χωρίς να γνωρίζουν τι έφταιξε και το έχασαν, μετά από μία επέμβαση ρουτίνας – Στο σπίτι την περιμένει η δίδυμη αδελφούλα της – «Φοβάμαι ότι δεν θα μάθω την αλήθεια», λέει ο τραγικός πατέρας

Ντυμένοι στα λευκά, όπως ορίζει το έθιμο της Κρήτης για εκείνους που συνοδεύουν τους νέους στην τελευταία τους κατοικία, οι γονείς της άτυχης Μελίνας, είπαν στο αγγελούδι τους το τελευταίο αντίο το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία βρέθηκε λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Μεγάλης Παναγιάς Νεάπολης στο Λασίθι για να πει το τελευταίο αντίο στη μικρή Μελίνα αλλά και να συμπαρασταθεί στους γονείς της, που ακόμα δεν γνωρίζουν γιατί έφυγε το παιδί τους τόσο ξαφνικά.

Εκατοντάδες άτομα άφησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στον νωπό τάφο του κοιμητηρίου, ως ένδειξη συμπαράστασης στους απαρηγόρητους συγγενείς του κοριτσιού: «Καλό ταξίδι μικρέ μελαχρινέ μας άγγελε» έλεγαν οι συγγενείς στην 4χρονη Μελίνα, συνοδεύοντάς την στην τελευταία της κατοικία.

Η δίδυμη αδερφή της Μελίνας ακόμα την περιμένει στο σπίτι τους ενώ κανένας από τους συγγενείς δεν έχει το κουράγιο να της πει ότι η αδερφή της δεν υπάρχει πια. Ζώντας σε ένα σπίτι που πενθεί την απώλεια ενός παιδιού έπειτα από μία επέμβαση ρουτίνας, δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί υπάρχει τόση θλίψη γύρω της.

Η μικρή Μελίνα, μία ημέρα πριν την εγχείρηση για να αφαιρέσει τα «κρεατάκια» από τη μύτη της, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, είχε πάρει μέρος στην χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε ο δήμος Νέων Νεάπολής. Με την αθωότητα που χαρακτηρίζει ένα 4χρονο παιδί, οι κάτοικοι του χωριού άκουγαν τη μελωδική της φωνή από το μικρόφωνο να τραγουδάει χαρούμενα τραγούδια.

«Δεν χρειάζονται ευχές για αυτό το αθώο πλάσμα γιατί έφυγε σαν άγγελος. Μόνο για τους γονείς χρειάζονται ευχές και προσευχές για να αντέξουν τόση λύπη» είπε μεταξύ άλλων ο πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης, Τίτος Παμπακάκης.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Μεγάλη Παναγιά Νεάπολης Λασιθίου από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο.
Το χρονικό της υπόθεσης και η τραγική έκβασή της ξεδιπλώνονται μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση (για την ακρίβεια, ο εκτελών χρέη διοικητή καθηγητής Χειρουργικής κ. Χαλκιαδάκης) των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «Βενιζέλειο» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο εκπρόσωπος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα οποία νοσηλεύτηκε η 4χρονη επισημαίνει ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης και διαβεβαιώνει ότι θα διερευνηθεί  εις βάθος το τραγικό συμβάν. Παράλληλα εκφράζει τα «θερμά της συλλυπητήρια στους γονείς και στην οικογένεια του νηπίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μελίνα Παρασχάκη εισήχθη για  αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στο «Βενιζέλειο»  το πρωί της Δευτέρας  28 Δεκεμβρίου, ώρα 8:00. Αίφνης και για τις επόμενες 22 ώρες της ζωής της η μικρή Μελίνα βρέθηκε να δίνει μάχη για τη ζωή της στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

«Η επέμβαση ολοκληρώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο, μετά την παρέλευση περίπου 15 λεπτών και η ασθενής αφυπνίσθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» αναφέρεται στη ανακοίνωση των νοσοκομείων. Ωστόσο, «περίπου πέντε λεπτά μετά την αποσωλήνωσή της εμφάνισε προοδευτικά αναπνευστική δυσχέρεια, πτώση της αρτηριακής πιέσεως και βρογχόσπασμο και για το λόγο αυτό εκρίθη απαραίτητη η εκ νέου διασωλήνωσή της». Ο βρογχόσπασμος προκάλεσε την ανακοπή της 4χρονης όπως έγραψε χθες το protothema.gr.

Η διακομιδή στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου

Oι προσπάθειες από ομάδα Αναισθησιολόγων, Καρδιολόγων και Εντατικολόγων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν άμεσες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κρίθηκε όμως ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Εκεί  συνεχίστηκαν οι προσπάθειες της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. «Οι προσπάθειες αυτές φάνηκε προσωρινά ότι απέδωσαν διότι η ασθενής βελτιώθηκε με αποκατάσταση καλής αρτηριακής πίεσης και οξυγόνωσης του αίματος. Δυστυχώς η βελτίωση ήταν παροδική και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα 03:30 της 29ης /12) παρουσίασε αιφνίδια πτώση της αρτηριακής πίεσης και ακολούθως βραδυκαρδία – ασυστολία» περιγράφονται οι τελευταίες ώρες της νοσηλείας του παιδιού.

«Έγινε άμεση έναρξη της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης για περίπου δύο ώρες αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.  Την Τρίτη 29/12/2015, στις 05:50 το πρωί, απεβίωσε θήλυ νήπιο τεσσάρων (4) ετών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείες  Παίδων του ΠΑ.Γ.Ν.Η» είναι ο τραγικός επίλογος της νοσηλείας της Μελίνας Παρασχάκη.

«Η νεκροψία-νεκροτομή η οποία ολοκληρώθηκε στις 21:15 σήμερα (2/12/2015) δεν μπορεί να προσδιορίσει τα ακριβή αιτία θανάτου, χωρίς τα αποτελέσματα των τοξικολογικών  και ιστολογικών  εξετάσεων οι οποίες έχουν παραγγελθεί» επισημαίνεται από τους επικεφαλής των νοσοκομείων.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου διαβεβαιώνει ότι «θα διερευνήσει εις βάθος το τραγικό αυτό συμβάν» και απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στους γονείς και στην οικογένεια του νηπίου.

Τι θα δείξουν τα τοξικολογικά και ιστολογικά ευρήματα

Σύμφωνα με  εκτιμήσεις  ειδικών με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr, τα αίτια του θανάτου του άτυχου παιδιού μπορεί να κρύβονται στον προεγχειρητικό έλεγχο ή στη διαδικασία της νάρκωσης που υποβλήθηκε. Όπως εξηγούν, ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος και πλήρης ακόμη και στις πιο απλές επεμβάσεις ρουτίνας όπως τα κρεατάκια στην παιδική ηλικία, διότι μέσω αυτού εντοπίζονται πχ προβλήματα καρδιολογικά ή αλλεργικά ή άλλα από τα οποία θα επηρεαστεί η αντιμετώπιση του ασθενή. Μπορεί πχ κάποιο παιδί να έχει παθολογικό υπόβαθρο το οποίο δεν γνωρίζουν οι γονείς του, αλλά μέσα από το σωστό έλεγχο να τεθεί διάγνωση και αντιμετώπιση. Τυχόν τέτοιο εύρημα διαμορφώνει διαφορετικά και τη χορήγηση της νάρκωσης στον ασθενή. Επίσης, πολύ σημαντική είναι όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση και η διαδικασία της αναισθησίας – η προετοιμασία για τη νάρκωση όπως και η ανάνηψη, το «ξύπνημα» του ασθενή κρύβουν συχνά ιατρικά λάθη όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων.

Σε ό,τι αφορά την 4χρονη, η κατάσταση περιπλέκεται και μετά την ανακοπή.
Διότι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ανάταξη  έπειτα από μία καρδιακή ανακοπή είναι σημαντική ιατρική πράξη η οποία συσχετίζεται με τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί, τον χρόνο στον οποίο αντέδρασαν κοκ, στοιχεία που επίσης θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του ιστολογικού ελέγχου.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της Κυριακής, η Μελίνα εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για «κρεατάκια».

Αρχικά, η 4χρονη πέρασε από προεγχειρητικό έλεγχο όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

Τη Δευτέρα, το άτυχο κοριτσάκι εισήχθη για το προγραμματισμένο χειρουργείο με τους γιατρούς να προχωρούν στην αφαίρεσή τους και στην τοποθέτηση σωλήνων στα αυτιά.

Κατά την διάρκεια της ανάνηψης, το κοριτσάκι παρουσίασε επιπλοκές με τους γιατρούς να το διασωληνώνουν ξανά και να το μεταφέρουν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ.

Στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης η μικρή Μελίνα άφησε την τελευταία της πνοή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς