Θετικά τα στοιχεία 2015 και τα μηνύματα 2016!

Το 2015, υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των συνθηκών της αγοράς, αναμένεται να κλείσει στο σύνολό του με περίπου 26 εκατ. διεθνείς αφίξεις και άνω των 14,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα. Ο τουριστικός κλάδος επιδεικνύει εντυπωσιακές αντοχές με δεδομένη την κατάσταση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ενώ η τουριστική περίοδος θα κλείσει με ικανοποιητικές πληρότητες ακόμα και τον Οκτώβρη και το πρώτο μισό του Νοέμβρη για κάποια ξενοδοχεία.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, η οποία, ως γνωστόν τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, αποτελεί σημαντική πρόκληση. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης του συντελεστή, αλλά ένα μέρος θα περάσει και στο κόστος του τουριστικού πακέτου. Το αποτέλεσμα είναι το τουριστικό πακέτο όσον αφορά τους μεγάλους προορισμούς να παίρνει αύξηση 5%-6%, η οποία θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας όσον αφορά στον τουρισμό.

Η φετινή τουριστική σεζόν απέδειξε ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει ιδιαίτερα δυναμική, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2016, αφού ήδη υπάρχει ζήτηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι ρόδινα, αφού πολλές μικρές μονάδες είναι υπερδανεισμένες, ενώ ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα μπορεί να περάσουν στα χέρια ξένων επενδυτών.

tourismos 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize