Τελευταία Νέα

Η μείωση της παραγωγής είναι ραγδαία – Απόλυτη ανάγκη η καταπολέμηση του δάκου

Αύριο ξεκινά το πρόγραμμα δακοκτονίας στο Ρέθυμνο μετά από σωρό προβλημάτων, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη που ήδη έχουν γίνει οι πρώτοι ψεκασμοί. Η μείωση της παραγωγής είναι ραγδαία με αποτέλεσμα να είναι απόλυτη ανάγκη να στεφθεί με επιτυχία η καταπολέμηση του δάκου στη λιγοστή φετινή παραγωγή.
Δε φτάνει η χαμηλή ή και ανύπαρκτη καρπόδεση σε πολλές περιοχές, από χίλια κύματα περνά και η δακοκτονία. Στο νομό Ρεθύμνου γίνεται προσπάθεια να περισωθεί στο μέτρο του εφικτού η φετινή σοδειά ελαιοκάρπου με την Αντιπεριφέρεια να τονίζει για τη δακοκτονία που ξεκινά αύριο ότι πρέπει να συντελεσθεί νωρίς το πρωί, οπότε και ο δάκος παρουσιάζει κινητικότητα, ώστε να είναι επιτυχείς οι ψεκασμοί. Τα ζώα και τα μελισσοσμήνη πρέπει να απομακρυνθούν από τα χωράφια, όπως και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των συνεργείων. Καλό θα ήταν να υπάρχει και επίβλεψη των εργασιών από τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό. Σε κάθε περίπτωση ο ψεκασμός θα διακοπεί σε περίπτωση βροχής ή πολύ δυνατών ανέμων.
Φέτος για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, εγκρίθηκαν για την Περιφέρεια Κρήτης 7.077.000 ευρώ έναντι 6.924.728 ευρώ που είχαν εγκριθεί πέρυσι. Τα ποσά κατανέμονται ως εξής:
Κονδύλια προγράμματος δακοκτονίας

Π.Ε.Ηρακλείου: 2,80 εκ. ευρώ έναντι 2,92 εκ. ευρώ το 2015:       -4,1%
Π.Ε.Χανίων:      1,75 εκ. ευρώ έναντι 1,67 εκ. ευρώ το 2015:       +4,79%
Π.Ε. Λασιθίου:  1,6 εκ. ευρώ έναντι 1,65 ευρώ το 2015:               – 3,03%
Π.Ε.Ρεθύμνου: 927 χιλ. ευρώ έναντι 686 χιλ. ευρώ το 2015:        +35,13%

Σύνολο Περιφέρειας Κρήτης: 7εκ. ευρώ το 2016 έναντι 6,9 εκ ευρώ το 2015:  +1,44%

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Οι συγκεκριμένες πιστώσεις αφορούν σε δαπάνες προσωπικού, εργολάβων ψεκασμών και άλλα υλικά εκτός των φαρμάκων τα οποία δίδονται απευθείας από το Υπουργείο. Αν και είναι λίγο αυξημένα τα ποσά φέτος, δεν επαρκούν για να εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών που έχουν δημιουργήσει εντονότερο πρόβλημα και χρειάζονται περισσότεροι ψεκασμοί.

Στα Χανιά καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί των περιοχών που βρίσκονται μέχρι και σε απόσταση περί τα επτά (7) χιλιόμετρα από την θάλασσα όπως προχωρήσουν σε αντιμετώπιση του δάκου ιδιωτικά, με μεθόδους φιλικές για το περιβάλλον και ει δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, εφόσον ο ελαιόκαρπος στα κτήματά τους είναι επιδεκτικός προσβολής. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιοκάρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι).

Στο Ηράκλειο δεδομένου ότι σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι αμφίβολη, ότι οι μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη δημιουργία υψηλών δακοπληθυσμών και ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα δακοκτονίας, προοιωνίζεται ότι η εκτέλεση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και με αμφίβολα αποτελέσματα. Καλούνται επομένως οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Στο Λασίθι, επειδή η διαδικασία της επανάληψης του διαγωνισμού όλων των περιοχών που δεν αναδείχθηκε ανάδοχος είναι χρονοβόρα λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται, πρέπει σε όλες αυτές τις περιοχές, όπου υπάρχει καρποφορία να γίνει άμεσα ψεκασμός των ελαιοδένδρων από τους ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να εξασφαλισθεί  η ομαλή πορεία της ελαιοπαραγωγής.  Τέλος στις τοπικές κοινότητες Κρούστα και Βρουχά δεν θα εκτελεσθεί δακοκτονία λόγω ακαρπίας ή πολύ χαμηλής  παραγωγής.Στις εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει παραγωγή, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μόνοι τους να εκτελέσουν ψεκασμούς για να την προστατεύσουν.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Πρόσληψη εργατών για το πρόγραμμα της δακοκτονίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά …

Ρέθυμνο – Δείτε το πρόγραμμα ψεκασμών καταπολέμησης των κουνουπιών

Σας ενημερώνουμε ότι οι ψεκασμοί στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κρήτης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize