Η διένεξη της Συντονιστικής Ομάδας Ρεθύμνου του Παγκρήτιου Δικτύου αγώνα κατά των ΒΑΠΕ με τον Δήμο Ρεθύμνου – Τι ισχυρίζονται οι 2 πλευρές

oxi stis bape rethymnou

Εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ στην συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου για τους αιολικούς σταθμούς που η εταιρεία θέλει να εγκαταστήσει στον δήμο Ρεθύμνου!

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ είναι μια από τις δυο εταιρείες (η άλλη είναι η ΕΛΙΚΑ) που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν σε 75 βουνοκορφές της Κρήτης πενήντα έξι αιολικούς σταθμούς- θηριώδη έργα, ονομαστικής ισχύος 1685 μεγαβάτ (σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια του νησιού)

Στο πακέτο των έργων περιλαμβάνονται επίσης 2 υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα και ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Κορακιά ( Απαραίτητο για να στηριχθεί η λειτουργία των ανεμογεννητριών, που δεν κλείνουν τα συμβατικά εργοστάσια όπως παραπλανητικά διαφημίζουν οι εταιρείες ΑΠΕ αλλά, αντιθέτως, όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται τόσο περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με συμβατικό καύσιμο απαιτούνται λόγω του ασταθούς ρεύματος που παράγουν οι Α/Γ αν και όποτε φυσάει ).

Ειδικότερα,  στον δήμο Ρεθύμνου η εταιρεία ΤΕΡΝΑ εγκαθιστά εννέα (9) αιολικούς σταθμούς, με ανεμογεννήτριες ύψους 125 (εκατόν είκοσι πέντε!) μέτρων, στις εξής περιοχές:

ΑΓΚΑΛΗ- ΓΑΣΠΑΡΗΣ- ΑΘΑΝΑΤΟΣ ( περιοχές Βρύσινα και Μαρουλά, εκατέρωθεν του Πρασσανού φαραγγιού!) 5+5=10 Α/Γ

ΚΟΥΠΟΣ- ΦΕΓΓΑΣ-ΧΑΛΕΠΑ (Περιοχή μεταξύ των χωριών Αγ.Τριάδα, Μέση, Κυριάννα, Αμνάτος. Το χωριό Καβούσι βρίσκεται σχεδόν όλο μέσα στον αιολικό σταθμό, ο οποίος καταλήγει  στα 900 περίπου μέτρα από την Μονή Αρκαδίου!) 10 Α/Γ

 

Στα σύνορα δήμων Ρεθύμνου- Αμαρίου:

ΓΚΑΡΓΚΑΝΗ- ΣΩΡΟΣ ( νοτίως των Χαρκίων ) 16 Α/Γ

ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΡΥΦΗ ( μεταξύ Αρκαδίου και Κλησιδίου ) 9 Α/Γ

 

Στα σύνορα δήμων Ρεθύμνου – Αγ. Βασιλείου:

ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ- ΚΑΡΑΝΤΑΛΕ ( ανάμεσα σε Βελονάδο, Μούντρος, Σαϊτούρες, Κούμους, Αγκουσελιανά ) 12 Α/Γ

 

Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους των «αιολικών εγκαταστάσεων» είναι και τα «συνοδά έργα» που αφορούν την πρόσβαση στους αιολικούς σταθμούς, την διασύνδεση μεταξύ τους και την εσωτερική οδοποιία εντός αυτών και περιλαμβάνουν:

Μεγάλους δρόμους-λεωφόρους σε ορεινούς όγκους, βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές (με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου γύρω στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες), δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάση και υποσταθμούς.

Και όλα αυτά γίνονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, όπως διατείνονται οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (άλλη κοροϊδία) που κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης.

Απέναντι σ ́αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους,  την κοινωνία και το περιβάλλον,  η αντίθεση του Κρητικού λαού είναι καθολική.

Ολοι οι δήμοι της Κρήτης που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής έχουν εκφρασθεί αρνητικά.

Ανάμεσά τους οι δήμοι Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Αγ. Βασιλείου (ο δήμος Ανωγείων δεν έχει τέτοια έργα στην περιοχή του).

Περιμένοντας, εδώ και πολλές εβδομάδες, την γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου φτάσαμε στο παραπέντε, λίγες ημέρες πριν την λήξη της διαβούλευσης στις 20 Οκτωβρίου.

Όταν πληροφορηθήκαμε ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα ούτε στο δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, καταθέσαμε αίτημα για την συζήτησή του εκτός ημερησίας διατάξεως, που το υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες 265 κάτοικοι του δήμου.

Ενώ καταθέταμε το αίτημα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας πληροφόρησε ότι η συζήτηση για την γνωμοδότηση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου (μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας) και στην συνεδρίαση θα παραβρίσκεται εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ προκειμένου οι δημοτικοί Σύμβουλοι να έχουν πλήρη ενημέρωση!.

Στην συνέχεια, κατά την συζήτηση του αιτήματος, διαπιστώσαμε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας δεν είχαν ενημερωθεί για την συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου για την οποία, όπως φάνηκε, είχε ήδη ενημερωθεί η ΤΕΡΝΑ «κατόπιν αιτήματός της».

Στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, ο πρόεδρος του ΔΣ απάντησε ότι ανέφερε την συγκεκριμένη ημερομηνία σε συνέντευξή που έδωσε σε δημοσιογράφο και επομένως, οι δημοτικοί σύμβουλοι όφειλαν να την γνωρίζουν αν είχαν διαβάσει εφημερίδες!

Ο πρόεδρος του Δ.Σ επικαλούμενος τον κανονισμό αρνήθηκε να μας δώσει τον λόγο έστω και για μερικά δευτερόλεπτα. Η αντιμετώπιση μας από τον πρόεδρο του ΔΣ ήταν εξίσου απαξιωτική  με την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει ο δήμαρχος στους πολίτες και στους εκπροσώπους τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζουμε  ότι ο δήμαρχος Ρεθύμνου, με υπεκφυγές και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε μέχρι τελευταία στιγμή, απέφυγε να προσυπογράψει (ο μόνος από τους πέντε δήμους του Ν. Ρεθύμνου που δεν υπέγραψε) τις δυο πολυπληθέστερες προσφυγές που έγιναν ποτέ στο ΣτΕ. Την προσφυγή, το 2013, για τα έργα βΑΠΕ στην Κρήτη που εντάχθηκαν στο Fast Track και την προσφυγή, το 2014,  για το υβριδικό τέρας της EDF.

 

Για μια ακόμα φορά, καλούμε τον Δήμαρχο Ρεθύμνου και τους δημοτικούς συμβούλους: Να αναλογιστούν τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις αυτών των έργων. Να ενημερωθούν από τα τεκμηριωμένα κείμενα στην ιστοσελίδα του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ (https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape) και όχι μόνο από την κατευθυνόμενη προπαγάνδα των εταιρειών ΑΠΕ.

Τους καλούμε να σεβαστούν τους αγώνες του Κρητικού λαού και να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις δεκάδες ομάδες και επιτροπές αγώνα σε όλο τον νομό  Ρεθύμνου                                  (εκατοντάδες σε σύνολο Κρήτης), που δηλώνουν αποφασισμένες να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την επέλαση των βΑΠΕ στον τόπο μας.

Ζητάμε από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, στην συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου, να γνωμοδοτήσουν απολύτως αρνητικάστην ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ, ανταποκρινόμενοι  στην συντριπτική πλειονότητα των δημοτών που εδώ και μήνες διακηρύσσουν την απόφασή τους να αγωνισθούν μαζί με σύσσωμο τον Κρητικό λαό για να υπερασπισθούν τη γη και το μέλλον των παιδιών τους.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ.

dimos rethymnou

Η απάντηση του Δήμου Ρεθύμνου:

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση  της Συντονιστικής Ομάδας Ρεθύμνου του Παγκρήτιου Δικτύου αγώνα κατά των ΒΑΠΕ, στην οποία παρουσιάζεται μονομερώς και ανακριβώς η ερμηνεία των μελών του Δικτύου στη στάση που διατήρησα ως Πρόεδρος του Δ.Σ κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.  στο αίτημα τους, θα ήθελα να καταθέσω και τη δική μου οπτική. Συγκεκριμένα:

Λίγη ώρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με κυρίαρχο θέμα τη συζήτηση  του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ρεθύμνου για το 2016, Μέλη του εν λόγω Δικτύου αιτήθηκαν να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα των ΒΑΠΕ.   Τους εξήγησα ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ., για να συζητηθεί ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης θα πρέπει αφενός να κριθεί ως επείγον από το Δ.Σ. και η  συζήτηση του να μην υπερβεί την μία ώρα.  Αφού συζητηθεί θα πρέπει να εγκριθεί ο επείγοντας  χαρακτήρας του θέματος και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επειδή: α. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε ήδη ένα εξαιρετικά επείγον θέμα προς συζήτηση (Το Τεχνικό Πρόγραμμα)

β)  Η συζήτηση για τις ΒΑΠΕ  λόγω της σοβαρότητας του θέματος προφανώς απαιτούσε χρόνο μεγαλύτερο της μιας ώρας,

γ) Είχε ήδη αποφασιστεί να γίνει συνεδρίαση ειδικά για τις ΒΑΠΕ στις 19 Οκτωβρίου 2015, απόφαση για την οποία είχαν ενημερωθεί προφορικά Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης

δ) Εκκρεμούσε γραπτό αίτημα της Εταιρίας ΤΕΡΝΑ προς το ΔΣ, με το οποίο ζητούνταν επίσημη ενημέρωση της Εταιρίας για την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης για τις ΒΑΠΕ, στο οποίο έχουμε θεσμική υποχρέωση ν’ απαντήσουμε, κάτι που εκκρεμεί ακόμη και θα γίνει μετά την αποστολή της νέας ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου στα Μέλη του Δ.Σ. Ας σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν ενημερώσουμε την Εταιρία, παραβαίνουμε  τον Κανονισμό και η Εταιρία δικαιούται προσφυγής ακύρωσης της απόφασης του ΔΣ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ λοιπόν και αφού αναζήτησα στις σκάλες του Δημαρχείου, τα Μέλη του Δικτύου ότι δεν θα συζητούνταν το θέμα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση διότι ακόμη κι αν πληρούνταν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις η χρονική δέσμευση της συζήτησης θα το υποβάθμιζε.

Αντιθέτως,  ακριβώς επειδή ο Δήμος αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του και  επιθυμεί να τηρηθούν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, προγραμμάτισε τη συζήτησή του  σε συνεδρίαση του Δ.Σ.   στις 19 Οκτωβρίου 2015.

Η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ένταξη του εν λόγω θέματος προς συζήτηση στο Δ.Σ. με δεδομένη την λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων των Δήμων για τις ΒΑΠΕ στις 20/10, οφείλεται, αφενός στο γεγονός ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ήταν εξαιρετικά φορτισμένη με την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου και, αφετέρου, με την αναγκαστική απουσία του Δημάρχου τη τελευταία περίοδο σε υπηρεσιακά ταξίδια,  του οποίου η παρουσία στη συζήτηση του θέματος κρίνεται απαραίτητη.

Παρότι, λοιπόν, εξήγησα όλα τα παραπάνω και δεσμεύτηκα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης  ότι το Γραφείο μου θα δώσει προτεραιότητα στην διεκπεραίωση της απόφασης του ΔΣ που θα ληφθεί για τις ΒΑΠΕ ώστε να μην καταστεί εκπρόθεσμη η υποβολή της, τα Μέλη του Δικτύου επέμειναν, με πολύ δεικτικό ύφος, να παρέμβουν στη συνεδρίαση και να καθυστερήσουν τις εργασίες της, οι οποίες αναμένονταν πολύωρες.

Το γεγονός ότι δεν  επέτρεψα, ως όφειλα, αυτού του είδους την παρέμβαση, οφείλεται ακριβώς στο ότι είχαν παρασχεθεί όλες οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις  στους ενδιαφερόμενους οπότε κάθε άλλη παραχώρηση, θα ήταν απλώς  συναίνεση στην αγωνιστική τους διάθεση, σε βάρος όμως μιας από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του ΔΣ.

Προφανώς, όμως, κρίνοντας κι από τη χθεσινή δημόσια τοποθέτησή τους, κάποια από τα Μέλη του Δικτύου αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία και το σεβασμό στη λειτουργία βασικών θεσμών, επιλεκτικά και πάντοτε προς όφελος των δικών τους ενδιαφερόντων και δράσεων. Ευτυχώς,  η δική μας άποψη είναι διαμετρικά αντίθετη και  έχει πάντοτε αναφορά στις νόμιμες διαδικασίες τις οποίες οφείλουμε ηθικά και πρακτικά να ακολουθούμε με προσανατολισμό την εξυπηρέτηση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων ανεξαρτήτως των πολιτών και των δομών του Δήμου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Γιώργος Σκορδίλης

Πρόεδρος Δ.Σ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize