Η Σαβίνα Ιατρίδου θα αναγορευθεί σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

savina iatridou prosklisi

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλολογίας αναγορεύει την Σαβίνα Ιατρίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, του Τμήματος Γλωσσολογίας & Φιλοσοφίας, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, και ώρα 18.30, στην Αίθουσα “Παντελής Πρεβελάκης” – Ωδείο, στην Παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.

Το Πανεπιστήμιο τιμά την Σαβίνα Ιατρίδου για το καινοτόμο έργο της και την καθοριστική συμβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο στην πρόοδο της έρευνας της Θεωρητικής Γλωσσολογίας και ειδικότερα στο χώρο της σύνταξης, της σημασιολογίας και της διεπαφής μορφολογίας-σύνταξης-σημασιολογίας και πραγματολογίας.

Στα πλαίσια της τελετής η τιμώμενη θα δώσει διάλεξη με θέμα: Language is not taught

Επίσης, την εκδήλωση θα επενδύσει μουσικά ο Αντώνης Μαυράκης με την Ελένη Αλεξαντωνάκη

BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Σαβίνα Ιατρίδου (Sabine Iatridou) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, και σε ηλικία τεσσάρων ετών μετακόμισε με την οικογένειά της στην Ολλανδία, απ’ όπου και επέστρεψε στην Ελλάδα στα δεκατέσσερά της. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ανατόλια και κατόπιν σπούδασε στη Σχολή Επιστημών Υγείας (τμήμα Οδοντιατρικής) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου. Μετά την αποφοίτηση της, στράφηκε στην Ανθρωπολογία και μετέβη για σπουδές στο Σικάγο (Η.Π.Α.). Στη συνέχεια εργάστηκε σαν ερευνητική βοηθός δίπλα στον ανθρωπολόγο Derek Bickerton, στην Χαβάη και στην Ολλανδία, μελετώντας τις Κρεολές γλώσσες. Μέσα από την ανθρωπολογία ήρθε σε επαφή με τη γλώσσα και έγινε δεκτή στο διδακτορικό πρόγραμμα του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Έγραψε την διατριβή της υπό την εποπτεία του Noam Chomsky (1987-1991) και στη συνέχεια εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο University of Pennsylvania (1991-1997) από όπου επέστρεψε στο MIT, ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην αρχή (1997-2001) και ως Καθηγήτρια από το 2001 ως σήμερα.

Η κ. Ιατρίδου είναι θεωρητική γλωσσολόγος με έργο στους χώρους της σύνταξης, της σημασιολογίας και της διεπαφής μορφολογίας-σύνταξης-σημασιολογίας και πραγματολογίας. Τα ερευνητικά της θέματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γλωσσολογικών δομών, όπως είναι οι υποθετικοί λόγοι, ο χρόνος, η όψη, η τροπικότητα, φαινόμενα που σχετίζονται με τον παρακείμενο, η άρνηση και η προστακτική, τα οποία αναλύει λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από πολλές διαφορετικές γλώσσες. Το συγγραφικό της έργο έχει δημοσιευθεί στα εγκυρότερα περιοδικά θεωρητικής γλωσσολογίας όπως Linguistic Inquiry, Language, Natural Language Semantics, Linguistics and Philosophy και πολλά άλλα. Έχει τιμηθεί με το ερευνητικό βραβείο National Young Investigator Award, National Science Foundation H.Π.Α. (1994- 1999), το οποίο έχει απονεμηθεί σε δύο μόνο ερευνητές από το χώρο της γλωσσολογίας στην ιστορία του. Για την συμβολή της στη Γλωσσολογική επιστήμη τιμήθηκε πρόσφατα (τον Ιανουάριο 2016) με το Linguistic Society of America fellowship, τον πιο τιμητικό τίτλο στο χώρο της Γλωσσολογίας στις Η.Π.Α.

Έχει διατελέσει διευθύντρια του διεθνούς θερινού σχολείου γλωσσολογίας Linguistic Society of America Summer Institute (2005), ενώ από το 2007 είναι διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Γλωσσολογίας στο ΜΙΤ. Είναι μέλος των συντακτικών επιτροπών των περιοδικών Linguistic Inquiry, Semantics-Syntax Interface, Semantics and Pragmatics, Catalan Working Papers in Linguistics και έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Syntax. Έχει στο ενεργητικό της πολλές τιμητικές διαλέξεις σε Πανεπιστήμια καθώς και σε πάγια και θεματικά συνέδρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη, και έχει διδάξει στα σημαντικότερα θερινά σχολεία (summer schools) γλωσσολογίας στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες (GLOW Summer Institute, Girona 1994, LSA Summer Institute, Cornell University 1997, Fall school at the ENS (EALing VI), Department of Cognitive Studies at the École Normale Supérieure 2008, LSA Summer Institute, University of California, Berkeley 2009, LOT Winter School, University of Amsterdam 2010, EGG, University of Ceske Budojevice, Czech Republic 2011, EGG, University of Debrecen, Hungary 2014, NYI, University St Petersburg, Russian Federation 2011-2014). Έχει οργανώσει πολλά πάγια συνέδρια και workshop στο University of Pennsylvania και στο ΜΙΤ ((NELS 1994, 2003, 2009, 2004, SALT 1998, Workshop on Control 1989, Workshop on Tense 1990, Workshop on Greek Syntax and Semantics 2007, Workshop on Altaic Formal Linguistics 10), ενώ το 2011 οργάνωσε τη μεγάλη γλωσσολογική συνάντηση ‘50 years of linguistics at MIT: a scientific reunion’. Έχει (συν)εποπτεύσει πλήθος διδακτορικών εργασιών, καθώς και μεταδιδακτορικές έρευνες. Μερικοί από τους πρώτους διδακτορικούς φοιτητές της είναι σήμερα διεθνούς φήμης καθηγητές σε μεγάλα Τμήματα Γλωσσολογίας, όπως οι Rajesh Bhatt (Professor; University of Massachusetts at Amherst), David Embick (Professor; University of Pennsylvania), Roumyana Pancheva (Professor; University of Southern California), Philippe Schlenker (Global Distinguished Professor of Linguistics, NYU; Directeur de recherche dere classe , CNRS Institut Jean Nicod), Julie Legate (Professor, University of Pennsylvania) ενώ πολλοί από τους νεώτερους φοιτητές της (π.χ. οι Bronwyn Bjorkman, Omer Preminger, Claire Halpert) βρίσκονται στην πρωτοπορία της έρευνας.

Η Σαβίνα Ιατρίδου είναι παντρεμένη με τον Κώστα Μαρίνο και έχουν δυο παιδιά, την Ολίβια και τον Ορέστη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize