Τελευταία Νέα

Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου: Περίθαλψη στα χρόνια των μνημονίων

Medical Records & Stethoscope

Όλα αυτά που συμβαίνουν στoν πολύπαθο χώρο της Περίθαλψης έχουν  γίνει επανειλημμένα  αντικείμενο κριτικής, κινητοποιήσεων και δημόσιας αντιπαράθεσης από τους Ιατρικούς Συλλόγους τα τελευταία χρόνια αλλά χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Η κακή πορεία του συστήματος υγείας στην χώρα μας είχε ξεκινήσει και πριν τα μνημόνια για να είμαστε αντικειμενικοί , εξ αιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης να διορθωθούν τα κακώς κείμενα ,οι στρεβλώσεις και οι χρόνιες παθογένειες ενός κατά βάση Νοσοκομειακού ΕΣΥ και μιας Πρωτοβάθμιας περίθαλψης χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο.

Στον χώρο της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης , αυτό που (απ)έμεινε     τελικά στον νομό μετά τις ΄΄ μεταρρυθμίσεις ΄΄ του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ είναι περίπου 20 γιατροί για πάνω από 70000 ασφαλισμένους   ΕΟΠΥΥ.

Είμαστε δηλαδή μπροστά σε μια πρωτοφανή αναντιστοιχία προσφοράς / ζήτησης υπηρεσιών υγείας

και μια εξόφθαλμα άδικη και άνιση κατάσταση που επικρατεί στον νομό μας ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους όμορους νομούς .

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αποτελέσει αιτία αυτοκριτικής για όλους μας και να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ οι μεγάλες ελλείψεις και οι ανισότητες του νομου μας στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας

Έξαλλου είναι γνωστο ότι η έλλειψη Πρόληψης και ποιοτικής Πρωτοβάθμιας περίθαλψης παράλληλα με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών συντελεί αποδεδειγμένα σε αύξηση της νοσηρότητας και συνεπάγεται πολλαπλασιασμό του κόστους στο άμεσο μέλλον , όπως δείχνουν όλες οι σχετικές μελέτες .

Επιβάλλεται, παραλληλα , κατά την γνώμη μας η άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας δηλαδή του Νοσοκομείου , των Κ. Υγείας και των σταθερών δόμων του ΕΟΠΥΥ ( εδώ υστερούμε δραματικά ως νομός ) σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ωστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να βελτιώνονται σταδιακά , ξεκινώντας από την κάλυψη ,προοδευτικά, των διαπιστωμένων εδώ και χρόνια κενών σε ανθρώπινο δυναμικό .

Οι δαπάνες υγείας σε όλα τα κράτη είναι προορισμένες να αυξάνονται ( βλ. σχετικές εκθέσεις από ΟΟΣΑ, ΔΝΤ ,ΠΟΥ κ.α) για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους.

Είναι απολύτως αναγκαία η ταχεία ανάπτυξη   , η πιλοτική εφαρμογή , η παρακολούθηση του συστήματος και οι παρεμβάσεις όπου χρειάζονται .

Η ΄΄ ηθικοποίηση ΄΄ του συστήματος και η΄΄ πάταξη της διαφθοράς ΄΄ προϋποθέτει σύγχρονο ,λειτουργικό ,πλαίσιο και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας.

Οι γενικεύσεις , η συλλογική ενοχοποίηση ,τα επικοινωνιακά τρυκ , η αναζήτηση άλλοθι ανικανότητας και ανεπάρκειας στους άλλους τους ΄΄ κακούς ΄΄, προσφιλείς τακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ,  έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα στο παρελθόν και από τους ιατρικούς συλλόγους αλλά και από τους ανθρώπους της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου υπό διαφορετικές συνθήκες και ιδιότητες  .

Είναι βασική επιλογή κατά την γνώμη μας η βελτίωση των τεταμένων σχέσεων που αναπτύχτηκαν μεταξύ γιατρών και πολιτείας τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας λανθασμένων επιλόγων και παρελκυστικών τακτικών των κυβερνώντων.

Είναι απαραίτητη η συνεννόηση , η συνεργασία και η στήριξη εκ μέρους των γιατρών στις όποιες προσπάθειες ανάταξης της κατάστασης αντί της αυταρχικής επιβολής αλλοπρόσαλλων νόμων και διατάξεων εκ των άνωθεν ( και εξωθεν).

Είχαμε δίκιο και το γνωρίζαμε αλλά η επαλήθευση των φόβων και των προβλέψεων μας απλά μας θλίβει και ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογες καταστάσεις .

Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι ,κατά την γνωμη μας , η επαρκής κάλυψη , η δυνατότητα επιλογής ,   η εύκολη πρόσβαση , οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγειας που δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του ασθενούς αλλά ταυτόχρονα σέβονται τον κόπο και την ευθύνη του γιατρού.

Αυτό καταλαβαίνουμε εμεις ως ποιοτική αναβάθμιση .

Θέλουμε να συγχαρούμε , με την ευκαιρία , τους επανεκλεγέντες βουλευτές του νομού μας κ.κ Ανδρεα Ξανθό και Γιάννη Κεφαλογιαννη και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη και επιτυχημένη θητεία .

Ιδιαίτερα στους συνάδελφους μας κ.κ Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολακη , που ανέλαβαν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις ευχόμαστε ειλικρινά να επιτύχουν εκει που ολοι οι προηγούμενοι απέτυχαν και να βάλουν επιτέλους τις βάσεις ενός σταθερού, πλήρους , ποιοτικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας.

Έχουν την γνώση ,την θέληση , την αγωνιστικότητα , τον πολιτικό χρόνο , το πεδίο και την πρόκληση που χρειάζονται για να αφήσουν έργο.

Γνωρίζουν ότι θα στηρίξουμε αμέριστα κάθε προσπάθεια τους προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize