Τελευταία Νέα

Ζούγκλα οι κοινόχρηστοι χώροι στο Ρέθυμνο

“Ζούγκλα” οι κοινόχρηστοι χώροι στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τελευταία ενημέρωση:

Χάος και ασυδοσία επικρατεί στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου σχετικά με την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων – Ένα ζήτημα που απασχολεί κάθε χρόνο με την αρχή της τουριστικής περιόδου και δεν μπορεί να βρει μόνιμη λύση.

Η κανονιστική φέτος βρίσκεται υπό διαβούλευση σε μια προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις ώστε να μην  αναθεωρείται πια συνεχώς, αλλά ανά τουλάχιστον 3 χρόνια. Μετά τον πρώτο κύκλο συζητήσεων, θα πρέπει να έρθουν οι απαραίτητες εγκρίσεις και από την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία και η τελική πρόταση να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μειώσεις των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ζητούν οι επιχειρηματίες της παλιάς πόλης, όπως και γρηγορότερη αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου συνιστά συμμόρφωση για να μην πέσουν πρόστιμα.
Χωρίς δημοτική αστυνομία

Δημοτική αστυνομία αγνοείται, ωστόσο επί τούτου αστυνομικοί της τροχαίας θα κληθούν σύντομα να βάλουν τάξη στην άναρχη κατάληψη του δημόσιου χώρου. Όλες οι πλευρές ωστόσο συμφωνούν ότι πρέπει πλέον να καταρτιστεί μια ενιαία κανονιστική που θα εμπεριέχει και τα ωράρια λειτουργίας, τον δακτύλιο καιτο μητρώο κατοίκων παλιάς πόλης.
Οι “χρυσοί” κανόνες

Δύο είναι οι “χρυσοί” γενικοί κανόνες: Σε πεζοδρόμιο με πλάτος μέχρι και 1,5 μέτρο δεν επιτρέπεται καμία κατάληψη και σε δρόμο πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους 2,5 μέτρων κι έπειτα να καταλαμβάνεται κάποιο τμήμα από τη μία του πλευρά ή και από τις 2, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Έναν μόνιμο χάρτη προς ναυτιλωμένους προσπαθεί να καταρτίσει η Επιτροπή ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρεθύμνου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πια γκρίζες ζώνες αυθαιρεσίας στην κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου στην παλιά πόλη. Το 2009 είχε καταρτιστεί η πρώτη κανονιστική και μέχρι το 2012 δεν υπήρχε κάποια έγκριση από πλευράς αστυνομίας και πυροσβεστικής. Τώρα οι επαγγελματίες, έμποροι και καταστηματάρχες εστίασης, έχουν 10 μέρες περιθώριο για υποβολή ενστάσεων επί των προτάσεων της επιτροπής.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

Δελτίο τύπου 11/4/2016 ΟΕΒΕ Ρεθύμνου
ΚΕΙΜΕΝΟ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Μετά από την μελέτη από πλευράς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Εμπορικού συλλόγου, Συνδέσμου Αργυροχρυσοχόων και Σωματείου καταστημάτων Εστίασης και συναφών Επαγγελμάτων , φορέων που εκπροσωπούν το μέγιστο του συνόλου των επαγγελματιών της πόλης μας, θα αποφανθούμε σχετικά.
1.Γενικά είμαστε υπέρ της άποψης σύνταξης μίας νέας Κανονιστικής Απόφασης για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, σε αντικατάσταση της αναχρονιστικής πλέον, 25 του 2009.και όχι τροποποιήσεων αυτής.
2.θεωρούμε ότι η παρούσα τροποποίηση για τα συγκεκριμένα θέματα και όπως αυτά περιγράφονται, δεν προβληματίζει, στο σύνολό της τον επαγγελματικό κόσμο. Όμως πέραν αυτού, αν υπάρχουν μεμονωμένες διαφωνίες που χρήζουν αντιμετώπισης και ρύθμισης θα πρέπει να μελετώνται σε προσωπικό επίπεδο και κατ εξαίρεση της κανονιστικής απόφασης.
3.θέλουμε να προτείνουμε την προσθήκη στην παράγραφο 4 της προς συζήτηση τροποποίησης (στον βραχύτερο δυνατόν χρόνο της Υπηρεσίας τόσον για τον έλεγχο όσο και για την έκδοση απόφασης, που δεν θα είναι μεγαλύτερη των 7 ημερών, μετά τον έλεγχο).
Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε και εμείς την αναγκαιότητα για ευταξία όσον αφορά στις χρήσεις στην παλιά πόλη τονίζοντας βέβαια και την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε ως μέτρο για τις ανάλογες μειώσεις στις εκμισθώσεις σας.
Οι Επαγγελματικοί φορείς.
Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ρεθύμνης
Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης
Σωματείο Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων Δήμου Ρεθύμνης
Σύνδεσμος Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών Νομού Ρεθύμνης.

Περπιράκης Κοσμας πρόεδρος ΟΕΒΕΡ

koinoxristoi xoroi rethymno (1)koinoxristoi xoroi rethymno (5)

koinoxristoi xoroi rethymno (4)koinoxristoi xoroi rethymno (3) koinoxristoi xoroi rethymno (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.