Ανδρέας Ξανθός Υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ

Η ομιλία Ανδρέα Ξανθού στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Πορεία διαμαρτυρίας για το προσφυγικό ζήτημα την ίδια ώρα

 • Αναστροφή κλίματος– πολιτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ- θα διατηρήσουμε την πολιτική ηγεμονία και μετά τις εκλογές και θα εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη και σταθερή κυβέρνηση 4ετίας . Ξεπεράσαμε γρήγορα το σοκ της ήττας, την ανώμαλη προσγείωση του συμβιβασμού και τη μελαγχολία  της διάσπασης του πολιτικού μας φορέα.
 • Δεν έχει νόημα η συζήτηση για αθέτηση υποσχέσεων . Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι περισσότερες προεκλογικές δεσμεύσεις ήταν υπό την αίρεση της επιδιωκόμενης συμφωνίας. Παρ’ όλα αυτά ένα μέρος του Προγράμματος της ΔΕΘ υλοποιήθηκε : νόμος για ανθρωπιστική κρίση, 100 δόσεις, δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ , αποκατάσταση αδικιών ( ΕΡΤ, καθηγητές ΕΠΑΛ, σχολικοί φύλακες , καθαρίστριες κλπ) , δωρεάν μετακίνηση ανέργων στα Μέσα μαζικής μεταφοράς.  Η βασική υπόσχεση για σκληρή διαπραγμάτευση εντός της Ευρώπης για μια βιώσιμη συμφωνία τηρήθηκε.  Η τελική συμφωνία βέβαια συμπυκνώνει τους αρνητικούς συσχετισμούς ισχύος στην ΕΕ και  είναι προφανώς κατώτερη των προσδοκιών και κυρίως των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο αναγκαίος συμβιβασμός  δεν έγινε χωρίς σκληρή και πολύμηνη προσπάθεια που ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνικής κρίσης και τα όρια της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης . Δώσαμε για πρώτη φορά ουσιαστικό περιεχόμενο στον όρο
 • Το πολιτικό  ερώτημα είναι αν με δεδομένους τους συσχετισμούς υπήρχε άλλη λύση ; Το δίλημμα δεν ήταν ηθικό, συνειδησιακό, ιδεολογικό . Ήταν απολύτως πραγματικό και αφορούσε τον «ξαφνικό θάνατο»  ή την επιβίωση και τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε σταδιακά και με σχέδιο την αναγκαία ανακούφιση της κοινωνίας .
 • ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ : Υπάρχει πεδίο υλοποίησης μέτρων με προοδευτικό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσημο εντός του Μνημονίου ; Είναι στην ουσία το ίδιο ερώτημα με άλλη διατύπωση ,   αν μπορούν δηλαδή να υπάρξουν θετικές για τα συμφέροντα των λαών εξελίξεις εντός της ΟΝΕ/ΕΕ .

Η απάντηση είναι ναι υπό  προϋποθέσεις , τις οποίες  θα δημιουργήσει ο διαρκής αγώνας της κυβέρνησης και της κοινωνίας.

9+ 1 τομείς παρέμβασης μιας αριστερής κυβέρνησης εντός του Μνημονίου :

 • Μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, την ΠΦΥ και την Ψυχική Υγεία
 • Φορολογικό σύστημα με δίκαια κατανομή βαρών  και αναδιανομή του πλούτου
 • Ανασυγκρότηση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης
 • Βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα με άρση ανισοτήτων
 • Εργασιακά δικαιώματα – συλλογικές διαπραγματεύσεις
 • Κοινωνική οικονομία ως προνομιακό πεδίο ενίσχυσης της απασχόλησης
 • Εθνική Αγροτική πολιτική – ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα  
 • Αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση  του  ΕΣΠΑ
 • Θεσμικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού συστήματος

και η πιο σημαντική παρέμβαση- προϋπόθεση για τη σταδιακή  απεμπλοκή της χώρας από τη λιτότητα , που είναι η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση/απομείωση του μη βιώσιμου  δημόσιου χρέους .

Ποιός μπορεί να τα εγγυηθεί αυτά ; O ΣΥΡΙΖΑ ή το ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα ; Είμαστε λοιπόν όλοι το ίδιο ; Ποιος έχει το πολιτικό κύρος να δώσει τη διαπραγματευτική μάχη διαρκείας μέσα στην Ευρώπη ; Ποιος άλλος από αυτόν που αποτέλεσε σύμβολο αντίστασης και αγώνα για να ανατραπεί η λιτότητα στην Ευρώπη, που ήταν σημείο αναφοράς για τους λαούς, τα κινήματα και την Αριστερά της Ευρώπης ;

Είναι φανερό λοιπόν που στοχεύει η θεωρία ότι τίποτα πλέον δεν αλλάζει, όλα είναι προδιαγεγραμμένα , άρα η μόνη λύση για την  πολιτική σταθερότητα είναι η οικουμενική κυβέρνηση. Είναι ενδιαφέρον ότι τη θεωρία αυτή , που αποτελεί το βασικό σχέδιο του ευρωπαϊκού κατεστημένου , την επικροτούν 5 κόμματα στη χώρα με διαφορετικές φυσικά αφετηρίες και λογικές . Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ , αλλά και το ΚΚΕ και η ΛΑΕ. Το σύστημα ( εντός και εκτός της χώρας) θέλει οικουμενική κυβέρνηση . Ο λόγος δεν μόνο η πολιτική σταθερότητα και η τήρηση των συμφωνιών. Δεν είναι μόνο η συγκάλυψη και διαιώνιση των γνωστών παθογενειών και στρεβλώσεων ( πελατειακό κράτος-διαφθορά-φοροδιαφυγή) που ήταν  ταυτοτικό στοιχείο του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ο βασικός λόγος είναι η μετεξέλιξη της «αριστερής παρένθεσης» σε «αριστερή ενσωμάτωση» στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την ιστορική διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς , με τις ιδεολογίες, με την ιδέα των κοινωνικών ανισοτήτων και των ταξικών συγκρούσεων. Να ξεμπερδεύουν με τη Δημοκρατία και την Πολιτική .  

Αν δεν μπορεί η Αριστερά να είναι χρήσιμη στον κόσμο της εργασίας και τους αδύναμους από τη θέση της κυβέρνησης αυτή την περίοδο της κρίσης και της φτωχοποίησης , πότε θα είναι ; Όταν θα ανακάμψει ο καπιταλισμός ; Μα τότε δεν θα μας χρειάζεται ίσως ο κόσμος . η ιστορική μας ευθύνη σήμερα δεν είναι να πούμε ένα μεγάλο και ηρωϊκό ΌΧΙ και να αποσυρθούμε επιτρέποντας την παλινόρθωση του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος, αλλά να βγάλουμε την κοινωνία και τη χώρα από την κρίση.

 • Ζητούμε λοιπόν την ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς την παραλυτική εκκρεμότητα της συμφωνίας και την χρηματοπιστωτικής ευστάθειας. Για να αποδείξουμε όμως  την αξία της κυβέρνησης της Αριστεράς πρέπει να κυβερνήσουμε με βάση τις αξίες της Αριστεράς ( συλλογικότητα, ισότητα, αλληλεγγύη, Δημοκρατία ) αλλά και τις προγραμματικές ιεραρχήσεις  της Αριστεράς ( αναδιανομή του πλούτου μέσα από φορολογική δικαιοσύνη , «μεροληψία» για τους αδύναμους, ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, συλλογικά αγαθά, Κοινωνικό Κράτος  , Κράτος Δικαίου , κοινωνική και συνεργατική οικονομία,  περιβαλλοντική προστασία, δημόσιος χώρος , αντι-πελατειακή λογική στη σχέση Κράτους-Πολίτη κλπ).    
 • Ο πόλεμος  λοιπόν συνεχίζεται, παρά την προσωρινή ήττα. Ο «πόλεμος σπιθαμή προς σπιθαμή με το νεοφιλελευθερισμό» , όπως λέει η Ροσάνα Ροσάντα, η Ιταλίδα αριστερή διανοούμενη . Η ελπίδα δεν πέθανε. Παραμένει ζωντανή όσο υπάρχουν άνθρωποι με αξίες και ιδανικά που αγωνίζονται , όσο υπάρχουν και δρουν αριστεροί σ’αυτή τη χώρα, όσο  διατηρούνται  οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και όσο παραμένουν ζωντανές οι αξίες της ισότητας , της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
 • Ψήφο λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ . Αυτή τη φορά ψήφος λελογισμένης αλλά υπαρκτής ελπίδας, ψήφος κριτικής στήριξης, ψήφος απαίτησης για ρήξεις και τομές εντός της χώρας, ψήφος ευθύνης για το αξιοπρεπές αύριο του τόπου.
Ανδρέας Ξανθός Υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ
Ανδρέας Ξανθός Υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, φοιτητές και αριστερές παρατάξεις πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας για το προσφυγικό ζήτημα.

syriza 2015 kai poreia diamartirias (1) syriza 2015 kai poreia diamartirias (2) syriza 2015 kai poreia diamartirias (3) syriza 2015 kai poreia diamartirias (4) syriza 2015 kai poreia diamartirias (5)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize