Καβγάς χωρίς όρια στη Βουλή για τροπολογία

Χαμός στη Βουλή με τροπολογία της τελευταίας στιγμής που έδινε  τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που χρωστούν φόρο ειδικής κατανάλωσης να ενταχθούν σε ρύθμιση έως  48 δόσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Κωνσταντίνος Μορφίδης ζήτησαν να ενταχθούν σε ρύθμιση 48 δόσεων επιχειρήσεις που έχουν τελωνειακές εκκρεμότητες λόγω… μη καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ο κ. Μηταφίδης στον οποίο δόθηκε ο λόγος για να την υποστηρίξει είπε ότι η πρωτοβουλία του έχει στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις από τη περσινή επιβολή των capital control.

Οι εξηγήσεις του ωστόσο όχι μόνο δεν έπεισαν τους βουλευτές οι οποίοι στο μεταξύ είχαν προσέλθει για να συμμετάσχουν στην ονομαστική ψηφοφορία για το τέμενος αλλά αντίθετα ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Είχε προηγηθεί η αποδοχή της από τον «αναρμόδιο» υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος στην συνέχεια- όπως ήταν φυσικό -ανέκρουσε πρύμναν και την απέσυρε.

Οι αντιδράσεις όλων των κόμματων ήταν ιδιαίτερα οξύτατες. Όλοι οι ομιλητές άφησαν σαφέστατους υπαινιγμούς για «τακτοποιήσεις» προσκείμενων στην κυβέρνηση και απαίτησαν καθαρές εξηγήσεις.

Μάλιστα οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Κουτσούκος απείλησαν με αποχώρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από την ψηφοφορία για το Τέμενος προκαλώντας νέους πονοκέφαλους στην κυβέρνηση.

Επικριτικότατοι ήταν και οι Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) και Γιώργος Καρράς (Ένωση Κεντρώων). Οι βουλευτές ζητούσαν να υπάρξει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να υπάρξει αναλυτική καταγραφή για τα ποσά που θα αποκομίσει το Δημόσιο.

Το «ρεύμα» των αντιδράσεων επιχείρησε να ανακόψει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης που ήρθε εσπευσμένα στη Βουλή.

Αντέτεινε ότι η ρύθμιση  βοηθά επιχειρήσεις να καταβάλουν τα χρωστούμενα, αλλά και το Δημόσιο να εισπράξει τα οφειλές.

Ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης με την Ντόρα Μπακογιάννη να κατηγορεί ευθέως το κυβερνητικό στέλεχος ότι βρίσκεται πίσω από την ρύθμιση.

«Είναι προφανές ότι αυτή η τροπολογία ανήκει στον κ. Αλεξιάδη» είπε η βουλευτής της ΝΔ και συνέχισε «δεν τόλμησε να την φέρει με κανονική διαδικασία και το έκανε πέντε λεπτά πριν τη ψηφοφορία καταθέτοντας ρύθμιση με την οποία σταματά η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων καταβάλλοντας μόνο ένα 3% της αρχικής οφειλής. Η Βουλή δεν είναι πλυντήριο ανομιών. Δεν είμαστε διατεθιμένοι να συμβάλουμε σε τέτοιες λογικές. Να φέρετε τα ονόματα των εταιριών που αφορά» κατέληξε.

Ο κ. Αλεξιάδης δεν είπε τίποτα. Το φίδι από την τρύπα ανέλαβε να βγάλει ο Πάνος Σκουρλέτης.  Ανήγγειλε την απόσυρση της.

Ακολουθεί το κείμενο της επίμαχης τροπολογίες

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης – Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις.»

 

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στις τελωνειακές αρχές από 1.6.2015 μέχρι 31.8.2015, προερχόμενες από Δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε  Ε.Φ.Κ.,  οι οποίες δεν καταβλήθηκαν λόγω της τραπεζικής αργίας (ΠΝΠ της 28.6.2015 ΦΕΚ 65/28.6.15) και του περιορισμού στην κίνηση των κεφαλαίων καθώς και της πραγματικής οικονομικής αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΑΡΘΡΟ…..

Βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται  από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται από 2 έως και σε 48 δόσεις, κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παράγραφο 1 της Υποπαραγράφου Α2 της Παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του Ν. 4152/2013 (Α΄ 107), με την προϋπόθεση η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και η καταβολή της πρώτης δόσης να πραγματοποιηθεί μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος.  Για τις περιπτώσεις αυτές, μετά την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση, οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αίρονται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το τρία τοις εκατό (3%) της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις των διατάξεων της πάγιας ρύθμισης του ν. 4152/2013 (Α΄ 107).

 

Αθήνα 4 Αυγούστου 2016

 

Οι προτείνοντες Βουλευτές

 

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

 

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς