Κάλυψε τους 2 υπουργούς, δύσκολα αλλά αναγκαία τα μέτρα – Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για το γεγονός ότι ενώ ψήφισε τη συμφωνία με τους εφαρμοστικούς νόμους

alexis tsipras vouli

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατηγορώντας για το γεγονός ότι ενώ ψήφισε τη συμφωνία με τους δανειστές τον Αύγουστο, αρνείται να υπερψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους.

«Ψηφίσατε τον Αύγουστο την συμφωνία και τώρα αρνείστε να ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους. Τι παριστάνετε σήμερα, τους αντιμνημονιακούς; Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη. Τι μας ζητάτε; Να μην εφαρμόσουμε τη συμφωνία; Σας ζητήσαμε να καταθέσετε εναλλακτική πρόταση για τα ισοδύναμα για την ιδιωτική εκπαίδευση και ακούμε μόνο κορώνες. Δεν έχετε σχέδιο. Ο καημός σας είναι να είστε ξανά στις καρέκλες της εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός «κάλυψε» απολύτως τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη για το θέμα του 1 εκ. ευρώ. «Εσχάτως ανακαλύψατε δήθεν διεφθαρμένους στην κυβέρνηση. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλένε για σχοινί. Μην ψάχνετε για εστίες διαφθοράς στην Αριστερά. Ο έλεγχος και η κριτική πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη. Για να σταματήσει αυτή η άσκοπη συζήτηση θα ξαναπώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα διότι ένας νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε μια ατελή δήλωση, την οποία διόρθωσε την ίδια χρονιά. Να μιλήσουμε για αυτούς που έχουν ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί. Να μιλήσουμε για το εκατομμύριο του κ. Τσουκάτου, κύριοι του ΠΑΣΟΚ», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ακόμη την κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών για παράταση παραγραφής όλων τωνυποθέσεων φοροδιαφυγής, ενώ γνωστοποίηση πως το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.

«Γνωρίζουμε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη. Έχουμε όμως στρατηγικό σχέδιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων που αφορούν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πριν το τέλος του 2015 και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ την Πέμπτη, ενώ ξεκαθάρισε πως κοινές περιπολίες με την Τουρκία δεν θα γίνουν.
Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

-Για προσφυγική κρίση: Η Ευρώπη συνειδητοποίησε το πρόβλημα όταν το πρόβλημα έφτασε στις αυλές των χωρών της Ευρώπης. Οι αποφάσεις και οι κινήσεις της ΕΕ έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Η ΕΕ κινείται με αργό ρυθμό. Υπάρχουν χώρες και κυβερνήσεις που παίρνουν μια στάση φοβική, ξενοφοβική, που υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν χτες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανάγκη το βάρος να μετατοπιστεί από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια. Για να σταματήσει το Αιγαίο να μετρά νεκρούς. Είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την ΕΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Κοινές περιπολίες με τουρκικά πλοία σε ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορούν να υπάρξουν. Πρώτον, διότι συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις από τη γειτονική χώρα. Δεύτεριον, δεν έχει κανένα νόημα να γίνει κάτι τέτοιο. Θέλω επίσης να καταγράψω στα θετικά της συνόδου το ότι αναγνωρίστηκε το κόστος των χωρών υποδοχής. Παρά τα μεγάλα λόγια ουσιαστική χρηματοδότηση από την πλευρά της ΕΕ δεν έχει υπάρξει ακόμη. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δημιουργείται ένα κλίμα ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Θέλω να χαιρετήσω την παρέμβαση του προέδρου του Ευρ. Κοινοβολίου που μιλησε για την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση για τις χώρες υποδοχές. Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει ένα παζάρι. Και αφορά και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Ζητούν να πάρουν υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η συζήτηση. Από την πλευρά Γιούνκερ και Μέρκελ φαίνεται να έχουν ήδη δοθεί. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν πρέπει να φοβίζει στο βαθμό που τηρούνται οι προϋποθέσεις και γίνουν βήματα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα βήματα αυτά δεν μπορούν παρά να περιλαμβάνουν και την αλλαγή στάση της Τουρκίας για την κατοχή της Β. Κύπρου.

-Για το ν/σ με τα προαπαιτούμενα:

-Ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα και φορολογία διαψεύστηκε. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία γνωρίζατε. Και εσείς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, όταν ψηφίζατε μαζί μας. Μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε έχοντας μια στρατηγική που λέει ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 γιατί αλλιώς μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα. Και να φτάσουμε στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Υπάρχει στρατηγικό αδιέξοδο όσον αφορά την αντιπολιτετική τακτική της αντιπολίτευσης. Ψηφίσατε τον Αύγουστο και τώρα αρνείστε να ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους. Τι παριστάνετε σήμερα, τους αντιμνημονιακούς; Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη. Θέλετε να καταψηφίσετε σήμερα τους εφαρμοστικούς νόμους μιας συμφωνίας που υπερψηφίσατε τον Αύγουστο. Τι μας ζητάτε; Να μην εφαρμόσουμε τη συμφωνία; Σας ζητήσαμε να καταθέσετε εναλλακτική πρόταση για τα ισοδύναμα για την ιδιωτική εκπαίδευση και ακούμε μόνο κορώνες. Δεν έχετε σχέδιο. Ο καημός σας είναι να είστε ξανά στις καρέκλες της εξουσίας.

-Θέλω να απαντήσω και στην κριτική, διότι η ένδεια επιχειρημάτων καταλήγει σε μια σκανδαλολογία. Εσχάτως ανακαλύψατε δήθεν διεφθαρμένους στην κυβέρνηση. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλανε για σχοινί. Μην ψάχνετε για εστίες διαφθοράς στην Αριστερά. Ο έλεγχος και η κριτική πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη. Για να σταματήσει αυτή η άσκοπη συζήτηση θα ξαναπώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα διότι ένας νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε μια ατελή δήλωση, την οποία διόρθωσε την ίδια χρονιά. Να μιλήσουμε για αυτούς που έχουν ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί. Να μιλήσουμε για το εκατομμύριο του κ. Τσουκάτου, κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε και αυτή τη φορά θα κυβερνήσουμε και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.

-Θα σας ανακοινώσω ότι αν κάποιοι νόμιζαν ότι επειδή τελειώνει ο χρόνος, θα γλιτώσουν τον έλεγχο, καταθέτουμε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που παίρνουν παράταση για ένα ακόμη χρόνο όλες οι υποθέσεις.

– Γνωρίζουμε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη. Έχουμε όμως στρατηγικό σχέδιο. Θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Να περάσουμε τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης. Δεν πρόκειται να μείνουμε εκεί. Θα προχωρήσουμε ταυτόχρονα με αυτό που ονομάζουμε παράλληλο πρόγραμμα. Τη Δευτέρα καταθέτουμε στη Βουλή το ν/σ για τα ΜΜΕ. Ελπίζω να κρατήσετε και εσείς τη δέσμευσή σας και να υπερψηφίσετε αυτήν την τομή. Σε κάθε δράση μόνιμη έγνοια μας είναι η προστασία των λαϊκών στρωμάτων. Τις υποσχέσεις μας προς τα λαϊκά στρώματα θα τις υλοποιήσουμε.

-Αναθεωρήσαμε τη σύμβαση παραχώρησης του δημοσίου με το ΟΛΠ. Διατηρούμε το μέτωπο στα λιπάσματα της Δραπετσώνας. Θα γίνει μέτωπο πολιτισμού.

thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize