Η απάντηση του Δήμου Ρεθύμνου στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

dimos rethymnou\\th

Με έκπληξη, διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου περί ολιγωρίας και προχειρότητας του Δήμου σε θέματα που άπτονται της σχολικής στέγης στο Ρέθυμνο.

Παρότι δεν χαρακτηρίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις μας ο καταγγελτικός λόγος, ωστόσο, θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά πως η ΕΛΜΕΡ ήταν σταθερά απούσα σε κάθε μας προσπάθεια είτε για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα έργων κατασκευής νέων σχολείων είτε στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων για μεταστέγαση σχολείων, είτε στις φάσεις σχεδιασμού, εκπόνησης μελετών, αδειοδοτήσεων κλπ όταν επιτύχαμε μετά από αγώνα την κατασκευή 5 νέων σχολείων στο Ρέθυμνο, προϋπολογισμού 17.300.000 €.

Ως δημοτικό σύστημα, είχαμε τη συμπαράσταση και την ενεργή βοήθεια συγκεκριμένων ανθρώπων που προσφέρθηκαν κι εκπόνησαν τις απαιτούμενες μελέτες για τα σχολεία, εξοικονομώντας στο Δήμο μας σημαντικά χρήματα. Δίκαιο θα ήταν, ν’ απευθύναμε σε αυτούς τους ανθρώπους (και δεν συμπεριλαμβάνω σε αυτούς το δημοτικό σύστημα γιατί εμείς το καθήκον μας υπηρετήσαμε) ένα «ευχαριστώ», συνολικά ως κοινωνία, για την προσφορά τους, κάτι που ο Δήμος μας προγραμματίζει να κάνει, ως οφείλει, στο εγγύς μέλλον.

Θα συνιστούσαμε στα Μέλη της ΕΛΜΕΡ να επισκεφθούν τα νέα, σύγχρονα και λειτουργικά σχολεία που ετοιμάσαμε για τα παιδιά μας, να αναρωτηθούν πόσες δεκαετίες πέρασαν με το Ρέθυμνο να στερείται σχολικών υποδομών και ποια, εν τέλει, ήταν η δική τους παρέμβαση για ν’ ανατραπεί αυτή η θλιβερή κατάσταση, με τα παιδιά να κάνουν μάθημα στοιβαγμένα σε ακατάλληλες αίθουσες.

Όμως, όπως είναι προφανές, και λυπόμαστε γι’ αυτό, η ΕΛΜΕΡ, δεν επιλέγει να ενημερώνεται από τους αρμόδιους και τις υπηρεσίες που ασχολούνται συστηματικά και λόγω αρμοδιότητας, με θέματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν τα μέλη της.

Ειδικά τώρα για το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου και το 2ο ΕΠΑΛ, αφού ξεπεράσαμε τις ανατροπές που προέκυψαν, θα λειτουργήσουν, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των σχολικών συμβουλίων των 2 σχολείων, στα μέσα του ερχόμενου μήνα. Ας σημειωθεί δε, (και το αναφέρουμε ως ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί..), ότι σημαντικό μέρος του εξοπλισμού του νέου Γυμνασίου Ατσιποπούλου το αγόρασαν με δική τους δαπάνη, η σχολική επιτροπή Β’ θμιας Εκπ/σης και ο σύλλογος γονέων του Γυμνασίου Ατσιποπούλου.

Όμως, αλήθεια, δεν γνωρίζαμε ότι οι Δήμοι, είναι αυτοί που διαμορφώνουν το πολιτικό , κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας και άρα φέρουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σχολείων. Διότι όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΛΜΕΡ, μάλλον ο Δήμος Ρεθύμνου, ως αυτοδιοικητικός θεσμός, ευθύνεται για την επιβολή των Capital Controls, το κλείσιμο των τραπεζών, το πάγωμα κάθε επενδυτικής λειτουργίας και της προϊούσας, εκ των οικονομικών συνθηκών, αντικειμενικής αδυναμίας των ανάδοχων εργολάβων να εκτελέσουν εμπρόθεσμα τα έργα ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνει τώρα το κράτος να καλύψει τα ποσά που υπολείπονται, από τις δημόσιες επενδύσεις, γεγονός που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα τους έλληνες πολίτες, με ποσό άνω του 1 δις Ε.

Eιλικρινά μας θλίβει ο τρόπος και το ύφος που επέλεξε η ΕΛΜΕΡ για να τοποθετηθεί επί σημαντικών θεμάτων που αφορούν όλο το Ρέθυμνο.

Θα θέλαμε όμως κι εμείς να ξεκαθαρίσουμε ότι από δω και στο εξής, δεν θα ξαναμπούμε στη διαδικασία ενασχόλησης με ανέξοδες κουβέντες και αοριστολογίες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν παράγουν έργο. Όποιος έχει συγκεκριμένα πράγματα να πει, ας τα καταμαρτυρήσει κι εμείς είμαστε στη διάθεσή του για να συνδιαλλαγούμε και να συμπράξουμε.

Δεν θα απολογηθούμε για όσα, με τόσο αγώνα, ο οποίος συνεχίζεται, εξασφαλίσαμε για τη σχολική στέγη στο Ρέθυμνο και για όσα θα κληθούμε να διαχειριστούμε στο μέλλον. Ειδικά σε όσους, ορμώμενοι από κομματικό ή άλλου είδους φανατισμό, εξαπολύουν επιθέσεις μέσα από την απραξία και την αποχή τους από κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. Η μετάθεση ευθυνών και οι αφορισμοί είναι ελκυστικές, λόγω ευκολίας, πρακτικές αλλά δεν είναι η δική μας επιλογή.

Αυτό που μας παρηγορεί είναι ότι η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιβραβεύει την προσπάθειά μας και δεν την αφορούν ούτε οι δηλώσεις της ΕΛΜΕΡ ούτε η απάντησή μας.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Γιώργος Γεωργαλής

Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου

σε θέματα Παιδείας και Αθλητισμού

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Λογιστές – “Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανόν τα τηλέφωνα να χρειαστεί να παραμένουν κλειστά κάποιες ώρες της ημέρας”

Ανακοίνωση του Συλλόγου Λογιστών φοροτεχνικών Ελ. Επαγγ. Ρεθύμνου Έχει παρατηρηθεί από όλους τους λογιστές ότι …

Ρέθυμνο – Ματαιώνονται όλες οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στον δήμο Αμαρίου, εκτός μιας εκδήλωσης μνήμης και τιμής

Με σεβασμό προς τις συστάσεις των ειδικών και τηρώντας τα μέτρα της πολιτείας, ενημερώνουμε τους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize